İTÜ-ODTÜ yarışında son durum?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Ağustos 2011 18:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversiteler arasındaki rekabet ciddi boyutlarda. Özellikle de en iyi üniversiteler arasında. Örneğin İTÜ-ODTÜ arasındaki puan yarışında, aradaki puan makası giderek daralıyor.

İTÜ, İngilizce eğitim yapan bölümlerde, geçen yıl, sadece bir alanda ODTÜ'yü geride bırakırken, bu yıl bu sayı 10'a yükselmiş.

Bunlar arasında Mimarlık, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği gibi çok iddialı bölümler de bulunuyor.

Aradaki yarış öylesine kıyasıya ki, bazı mühendisliklerde, yarışın galibini virgülden sonraki puanlar belirliyor.

İTÜ Rektörü Muhammed Şahin çok iddialı. Önümüzdeki öğretim yılında, ODTÜ'yü daha çok alanda geride bırakacaklarını, ondan sonraki hedefin de Boğaziçi olduğunu söylüyor.

Peki bunu başarabilir mi?

Bu noktaya nasıl gelindiyse, sonrası da olabilir.

İTÜ bu konuda müthiş taktik izliyor. Özellikle İngilizce bölümlerde, kontenjanları az tutarak, ODTÜ ve Boğaziçi'ni zorluyor.

Peki diğerleri ne yapıyor?

Örneğin Boğaziçi? Şampiyonların ağırlıklı tercihi onlardan yana ama kendi içinde durum ne? Geçtiğimiz yıllara göre, puanlar artıyor mu, yoksa eriyor mu? İlk 10 binden geçen yıllarda kaç öğrenci alıyordu? Şimdi kaç öğrenci alıyor?

ODTÜ, geçen yıl, hangi bölüme en son kaçıncı öğrenciyi almıştı? Bu yıl kaçıncıyı aldı?..

Aslında olay, sadece İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi olayı değil, her üniversitenin kendi içinde ciddi analizler yapması gerekiyor. Aynı şekilde YÖK ve Maliye'nin de.

Yapılan devlet yardımı, başarıya endeksli hale getirirse, her şey çok daha farklı olacaktır!..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber