Bakan Şahin: Anne ve çocuk sağlığında Avrupa'yı yakaladık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2011 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, sağlık alanında yapılan 52 uluslararası anlaşmanın 32'sinin Ortadoğu ülkeleri ile gerçekleştiğini söyledi.Ortadoğu Tıp Günleri ve İşbirliği Kongresi Gaziantep Üniversitesi'nde başladı. Kongreye, Türkiye'nin yanı sıra Suriye, Ürdün, İran, Irak, Lübnan, Kosova ve Bosna Hersek'ten hükümet ve sağlık bakanlıklarının yetkilileri katıldı. Müzik dinletisi ile başlayan kongrede, Gaziantep Üniversitesi'nin tanıtım filmi izletildi.

Kongrede konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, sağlıkta dönüşümün büyük bir başarı hikâyesi olduğunu belirtti.

Sağlık alanında yapılan alan kapasitesinin 10,5 milyon metrekare olduğunu, bunun da yarısının son 10 yılda yapıldığı bilgisini veren Şahin, bu alana 7 kat bütçe ayrıldığını ifade etti.

Türkiye'nin 52 uluslararası anlaşma yaptığını, bunların da 32'sinin Ortadoğu ülkeleriyle olduğunu kaydeden Şahin, kardeşlerinin yanında olduklarını anlattı.

Somali, Sudan gibi ülkelere yapılanları anlatan Şahin, dünya kardeşliğinin de önemine değindi. Dünyanın yaşanılabilir olması için hep birlikte çalışmaları gerektiğini söyleyen Şahin, yeni döneme güçleri birleştirerek girmenin önemine atıfta bulundu.

Bütün hastaneleri birleştirdiklerini ve 0-18 yaş bütün çocukların sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlayacak adımlar attıklarını dile getiren Şahin, anne ve çocuk ölüm oranlarının düştüğünü aktararak, Avrupa standartlarının yakalandığını diye konuştu.

Fizik şartları düzelttiklerini, koğuş sisteminden oda sistemine geçtiklerini söyleyen Şahin, doktor ve ebe sayısını ciddi manada artırdıklarını vurguladı.

Kongreye katılan Kosova Sağlık Bakanı Prof. Dr. Ferit Agani ise sağlık alanındaki işbirliğinin önemine değindi. Agani, kongrenin, mevcut köprülerin birleştirilmesi adına önemli bir faaliyet olduğunu vurguladı. Niyet ve hedefleri için iki ülkenin ilişkilerinin önemine değinen Agani, kendi ülkesinin vatandaşlarının da kongreye katılan diğer ülke temsilcilerine benzer olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olduğun hatırlattı.

Yüzyıllardan beri gelen işbirliğinin ileri uygarlık hedeflerine ulaşması gerektiğinin altını çizen Agani, "Bilim, sağlık ve ekonomi alanlarında hepimizin önünde parlak bir gelecek var. Bu hedeflerimize ulaşabilmek için sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız. Bizler, ortak değerler ve tarihi paylaşıyoruz. Bu devlet politikalarının yapılandırılmasında da önemli rol oynuyor. Biz Kosova olarak Ortadoğu coğrafyasının bir parçası değiliz ama bu artık teknoloji çağında ilgili bir kavram değil. Nehrin diğer tarafındaki bir kanal olarak, köprü olmak için bu sürece hazır olduğumuzu söylemek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Ürdün eski Sağlık Bakanı Mahmoud el Sheyyod, kongrede bulunmanın kendisi için büyük bir keyif olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Türkiye, gerçekten çok şey başardı. Bununla gurur duymalısınız. Sağlık da büyük ilerleme kaydettiğiniz alanlardan birisi. Yüzde 100 oranında sıhhi hizmetlere erişim söz konusu. Ortalama yaşam süresi de artış gösteriyor. Sağlığa harcanan bütçeye baktığınızda, ne kadar önemli gelişmelerin sağlandığını görüyorsunuz. Öte yandan biz, Türkiye ve Ürdün olarak pek çok ortak değeri paylaşıyoruz. Türkiye, halkımız için önemli bir turizm hedefi. Dizileriniz bile o kadar ilgiyle izleniyor ki,bunlar bile ne kadar yakın durduğumuzun bir göstergesi. Bizler, şimdi daha çok işbirliğinde bulunmalıyız. Özellikle öğrencilerimizin değişim programlarıyla burada bulunmasını istiyoruz."

Irak heyetinden Aiad Ali Reshid Albeer de sağlık ve bilimin, ülkelerinde gelişme göstermesi gereken alanlar olduğunu kaydederek, "İleriye doğru bakarak, daha iyi bir gelecek planlayarak istediğimiz hedeflere ulaşabiliriz. Özellikle Türkiye'den alacağımız yardım ve yapacağımız işbirliği olumlu olacak." şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise ilin sağlık alanındaki durumunu istatistiki bilgilerle anlatırken, kongre sayesinde tıpta önemli gelişmelerin olacağına inandığını aktardı.

Konuşmaların ardından plaket töreni düzenlendi. Daha sonra da kongre için açılan ve tıbbi malzemelerin yer aldığı fuar, katılımcılar tarafından gezildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber