Yazıcıoğlu soruşturması: 2 albay, 2 yüzbaşı, 1 binbaşının evi arandı: 10'un üzerinde gözaltı/ Video

Haber Giriş : 28 Eylül 2011 13:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığının talebiyle başlatılan aramalar kapsamında, 10'un üzerinde kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Malatya'da 3 askeri personele ait lojman ve ofisteki aramalar, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy'un gözetiminde devam ediyor.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla başlatılan aramalar kapsamında, 5 kente yapılan operasyonların ardından 10'un üzerinde kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili karar alındığı, bunlar arasında Malatya'daki 3 askeri personelin de bulunduğu bildirildi.

Öte yandan, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı, Malatya Adliyesine gelerek Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığında yetkililerle bir süre görüştü. Avcı, adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.


Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin sabah saatlerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)'nde inceleme başlattı.

Helikopter kazası soruşturmasını yürüten Malatya Özel Yetkili Savcılığı'nın talimatıyla harekete geçen polis ekipleri, SHGM binasında kazaya ilişkin "kaza kırım raporları, enkaz görüntüleri ve buna benzer bulgular için" araştırma yapıyor. SHGM binasında bilgisayarları da inceleyen terörle mücadele ekiplerinin çalışması sürüyor.

2 albay, 2 yüzbaşı, 1 binbaşının evi aranıyor

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası soruşturması kapsamında, savcılık talimatıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Malatya'da 2 albay, 2 yüzbaşı ve 1 binbaşının ev ve iş yerlerinde arama çalışması başlatıldığı öğrenildi.

Yazıcıoğlu soruşturmasında 5 ilde operasyon yapılıyor

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili 5 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı.Malatya Cumhuriyet Savcılığı'nın dün yapılan toplantıda çıkartılan arama kararı sonrası Malatya ile birlikte İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir'de sabah erken saatlerde operasyon başlatıldı.

Operasyon çerçevesinde bazı askeri birlikler ile Sivil Havacılık Kurumu'nda arama yapılmaya başlandı. Malatya'da 2. Ordu Karargâhı'na bağlı bazı birlikler ile askeri lojmanlarda arama yapıldığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün helikopter kazasına ilişkin "Helikopterin beynini keçiler sökmedi ya" açıklaması sonrası hızlanan soruşturmada polisler savcılığın talimatı doğrultusunda "kaza kırım raporları, enkaz görüntüleri ve buna benzer bulgular için" araştırma yapıyor.

Operasyonlar kapsamında gözaltıların da olacağı belirtiliyor.

Yazıcıoğlu için İzmir'de askerî bir adreste arama yapılıyor

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, ölümü şüpheli olan BBP'nin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin olarak sabah saatlerinde, Buca ilçesine bağlı Şirinyer semtindeki askerî bir adreste arama yapıyor.


Yıldırım: Savcı Sivil Havacılıkta inceleme yapıyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısının talebi doğrultusunda polisin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde inceleme yaptığını, herhangi bir gözaltı bulunmadığını bildirdi.

Yıldırım, Swiss Otel'de düzenlenen Kamu Çağrı Merkezleri Konferansı öncesinde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldırım, ''Bu sabah Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde operasyon başlatıldığı'' yönündeki soruya ''Ne operasyonu, hiçbir şey yok'' karşılığını verdi.

Yıldırım, ''Konu yargıda olduğu için Malatya Özel Yetkili Savcının talebiyle Sivil Havacılıkta bir inceleme yapıyor polis. Herhangi bir gözaltı falan yok. Arkadaşların bilgisine başvuruldu. Bazı bilgi belgeler hakkında bilgiler alındı'' dedi.

Binali Yıldırım, ''Ne tür bilgiler, belgeler hakkında bilgi alındığı'' yönündeki soruya, ''Bilmiyorum tam detayını. Sadece orada bu kaza kırımıyla ilgili basında son günlerde yer alan iddialara yönelik Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde bir inceleme yapıldı'' yanıtını verdi.

''Helikopterden bazı parçaların sökülmesiyle ilgili'' soru üzerine de Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bu iş yargıda, dolayısıyla bizim bu noktada bir değerlendirme yapmamız söz konusu değil. Bu parçaların sökülme işine gelince, onların söküldüğüne dair rapor ve tutanaklar zaten kaza kırım heyeti tarafından yapılmış ve anında oradaki Kahramanmaraş Savcılığına bu raporlanmış. Bizim açımızdan, daha doğrusu kaza kırım ekibi açısından bilinmeyen bir durum değil. O zamandan beri biliniyor. Dolayısıyla iş yargıda olduğundan bu konuda bizim bir değerlendirme yapmamızın anlamı yok.''

Yıldırım, ''helikopterden söküldüğü belirtilen Argus 5000 cihazının bulunmasının, kazanın aydınlatılmasına katkı sağlayıp sağlayamayacağına'' ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

''Bu kanaatleri benim belirtmemin anlamı yok. Dolayısıyla kazaya cihazın sökülmesi veya sökülmemesi neden oldu, olmadı diye bir değerlendirme yapmam şu anda anlamsız. Konu, bütün yönleriyle aslında değerlendirildi, incelendi. Meclis inceledi, Başbakanlık Teftiş Kurulu inceledi, Devlet Denetleme Kurulu inceledi. İncelemeyen kalmadı ve en son yargıya intikal etti. Şu anda yargı, bütün bu iddiaları birer birer gözden geçiriyor hatta bu cihazlarla ilgili de az önce ifade ettiğim gibi Bakanlıkta da ilgili arkadaşlarla savcı talimatıyla görüşme yapıldı. İncelemelerde bulunuldu, artık bundan sonra yapmamız gereken bekleyip mahkemenin tespitlerini, sonuçlarını görmek.''

Yıldırım, ''Peki cihazlar neden sökülmüş olabilir'' sorusuna, ''Hiçbir fikrim yok'' yanıtını verdi.

CHA - AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber