İstanbul'daki okullarda sınıf ortalaması 44

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2011 22:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, kentteki okullarda bulunan bir sınıftaki öğrenci sayısı ortalamasının 44 olduğunu belirterek, ''Bunun ideal olanı ve bakanlığımızın stratejik hedef olarak belirlediği 30 kişilik sınıflardır. Böyle düşündüğümüz taktirde dersliğe ihtiyaç duyulur'' dedi.

Yıldız, yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin, çağın getirdiği nüfus artışı ve göçler nedeniyle her yıl İstanbul'a yeni katılan bir nüfus yapısı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

''Bu şekilde bize gelen çocuklarımızı eğitim süreçlerine dahil ediyoruz. Tabii bunu yaparken sınıf ortalamalarımız yüksek oluyor. Bugün İstanbul'daki sınıf ortalaması 44'tür. Bunun ideal olanı ve bakanlığımızın stratejik hedef olarak belirlediği 30 kişilik sınıflardır. Böyle düşündüğümüz taktirde dersliğe ihtiyaç duyulur. İstanbul'da şu an 58 bin derslik var. Ayrıca her yıl birinci sınıfa 200 bin civarında yeni kayıt alıyoruz. Şu an şehirde hiçbir sorunumuz yok. Sözleşmeli öğretmenler de kadrolu oldu ve sistemde sadece kadrolu öğretmenlerimiz var. Bizim toplamda (hem resmi ve hem özel okullardaki öğretmenler dahil) 98 bin öğretmenimiz var. 'Peki ne kadar daha öğretmene ihtiyacınız var' derseniz norm kadroya göre bu rakam olarak daha fazla olabilir. Ancak biliyorsunuz öğretmenler ücret karşılığı derse giriyor. Dolayısıyla da oradaki norm, yükü azaltıyor. Bu yüzden biz her dönem aşağı yukarı 10 bine yakın ücretli öğretmen ile bu sorunu çözüyoruz.''

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından ilk kez öğretmenlere yönelik başlatılan uzaktan eğitim sistemini de anlatan Yıldız, ''İlk kez göreve başlayan öğretmenlerimiz, daha sınıfa girmeden eğitim ve öğretim bakımından yetiştiriliyor. Dolayısıyla bizim dersi boş geçecek hiçbir sınıfımız yoktur. İstanbul olarak tedbirlerimizi aldık. Arkadaşlarımız bu konudaki çalışmaları tamamladılar'' diye konuştu.

Yıldız, ''Okula Uyum Programı'' kapsamında ana okulu ve birinci sınıf öğrencilerinin eğitime bir hafta önce başlayacaklarını hatırlattı.

Yıldız, okul aile birliklerinin, öğrenci kaydı sırasında velilerden para talep etmemeleri gerektiğini bildirerek, ''Dolayısıyla okul aile birliklerinin okullarda komisyon oluşturarak, gelen velilerden bu manada para toplamamasına yönelik sayın bakan talimat verdi'' dedi.

Bu konuda gelen şikayetleri incelemek ve değerlendirmek üzere bir komisyon kurduklarını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

''Eğer varsa bu tür şikayetler 'Kayıt İzleme Komisyonu'na geliyor. Anında müdahale ediliyor. Bize ilk kez gelen, henüz öğrenci vasfını taşımayan birinden para istemek gibi komik bir duruma arkadaşlarımız düşmesin. Yasal anlamda, yasaya uygun davranmamış olurlar. Sayın Bakanımızın talimatıyla çıkarılan genelgeyi çiğneyerek bu manada yasal olmayan bir işe girişmiş olurlar. Yönetici arkadaşlarımıza düşen, kayıt sırasında bu problemi yaşatmamalarıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber