Kütüphaneler ?bilgi merkezi'ne dönüşüyor

Haber Giriş : 25 Nisan 2005 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kütüphanelerin CD, DVD gibi görüntülü bilgi araçlarıyla hizmet vermeye başlaması isim değişikliğini gündeme getirdi. Bazı kütüphaneler ismini bilgi merkezi olarak değiştirdi.

Kütüphaneler bilgi merkezi oluyor. Son yıllarda kütüphanelerde kitabın yanı sıra internet ve elektronik dergilerin de yer alması isim değişikliğini mecburi hale getirdi. Özel kütüphanelerin bazıları isimlerini bilgi merkezi olarak değiştirdi. Üniversiteler de kütüphanecilik bölümlerini ?Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü' yaptı.

Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yazar Prof. Dr. İskender Pala, kütüphaneye bir isim belirlenecekse Türkçe ve kapsamlı bir manası olan ?Bilgi Merkezi' tanımının kullanılmasının uygun olacağını söylüyor. Pala, bilgi merkezi isminin kullanılmasının kütüphanelerin ileride daha büyük bilgi merkezi olmasına kapı açağına işaret ediyor. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Sağsam ise kavram tartışmasının gelenekselciler ve çağdaşçılar diye tabir edilen aydınlar tarafından başlatıldığını belirtiyor. Sağsam'a göre; çağdaşçılar diye tabir edilen aydınların teknoloji okur-yazarlığı gelenekçilere göre daha fazla. Sağsam, gelenekselci aydınların kütüphane kelimesi içindeki ?hane' kelimesinin teknolojiyi de içine aldığını söylediklerini, bilgi merkezi kavramının daha kapsamlı olduğuna işaret ederek, ?Bilgi merkezindeki information, bilginin (information-center) elektronik alanına vurgu yapıyor. Bilgi sadece kitaplarda mevcut değil.? diyor.

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Halis Alar, Türkiye'de birçok üniversitenin kütüphanecilik bölümlerinin ismini ?Bilgi ve Belge Yönetimi' bölümü haline dönüştürdüklerine vurgu yapıyor. Dünyada da böyle bir tartışma olduğunun altını çizen Alar, kavram tartışması yapılacak bir durumun olmadığını ifade ediyor. Alar, günümüzde eczanelerde de ilacın dışında değişik ürünlerin satıldığına vurgu yapıyor.

Atatürk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Bünyamin Okuyucu da, kütüphanenin, ?kitap ve hane' kelimelerinin birleşmesinden oluştuğunun ve ?kitap evi' manasına geldiğinin altını çizerek, gerekçesini şöyle açıklıyor: ?Artık kütüphane ismi tam olarak bu kurumları karşılayamıyor. Buralarda artık elektronik dergi, slayt, CD, DVD, bant kayıt ve görüntülü bilgi araçlarıyla da hizmet veriliyor. Buralara kütüphane dersek diğerlerini görmezden gelmiş oluruz.? Bünyamin Okuyucu, özellikle gelişmiş ülkelerde yeni çıkan basılı eserlerin büyük bir kısmının internet ortamına aktarıldığını, bunlardan insanların daha kolay yararlandığını ifade ediyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber