Plakadan 'engelli' işareti kalkıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2011 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de sosyal hayata katılma mücadelesi veren 8,5 milyon engelliyi ilgilendiren önemli bir düzenleme hayata geçirildi.'Karayolları trafik yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle engellilere ait araçların plakalarındaki ayrımcılığa son verildi. Yeni verilecek plakalar üzerinde artık sakatlara mahsus işaret bulunmayacak. Bunun yerine park alanlarından rahat yararlanılabilmesi için 'araç park kartı' verilecek. Yönetmelik kapsamında ayrıca araçlara yönelik yeni kayıt ve tescil işlemleri elektronik ortamda yapılabilecek. Trafik belgeleri 15 gün içerisinde elden teslim edilebilecek ya da postayla ilgililerin adreslerine gönderilebilecek.

İçişleri Bakanlığı, engellilerin uzun süredir beklediği 'araç park kartı' uygulamasını nihayet uygulamaya geçirdi. Düzenlemeyle engelliler adına tescil edilmiş aracı bulunan veya 'H' sınıfı sürücü belgesi olanlar, trafik denetleme şube müdürlüklerine veya büro amirliklerine başvurmaları halinde park kartlarını alabilecek. Yeni kayıt yaptıracaklar da işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebilecek. Araç ve sürücü bilgi sisteminde tutulacak bu bilgiler, talep eden bakanlık, kurum ve kuruluşlarla da paylaşılabilecek. Bu düzenleme doğrultusunda öncelikle Ankara'da, trafik tescil şube müdürlüğü sorumluluk alanında ikamet eden gerçek veya tüzel kişilere satışı yapılan tüm markalarda otomobil sınıfı araçlar olmak üzere, il merkezi ile Sincan, Etimesgut ve Gölbaşı'nda araç bayilerini kapsayacak şekilde pilot uygulama başlatılacak. Pilot uygulama, sonucuna göre ülke geneline yaygınlaştırılacak.

Düzenleme, personel tasarrufu da sağlayacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın değerlendirmesine göre, uygulamayla halen 566 trafik tescil kuruluşunda görev yapan 4 bin 600 personelin büyük bölümü trafiğin tanzimi ve denetimi hizmetlerinde görevlendirilebilecek. Tescil edilen araç bilgileri, araç ve sürücü bilgi sistemi ile veri tabanından otomatik olarak alınacağı için Maliye Bakanlığı'nın araç veri giriş işlemlerini yürüten personelinden de tasarruf sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber