Piyasalarda hava yine bozdu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Ağustos 2011 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Güne sakin başlayan piyasalarda öğleden sonra satışlar hızlandı. Avrupa borsalarında ve İMKB de yüzde 5'i aşan kayıplar etkili oldu. Altın ise 1826 dolarla yeni bir rekor kırdı, çeyrek altın 171 liraya çıktı.

Dolar da içeride yüzde 1.70 artışla 1.7930 TL'den el değiştiriyor. Euro/dolar ise yüzde 1'e yakın bir kayıpla 1.43'ün altına geriledi.

AVRUPA BİZDEN DAHA SERT DÜŞTÜ

İMKB gün sonunda yüzde 4.19 kayıpla 51 bin 945 puana indi. Borsa gün içinde en düşük 51 bin 187 puana kadar geriledi.

İMKB'nin kapanış saatinde Almanya'da Dax Endeksi yüzde 5.58, Fransa'da CAC 40 yüzde 5.1, Londra'da FTSE 100 de yüzde 4.2 değer yitirdi.

ABD'de gösterge endeksleri yüzde 2.5'e yakın düşüşle güne başladı, ardından düşüş yüzde 4'e ulaştı. ABD'deki düşüşte Avrupa bankalarında yaşanan endişelerin ABD'ye sıçrayabileceği yönündeki tedirginlikler etkili oldu.

BÜYÜME TAHMİNİ AŞAĞI ÇEKİLDİ

Hafta başından bu yana toparlanmaya çalışan piyasaları bugün küresel büyümeye yönelik endişeler, Avrupa'daki borç krizi korkularının canlanması, ABD'nin ülkedeki Avrupalı bankaları daha sıkı denetleyeceğini açıklaması ve ABD enflasyon verisi vurdu.

Morgan Stanley'in küresel ekonomik büyüme tahminini aşağı çekmesinin ardından ABD'de düzenleyici ve denetleyici kurumların, ülkede operasyonlarını yürüten Avrupalı bankalar üzerindeki denetimlerini daha da sıkılaştıracaklarını açıklaması, ABD vadeli borsaları aşağı çekti.

ABD'li yetkililer aynı zamanda Avrupa'daki borç krizinin bankalar için fon sorunu yaratabileceğini de belirtti.

Öte yandan ABD Çalışma Bakanlığı, ülkede Temmuz'daki tüketici fiyatlarının yüzde 0.5 oranında yükseldiğini açıkladı. Haziran'daki yüzde 0.2'lik düşüşten sonra, geçen ay beklentilerin oldukça yüksek gelen TÜFE rakamları da borsalardaki düşüşü tetikledi.

ÇİFT DİP KORKUSU ARTIYOR

Brüksel merkezli finansal danışmanlık şirketi KBC Securities'in stratejistlerinden Koen de Leus, ?Piyasalardaki iki dipli resesyon beklentileri artıyor. Böyle bir şeyin gerçekleşmesi durumdan, borsalarda daha da büyük düşüşlerin yaşandığını görebiliriz? dedi.

Leus aynı zamanda, ?ABD'de insanların alım güçleri çok azaldı ve istihdam piyasasına yönelik de büyük endişeler var. Avrupa'da birçok ülke kemer sıkıyor. Bütün bunlara ek olarak küresel ekonomiye yönelik kötümser tahminler, yatırımcıların cesaretini kırıyor? dedi.

Fransız BNP Paribas bankasının kıdemli kur stratejistlerinden Ray Attril de, ?Bugün piyasalarda daha düşük bir risk iştahının olduğunu görüyoruz. Doların güçlenmesinin nedeni de bu yüzden? dedi

"BORSA VE PARA PİYASALARI AYRIŞMAYA DEVAM EDER"

Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven art arda gelen olumsuz haberlerin risk alma iştahının sorma ermesine neden olduğunu söyledi. Avrupa'daki zirveden çıkan yeni vergi kararının da olumsuz seyri etkilediğini anlatan Yurtdaşseven, şöyle devam etti:

"ABD verileri satış trendinin bir süre daha devam edeceğinin göstergesi gibi duruyor. Piyasa geldiğimiz noktalarda tepki vermeye müsait. Gelebilecek tepkiler endekslerde bir kaç saat pozitif görüntü yaratabilir ama yatırımcılar yine de temkinli olmalı. Borsaya nazaran, para piyasalarının sakin kaldığını gördük. ABD'de güvenli liman olarak görülen ABD Hazine tahvillere ilgi devam ediyor. Panik devam ettiği sürece, borsa ve para piyasalarında ayrışmanın yaşandığı görmeye devam edeceğiz."

DÜŞÜŞ İÇERİDEN KAYNAKLANMIYOR

Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz, bugünkü satışları Morgan Stanley'nin büyüme tahminlerini düşürmesinin tetiklediğini söyledi.

Gerz, "Ancak sorun Avrupa'dan kaynaklı, Türkiye'den değil. Avrupa'daki sorunlara kalıcı çözümler bulunmaması en büyük etken. Burada ciddi hasar alan borsa. O da İMKB'deki yabancı payının fazla olmasından kaynaklanıyor. Yabancılar yerliden daha hızlı satıyor. Avrupa'daki sorunlar devam ettikçe, yabancı yatırımcıların çıkışı devam eder. Ancak orta ve uzun vadede Türk borsasına yatırım yapan kazanacak" dedi.

ALTINDA YENİ REKOR

Öğle saatlerine kadar 1.800 dolar seviyelerindeki seyrini koruyan altın öğleden sonra yükselişe geçti. Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.826 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

Aynı saatlerde İstanbul Kapalıçarşı'da ise 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 103,95 lira, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı 698 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın da 171 liraya çıktı.

Geçen haftayı 1.746,90 dolardan tamamlayan külçe altın hafta içinde 1.728,75 dolara kadar gerilemiş, dün 1.790 dolardan kapanış yapmıştı.

Külçe altının bundan önceki rekoru 1.815,19 dolarla 11 Ağustos günü kırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber