MEB'in hazırladığı atama ve yer değiştirme yönetmelik değişikliği Başbakanlığa gönderildi.

Haber Giriş : 28 Nisan 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni nakil döneminde uygulamaya konulan bazı yenilikleri yetkililer GÖZCÜ'ye şöyle açıkladı:

EN AZ 16 AY PRİM: Eşi Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ya da Bağ-Kur üyesi olan öğretmenlerin, eş durumundan yararlanabilmesi eşinin en az 8 ay primini yatırmış olması koşulu aranıyordu. 8 ay prim yatırıldığının belgelenmesi durumundan, öğretmen eş, eşinin çalıştığı il'e atabiliyordu. Bunun istismar edildiği, sadece nakil yaptırabilmek için 8 ay prim yatırıldığını belirleyen Milli Eğitim Bakanlığı, yeni yer değiştirme döneminde, öğretmenlerin eş durumu nakillerden yararlanabilmesi için, SSK ya da Bağ-Kur üyesi olan eşi en az 16 ay primini yatırmış olması koşu arayacak.

BİR YIL BEKLEYECEK:Hazırlık eğitimi ve temel eğitim alan öğretmenler, eş durumundan yararlanıp nakil yaptırabilirken, yeni düzenlemede, eş durumundan yararlanabilmeleri için ?adaylıklarının? kaldırılması yani en az bir yıl geçmesi koşulu getirildi.

SON 3 AYIN BELGESİ: Eş durumu nakillerinden yararlanabilmek için istismar edilen konulardan birisi de, eşinin tayinini yaptırabilmek için götürülmek istenilen il'de kendisini bir işyerinde çalışıyor gösteren kişinin belgesine itibar edilmesi. Yeni düzenlemede bu uygulamaya son veriliyor. Kişinin, kendisini çalıştığını belirttiği işyerinde, son 3 aydır çalıştığını belgelemesi istenecek. Bu yolla, öğretmen eş, istenilen il'e naklediliyor. Böylece sadece tayin yaptırabilmek için kendisini bir işyerinde bir günlük de olsa çalışıyor gösterme dönemi kapatılmış olacak.

BOŞANMA TAYİN SEBEBİNDEN ÇIKTI

.

Atama ve Yer değiştirmelerde, öğretmenin eşinden boşanması halinden, ?boşanma?yı gerekçe gösterip istediği il'e ataması yapılıyordu. Son yıllarda istediği il'e atamasını yaptırabilmek için bazı öğretmenler ?danışıklı? olarak eşinden ayrılıyor. Öğretmen, boşandığı için Milli Eğitim Bakanlığı atamasını istediği yere yapıyor. Atamanın hemen andından, öğretmen eş, boşandığı kişiyle yeniden evleniyor. Böylece istediği yere bu yolla atamasını yaptırmış oluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı bu konunun istismarının nasıl yapıldığına ilişkin sayısız örneğe ulaştı. Bakanlığın belirlediği uygulamalardan birisinin de, atandığı il'de örneğin bir esnafla evlenen öğretmen, kısa bir süre sonra boşanıyor. Boşandığına ilişkin belgeyi de ekleyip yerinin değiştirmesi istediğinde bulunuyor. Bakanlık, öğretmenin ?özel durumunu? dikkate alıyor ve istediği il'e atamasını yapıyor. Böylece öğretmen, ?anlaşmalı evlilik?le görev yerini değiştirmiş oluyor. Yetkililer, ?boşanma? gerekçe gösterip yapılan yer değiştirmelerin istismar konusu olduğunu belirttiler, bunun önünü alabilmek için gerçekten boşananların da mağdur olacağı için üzgün olduklarını söylediler.

Bundan böyle, boşanan öğretmenlerin istediği il'e atanması uygulamasına son verildi. Boşanmanın ?tayin sebebi? olmaktan çıkarıldığını ve bunun da diğer yeniliklerle birlikte tüm İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine genelge ile duyurulacağını belirten yetkililer, devlet eliyle yapılan istismarları gidermek için radikal önlemler almak zorunda kaldıklarını bildirdiler.

MÜFETTİŞLERE ZORUNLU YER DEĞİŞİKLİĞİ

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri bir ilde göreve başlayınca uzun yıllar aynı yerde görev yapıyor. Bu durum, özellikle büyük kentlere gelmek isteyen diğer müfettişlerin önünü tıkıyor.

İlköğretim Genel Müdürlüğü tarafından bu konuya bir çözüm getirilmek isteniyor. Bunun için yönetmelik değişikliği üzerinde çalışılıyor. İlköğretim müfettişlerinden bulundukları yerde 8 ve daha fazla yıl çalışmış olanların görev yerleri değiştirilecek. Konuştuğum bir yetkili, ?Örneğin Siirt'te göreve başlayan bir ilköğretim müfettişi, büyük kentlere gelmek isterse, yerleri dolu olduğu için atanması mümkün olmuyor. Şimdi, bulundukları yerde 8 yılını dolduranların yerleri değiştirilerek sorunu gidermeye çalışıyoruz? diyor.

İlköğretim Programlarında yapılan değişikliklerin sınıf öğretmenlerine ulaştırılmasında kuşkusuz ilköğretim müfettişlerine büyük görev düşüyor. 3 bin ilköğretim müfettişi yeni programlar konusunda bilgilendirildi. İlköğretim Genel Müdürlüğü bununla yetinmeyip bin öğretmen, bin okul müdürünü aynı konuda bilgilendirmek ve onların da gittiği yerlerde yeni programları tanıtmasını hedefliyor. İlköğretim Genel Müdürlüğü yetkilileri de okullar açılıncaya kadar en az 40 il'de toplantılar düzenleyip yeni programları tanıtacaklar.

ÖĞRETMENLERİN NAKİL TAKVİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı, 2005 yılı öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değiştirme takvimini de belirledi. Takvim şöyle:

İL İÇİ: İli içinde okul değiştirmek isteyen öğretmenlerin başvuruları bugün başlayacak 6 mayıs'ta son bulacak. Öğretmenlerin istediği okullara göre sıraları 9 mayıs-12 mayıs tarihleri arasında ilan edilecek ve atamaları da 13 mayısta gerçekleştirilecek, yeni okulundaki görevine 1 temmuzdan itibaren başlayacak.

İL DIŞI: İl dışı atamaları için başvurular 2-17 mayıs tarihleri arasında yapılacak. 23-25 mayıs tarihleri arasında bakanlık başvuruları değerlendirecek ve 25 mayısta atamalar gerçekleştirilecek. 26 mayıs-9 haziran tarihleri arasında il milli eğitim müdürlükleri, öğretmenlerin atanacağı okulu belirleyecek, 10 haziran-1 temmuz tarihleri arasında da öğretmenler ilişiğini kesip yeni okullarında göreve başlamış olacak.

Yeni atama dönemine yeniliklerle giriliyor. Bazı öğretmenlerin tutumu yüzünden yeni önlemler alınırken, biliyoruz ki uygulayıcıları da bazı kararları alırken üzülmüşlerdir. Ama çaresi de yok?

Gözcü

Öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerinde yeni bir dönem başlıyor. İlgili yönetmelik değişikliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlandı ve onay için Başbakanlık'a gönderildi.

Yönetmelik, atamalarda istismar edilen konulara karşı önlemler içeriyor, yeni düzenlemeyle öğretmenlerin hem illere hem de okullara dengeli dağılımının yapılması amaçlanıyor.

Yönetmelik ile getirilen en önemli değişiklik zorunlu görevlerle ilgili. Öğretmenler, zorunlu görev süresini Doğu ve Güneydoğu dışında büyük illerin bazı ilçelerinde de tamamlayabilecek. Örneğin Ankara Haymana ve Nallıhan, Antalya Gündoğmuş, Adana İmamoğlu, Balıkesir Dursunbey'de görev yapan öğretmenler zorunlu hizmetlerini tamamlamış sayılacaklar.

İlçelerin listesini Milli Eğitim Bakanlığı hazırlayacak. Ancak Doğu ve Güneydoğu'ya gidenler için üç yıl olan zorunlu görev süresi buralarda beş yıl olacak.

Nokta atama dönemi başlayacak

Yeni dönemde atamalar doğrudan okula yapılacak. Öğretmenler seçtiği illerde 10 okul tercih edecek. Bakanlar bu tercihler arasından öğretmenlerin puanlarına göre bilgisayar aracılığıyla ile doğrudan okullara atama yapacak. İstediği okula atanamayanlar da boş kalan okullarda görevlendirilecek.

Nakil için en az 16 ay prim yatırma

Eşi SSK veya BAĞ-KUR üyesi olan öğretmenlerin eş durumundan ataması için sekiz aylık prim yatırıldığına dair belge gerekiyordu. Bu yeni yönetmelikle iki katına çıkıyor. Hazırlık eğitimi ve temel eğitim alan öğretmenler eş durumundan nakil yaptıramayacak. Nakil için en az bir yıl geçmesi koşulu getiriliyor.

Öğretmenin boşanması durumunda bunu gerekçe gösterip isteği ile atamasını yaptırmasının önü de kapanıyor. Bazı öğretmenlerin istedikleri ile atanabilmek için anlaşmalı evlilik yaptığı yaptığı ve kısa sürede boşandığını tespit eden bakanlık, istismarın önğne geçebilmek için boşanmayı tayin sebebi olmaktan çıkıyor.

CNNTURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber