Bel ağrısı kader değil!

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 22 Eylül 2011 13:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Oturmak, ayakta durmak, yürümek hatta uyumak sağlıklı bir insan için basit eylemler. Ancak bel fıtığı ağrısı çekenler için bu hareketler bile hayatı kâbusa çevirebilir.

Uzun zamandır fizik tedavi uygulanmasına rağmen bel fıtığı ağrılarına çözüm bulamamak ise kişilerin günden güne yaşam kalitelerini düşürerek psikolojilerini bozabiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat İmer, bel fıtığından kurtulmayı sağlayacak tedavi yolları hakkında şu bilgileri verdi.

?Uzun zaman tedavi görmelerine rağmen bu ağrılardan kurtulamayacağını anlayıp onunla yaşamaya çalışan birçok kişi bulunmakta. Ancak bu rahatsızlıkla yaşamak kaderiniz değil. Endoskopik cerrahi artık tüm cerrahi alanlarda yaygın olarak kullanılmaya başlayan bir teknik. Bel fıtığı ameliyatlarında ilk amaç sinir üzerindeki baskıyı kaldırır. Bugün bütün dünyada geçerli olan tedavi yöntemi mikrocerrahi (mikroskopik diskusektomi) tekniğidir. Ancak yeni gelişen endoskopi teknolojileri sayesinde bel fıtığı ameliyatlarında endoskopik yöntem ciddi bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. Bunun için doğru hasta seçimi çok önemli. Tam endoskopik bel fıtığı cerrahisinde ameliyat yaklaşık 0.5 cm'lik bir kesiden yapılır. Kas ve kemik dokulara herhangi bir zarar verilmediğinden ameliyat sonrası erken dönemde bel ağrısı nispeten daha azdır.

AYNI GÜN TABURCU OLABİLİRSİNİZ

Tam endoskopik bel fıtığı operasyonundan sonra hasta kısa bir süre içerisinde ayağa kaldırılarak aynı gün içinde taburcu edilebilmektedir. Kas ve kemik dokularına zarar verilmediğinden tam endoskopik bel fıtığı ameliyatlarından sonra instabilite (bel kayması) riski hemen hemen hiç yoktur. Tam endoskopik bel fıtığı ameliyatları, yandan (transforaminal) veya orta hattan (interlaminar) olmak üzere iki yöntemle yapılmaktadır. Hangi yöntemin seçileceği fıtığın omurga kanalı içindeki yeri ve kalça kemiğinin yandan girişe imkân verip vermemesi gibi teknik nedenlere bağlıdır.

HER YAŞ GRUBUNA UYGULANAN TEDAVİ YÖNTEMİ

Bu operasyonda cerrahiye bağlı kan kaybı, enfeksiyon ve ameliyat sahasında oluşabilecek kan birikimi riski daha azdır. Endoskopik disk ameliyatı; bel fıtığı şikâyeti olup, ameliyat olması gereken uygun hastalarda güvenle kullanılabilen bir yöntem. Bunun için deneyimli ve gerekli eğitimleri almış cerrahlar tarafından her yaş grubuna uygulanabilir. Örneğin yaşlı, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalarda da ameliyat sonrası iyileşme süresinin çok kısa olması nedeniyle büyük bir avantaj sağlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber