Cinsiyet Ayrımcılığı Yargıdan Döndü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Nisan 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2004 yılı KPSS ek yerleştirme kılavuzunda Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünün 100 adet mühendis kadrosu yer almıştır. Ancak, MTA bu 100 adet mühendis kadrosundan 88 adeti için "cinsiyeti erkek olmak" şartını aramıştır. Bu şart TMMOB tarafından dava edilmiş olup, dava geçtiğimiz günlerde Danıştay 12. Dairesinde görüşülmüştür. Danıştay 12. Dairesi sö konusu bu şartın yürürlüğü durdurulmuştur. Kararın tam metni için başlığa tıklayın.

Danıştay 12. Dairesi, MTA'nın atamalarda erkek mühendis arama koşulunun iptaline ilişkin TMMOB tarafından açılan davada "yürütmenin durdurulması" kararı verdi.

Danıştay 12. Daire Kararı

"Hüküm veren Danıştay 12. Dairesinde davalı idarelerin birinci savunmalarının ve 29.12.2004 tarihli ara kararı cevabının geldiği görülerek işin gereği yeniden düşünüldü.

Davacı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, KPSS-2004/2 ve Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzunun 252 kodunda yer alan ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı'nın mühendis kadrolarına yapılacak atamalar için "cinsiyeti erkek olma" ibaresini içeren düzenlemenin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına hükmedilmesi istemiyle dava açmıştır.

TC Anayasası'nın; Kamu hizmetlerine girme hakkının düzenlendiği 70. maddesinde; "Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiç bir ayrım gözetilemez" hükmü yer almaktadır.

Dosyanın incelenmesinden, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı'nın mühendis kadrolarına yapılacak atamalar için KPSS-2004/2 ve Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzunda 100 adet mühendis kadrosundan 88 adeti için 252 kodu ile "cinsiyeti erkek olmak" koşuluna yer verildiği anlaşılmıştır.

Olayda, Anayasa'nın yukarıda anılan hükmü gereğince kamu kurum ve kuruluşlarında personel alımlarında başvuru şartlarının görevin gerektirdiği nitelikler ve hizmet gerekleri doğrultusunda belirlenmesi gerekmekte olup, bunun dışında hiç bir ayrım gözetilemeyeceği kuşkusuz olduğundan tercih kılavuzunda Anayasanın 70. maddesinin öngördüğü eşitlik ilkesine aykırı bir koşul yer almaktadır.

Açıklanan nedenlerle, olayda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinde ön görülen yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından, KPSS KPSS-2004/2 ve Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzunun 252 kodunda yer alan ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı'nın mühendis
kadrolarına yapılacak atamalar için "cinsiyeti erkek olmak" ibaresini içeren düzenlemenin yürütülmesinin durdurulmasına, 8.3.2005 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber