Beyinde yaşlanmayı kontrol eden sinir hücresi var/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Eylül 2011 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bonn Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten bilim adamı Önder Albayram, ekibiyle birlikte beyinde yaşlanmanın sırrını keşfetti. Albayram, bilim dünyasında çığır açan keşfi dünyaca ünlü dergilere da konu oldu.

Almanya'nın Bonn Üniversitesi Moleküler Psikiyatri Enstitüsü'nde doktora çalışmalarını yürüten Önder Albayram (30), beyinde yaşlanmayı geciktiren hücre keşfiyle bilim dünyasında çığır açtı. Albayram'ın ekibindeki arkadaşlarıyla birlikte yaptığı ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS) dergisinde yayımlanan çalışması, beyin ve yaşlılık arasındaki gizemli bağlantının bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkardı.

Albayram ve ekibi, beynin hafıza ve öğrenme bölgesi olan 'Hipokampus'daki özel bir grup sinir hücresinin, yaşlılıkta beyindeki bağışıklık sistemini kontrol altında tuttuğunu ve beyinin yaşlanmasını kontrol ettiğini ortaya çıkardı.

"İLK FLORANSA'DA AÇIKLADIK"

Genç bilim adamı Albayram, "Çalışmada benim önderliğimde Bonn ve Mainz üniversitelerinden toplam 10 kişi yer alıyor. İtalya'nın Floransa kentinde gerçekleşen 8. Dünya Beyin Araştırma Kongresi'nde de sunum yaptık. Orada bu sunum büyük ses getirdi. İlginç bir şey keşfettik. İnsan beyni çok ilginçtir ki, esrarın da ham maddesi de olan THC'ye (Tetrahydrocannabinol) benzen bir maddeyi üretiyor. Bu madde hafıza, öğrenme, algı gibi unsurlarda kullanılıyor. Bu mekanizmanın içinde beynin yaşlanmasına ilişkin esrarengiz bir süreç keşfettik. Bu maddenin beynin yaşlanması ve özelikle hafıza konusunda önemli bir fonksiyonu olduğunu bulduk. Yaş ilerledikçe bu maddenin salınımında kaybolmalar görüldüğünü bulduk. Bu madde sinir hücreleri tarafından sentezleniyor ve beyindeki bağışıklık sistemindeki hücreleri kontrol altında tutuyor. Bu iki hücre grubunun ilişkisi de hafıza ve öğrenme gibi beyin fonksiyonlarında temel teşkil ediyor" dedi.

"FARELERDE OLUMLU SONUÇLAR ALDIK"

Çalışmanın bir çok önemli bilimsel dergide yayınlandığını belirten Albayram, "Çalışma moleküler ve genetik tekniklerle yapılıyor. Keşfimizin ardından fareleri denek olarak kullandık. Farelerde bu metabolizmayı genetik mühendisliği yönetimiyle sessizleştirdiğimiz zaman aşırı derecede yaşlanma ve hızlı bir hafıza kaybı yaşandığını keşfettik. Metabolizmayı arttırdığımız zaman bu yaşlılığın, yaşa bağlı hafıza kaybının büyük bir oranda azaldığını gördük. Yaşa bağlı nörodejeneratif hastalıklarda ve hafıza kaybında umut ışığı olabilecek nitelikte. Tabi ki yapılması gereken daha çok şey var. Bundan sonra çalışmayı denek hastalar üzerinde de uygulayıp, farmakolojik olarak nasıl kullanılır hale getirebileceğimizi araştıracağız." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber