9 milyon emekliye müjde intibak çalışması başladı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Ağustos 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye ile Çalışma Bakanlığı, emekliler arasındaki maaş uçurumunun giderilmesini öngören intibak yasası için çalışmalara başladı. Düşük maaşlara yüksek zam gündemde.

Hüseyin Özay /ANKARA

HÜKÜMET programında yer alan, emekliler arasındaki maaş uçurumunun giderilmesini öngören intibak yasasının çıkarılması için düğmeye basıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine harekete geçen Maliye ile Çalışma Bakanlığı bürokratları, memur, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarını masaya yatırdı. Çalışmalarda 1980 yılından sonraki emeklilik işlemleri ve ödenen maaşlar baz alındı. Son 30 yıldaki emekli maaşlarının tamamı ve bu maaşlar arasındaki farklar inceleniyor. Çalışmaların tamamlanmansının ardından alternatifler hazırlanarak hükümete sunulacak. Hükümetin onay vermesi ile emekli maaşlarına ek zam yapılacak. Ekonomi bürokratlarının planına göre, intibak yasasından yaklaşık 9 milyon kişi etkilenecek.

Yüksek ücrette artış yok

İntibak sürecinin 3 veya 5 yıl olması öngörülüyor. Bu süre içinde de, üç kurumdan emekli olan kişilerin maaşları arasındaki uçurumlar kalkacak. İntibak süreci maliyete göre değişecek. Ancak genel görüş, üç yıl içinde, düşük ücretlere yüksek oranda zam yapılarak, aradaki farkın kapatılması yönünde oluştu. Bürokratlar ise son kararı hükümetin vereceğini bildirdiler. Çalışmalar halen devam etmekle birlikte, daha çok SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında yüksek zam yapılması öngörülüyor. Buradaki kriter, SSK ve Bağ-Kur ücretlerini de memur emekli maaşlarına yükseltmek olacak. SGK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, halen işçi ve Bağ-Kur emekli maaşları 451 lira ile 2 bin 651 lira arasında değişiyor. Yüksek ücretlerde bir artış söz konusu olmayacak. Ancak düşük maaşlar ise en düşük devlet memuru emekli aylığına yükseltilecek. Bu da, bazı maaşlarda intibak süreci sonucunda yüzde 100'e varan oranlarda artışlar getirecek. Maaşlar arasındaki fark ise 10-20 lira gibi küçük rakamlar olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber