33/a'larda Yeni Düzenleme

Araştırma görevlilerinin bir kısmı 2547 sayılı Kanunun 33/a bendine göre bir kısmı da 50/d bendine göre çalıştırılmaktadır. Kanunun 33/a bendinin son cümlesinde, araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atama yapılacağı belirtilmiştır. Diğer taraftan, Sayıştay Başkanlığının 2004 yılı içinde yaptığı denetimler sonucunda bu 3 yıllık şarta uymayan üniversite görevlilerine zimmet çıkarılmıştır. Bu denetimden dolayı 3 yılı tamamlayan araştıma görevlilerinin bir kısmı 50/d'ye göre çalıştırılmaya başlanmış veya bir kısmının ise görevlerine son verilişmiştir. Yaşanan bu sorun 5335 sayılı Torba Kanun ile çözümlenmiştir.

Haber Giriş : 28 Nisan 2005 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2547 sayılı Kanunun 33'üncü maddesinin (a) fıkrasında "Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcılarıdır. Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının önerisi, Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer" hükmü yer almaktadır.

Bu hükmün son cümlesi gereğince araştırma görevlilerinin görevle ilişiği 3 yıldan sonra kesilmekteydi. Konuya ilişkin olarak Dokuz Eylül Üniversitesinde yaşanan ve sitemizde yer verdiğimiz haber için tıklayın.

Ancak, Meclis genel kurulunda kabul edilen kanuna göre bu fıkraya "Bunlar aynı usulle yeniden atanabilirler" cümlesi eklenmiştir.

Yapılan bu düzenlemeye göre araştırma görevlileri 3 yıldan sonra da görevlerine devam edebilecek. Yine kanun görüşülmesi esnasında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yaptığı açıklamaya göre "bunlar aynı usulle yeniden atabilirler" hükmü araştırma görevliliği sadece 3 yıl değil, Rektörün onayına göre yardımcı doçentliğe atanana kadar devam edebilecektir.

5335 sayılı Kanunun konuya ilişkin hükmü şu şekildedir.

"MADDE 10.- 4.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun;
a) 33 üncü maddesinin (a) fıkrasının birinci paragrafının sonuna "Bunlar aynı usulle yeniden atanabilirler." cümlesi eklenmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber