10 bin vekil imamın kadroya atanmasını sağlayan kanun kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda 10 bine yakın vekil imam-hatibe kadrolu imam-hatiplik yolunu açacak yasa teklifi kanunlaştı. Yasada, AK Parti'lilerin verdiği önergeyle yapılan değişiklikle, askerlik dolayısıyla zorunlu olarak işinden ayrılanlar da, işlerine kadrolu olarak dönebilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti Grup Başkan Vekilleri Salih Kapusuz ve Sadullah Ergin tarafından verilen "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ele alınarak yasalaştırıldı. CHP, teklifin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

Kabul edilen yasa çerçevesinde imam-hatip kadrolarına vekaleten atananlardan, bu yasa maddesinin yürürlüğe girdiği tarihte görevli olanlar, Devlet Personel Başkanlığı'nca açılan kamu personeli seçme sınavlarının herhangi birinden (geçmişte yapılmış olan 2001 ve 2002 KPSS'de), Diyanet İşleri Başkanlığı'nca belirlenecek yeterli puanı almaları koşuluyla, aynı göreve aday imam-hatip olarak atanmış sayılacak. Bu kişilerden asaleti tasdik edilenlerin vekil imam-hatiplikte geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak sayılacak. Ayrıca askerlik görevi dolayısıyla bu görevlerini zorunlu olarak bırakanlar da bu yasadan faydalanabilecek.

Şu anda 9 bin 259 imam-hatibin vekaleten görev yaptığı belirtiliyor.

Milletvekillerinin yasa teklifiyle ilgili sorularını cevaplandıran Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu kadrolara rağmen camilerdeki imam-hatip açığının giderilemediğini savundu. "Aslına bakarsanız bu kadrolarla birlikte kadrolar dolmamıştır" diyen Şener, "14 bin 500 cami boş kalıyor" ifadelerine yer verdi.

Bayan müftü ile ilgili çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Şener, "Evet bu konuda çalışmalar devam ediyor ve sınav açılmıştır. 100 vaize alınmıştır. Bayanlara yönelik de, Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yerine getirmiştir" şeklinde konuştu.

Şener, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın misyonerlik faaliyetleri ile ilgili çalışmalar yaptığını da kaydederek, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapmış olduğu bütün faaliyetler misyonerlik faaliyetlerine karşı vatandaşın bilincini artırmaya yönelik faaliyetlerdir" dedi.

Yasa teklifinin 1. maddesi üzerinde söz alan CHP Milletvekili İsmail Değerli, "Alevi-Bektaşi vatandaşlara, bu inanca sahip insanlara bu hak tanınmıyor. Bu insanlar bu ülkede nerede ibadet etsin. Alevi-Bektaşiler'i siz Müslüman olarak kabul etmiyor musunuz? Bu arkadaşlar Allah'ın birliğine Hz. Muhammed'in son peygamber olduğuna ve 12 imama inanıyorlar. Ben camide etmiyorum da sinagog da ediyorum, kilise de ediyorum veyahut da evde ediyorum. 'Dinde dogmatizm yoktur' diyorsunuz. İslam dininin esasları farklı yorumlar olabilir. Siz bu yorumlara karşı geliyorsunuz. 90 bin tane Diyanet İşleri kadrosunda acaba bir tane Alevi Bektaşi var mıdır. Burada şunu talep ediyorum; bu 9 bin 200 kadronun bin tanesini de Alevi Bektaşiler'e tahsis edin. İşinize gelmiyor. Ayrımı asıl siz yapıyorsunuz. AB'de Alevileri azınlık olarak ilan ettiler. Ama buna ilk karşı çıkan Alevi kuruluşları oldu. 'Biz bu ülkenin temel taşıyız, biz Cumhuriyet'in temel bekçileriyiz' diye itiraz etti. 12 trilyon daha para harcıyorsunuz buna. Acaba Alevi, Bektaşi, Caferi kuruluşlarına tek kuruş yardım yapılmış mıdır? Onlar askerlik yapmıyor mu, vergi vermiyor mu? Ayrımı siz yapıyorsunuz. Biz kesinlikle yapmıyoruz bunu. Ben camide ibadet etmek istemiyorum. Cem evine giderken niye bağırmıyorsun. 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nda da siz yapıyorsunuz şimdi de siz yapıyorsunuz. Kesinlikle karşı çıkmıyorum cami de yapın. Ben evimde de ibadet edebilirim. 100 bin tane dersliğe ihtiyaç varken, 200 bin öğretmene ihtiyaç varken, siz cemaati olmayan camilere imam atıyorsunuz. Elinizi vicdanınızı koyarak Alevlere de bin kadronun verilmesini talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Tokat Milletvekili Resul Tosun ise, "Ortak değerleri burada değişik şekilde kendisine mal eden siyasiler cevabını halktan değişik şekilde almışlardır. Biz burada ne dini ne diyanetin felsefesini tartışıyoruz, ne de fetva düzeninde. Teknik bir konu tartışıyoruz. Nedir bu teknik konu, 9 bin küsur tane kadrosu boşalmış imamların yerine sınavla alınmış vekil imamların aday imam olarak atanması. 9 sene asıl haksızlığa uğrayan, eşitsizliğe uğrayan din görevlileri olmuş. 23 bin kadroda yerine adam konmamış. Eğer siz camisiz köylere giderseniz, vekil imamların sorununu bilemezsiniz. Ama camili köylere giderseniz vekil imamların sorununu bilirsiniz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber