Okul çantalarıyla çocuğunuzun belini bükmeyin
Yeni eğitim öğretim yılı başladı, uzmanlar okula giden çocukların sırt çantası konusunda aileleri uyardı. Okul çağındaki çocuklarda bel ağrısı şikayetinin görülme sıklığının yüzde 70 olduğunu hatırlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Portakal, "Çocuğunuzun belini bükmeyin." dedi.
2011-2012 eğitim öğretim yılının başladı. Yüz binlerce öğrenci ilk defa okulla tanıştı. Okul ile birlikte beslenme ve ders malzemelerinin konulduğu okul çantaları uzmanların gündeminde yerini aldı. Yetkililer, ailelere ağır okul çantalarına karşı duyarlı olmaları çağrısında bulunuyor. Okula giden çocuklarda sırt çantasının, ağırlığı ve uygun olmayan pozisyonda taşınması sonucu sırt ağrılarına neden olduğunu söyleyen Akademi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, önemli uyarılarda bulundu. Okul alışverişi sırasında, çocuğun boyuna ve ağırlığına uygun çanta seçimi yapılmasının büyük önem taşıdığını belirterek anne ve babalara seslenen Portakal, "Tasarruf yapacağım derken, çocuklarınızın belini bükmeyin. Okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığının yüzde 70 civarında. Ayrıca genç yaşta bel ağrısı çekenlerde, daha ileri yaşlarda da bel ağrısı yaşanma riskinin daha da artıyor. Bu nedenle okul çağındaki çocukların ve gençlerin erken dönemlerden itibaren bel ağrısından korunmaları konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi kaçınılmaz. Ergonomik olarak doğru ekipmanların seçilmesi gerekiyor." dedi.
Ağır sırt çantası taşımanın, okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanmalara neden olduğunun altını çizen Uz. Dr. Mehmet Portakal, "Belde kas gerginliği mekanizmasını tetiklenebilir. Yürüyüşün bozulmasına ve hatta ciddi kronik bel ağrılarına yol açabilir.
Sırt çantasının şekli, taşınma biçimi ve çantanın ağırlığı postür (beden duruşu) ve kalp-solunum sistemi üzerinde de önemli etkilere sahiptir. Aynı zamanda postür bozukluğunun da solunumu etkilediği göz önüne alınacak olursa, bu konu daha da önemli hale gelmektedir. Birçok okul çantası vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 10'u veya daha fazlasıdır. Hatta bu ağırlığın bazen vücut ağırlığının yüzde 20'sinin üzerinde olduğu bilinmektedir." açıklamasında bulundu.
"UZMANINDAN UYGUN OKUL ÇANTASI KULLANIMI"
Sırt çantaları ve içindeki ağırlıkların toplamı çocuğun vücut ağırlığının yüzde10'nundan az olmalıdır.
Ağırlık çanta içerisinde uygun dağıtılmalı ve daha ağır eşyalar sırta ve bele yakın gözlere konmalıdır.
Sırt çantaları uzun süreli taşınmamalı, uzun süre ayakta kalınacaksa çıkarılmalıdır.
Ortopedik / ergonomik (iki geniş ve destekli omuz askısı ve bel kemeri bulunan, hafif) çantalar tercih edilmelidir. Tasarruf amacıyla, bu özellikleri taşımayan çantalara kesinlikle rağbet edilmemelidir.
Sırt çantası her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalıdır.
Ağır çantalarda kalça kayışı kullanılmalı, kayışları geniş ve yumuşak çanta tercih edilmelidir.
Sırt çantasının her iki kayışı birlikte kullanılmalı ve belin 5 cm. yukarısında duracak şekilde, sağlam bir biçimde tespit edilerek ayarlanmalıdır. Doktorun önerdiği sırt adalelerini geliştirici egzersizlerin yapılması sağlanmalıdır.
Tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir.
Öğrencilerin okulda kilitli dolaplarının olması; eve sadece, o gün gereken defter ve kitapları taşımaları sağlanmalıdır.
Tüm kitabı taşımak yerine sadece ilgili kısımların fotokopisi çekilebilir.
Sık sık çanta temizliği yapılmalı ve ihtiyaç duyulmayan malzemeler çantadan çıkarılmalıdır.
Çocuk sırt ağrısından sıkça yakınırsa doktoru ile mutlaka konuşulmalıdır.
Çocuklara ağır çantaları dizden eğilerek kaldırmaları gerektiği öğretilmelidir.