1 Ekimden önce Meclise sevk edilen tasarılar kadük

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Eylül 2011 08:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM'de yeni dönemde bir yandan Anayasa çalışmalarının alt yapısı oluşturulurken, Genel Kurul'da ilk hafta 17 Ekim'de süresi dolan sınır ötesi hareket tezkeresi ele alınacak. Meclis komisyonlarının ilk işi ise kadın milletvekillerine pantolon giyme imkanı veren teklif olacak.Bakanlar Kurulu, 1 Ekim'de TBMM'de öncelikle ele alınacak uluslararası sözleşmeleri belirledi. Geçen dönemden kadük olan 171 sözleşmeden, aralarında ?Ermenistan protokolü? ile ?Suriye'ye yeni sınır kapılarının da? bulunduğu 166 sözleşmeyi yeniledi.

Ermeni protokolü

Yenilenen anlaşmalar arasında Ermenistan ile 2009 yılında ilişkilerin normale dönmesi için törenle İsviçre'de imzalanan iki protokol de yer aldı. Protokolleri yenilemeyip bekletme şansı olan hükümet, bu yolu tercih etmemiş oldu. Protokoller Dışişleri Komisyonu gündeminde bekleyecek. Ermenistan'ın, Azerbaycan konusundaki tavrı nedeniyle hayata geçirilemeyen ?Türkiye-Ermenistan Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulması? ile ?Türkiye-Ermenistan Arasında İlişkilerin Geliştirilmesi? protokolleri, iki ülke sınırlarının karşılıklı tanınma, diplomatik temsilcilikler kurulması ve sınır kapısının açılmasını içeriyor.

Hükümet, son dönemde ilişkilerin gerildiği Suriye ile ilgili de bir adım attı. Nusaybin ve Kamışlı sınır kapılarının iki ülke tarafından ortak kullanımına ilişkin sözleşmeyi de yeniledi. Anayasa gereği yasama dönemi sona erdiğinde Meclis gündeminde bekleyen tüm tasarı ve teklifler, yenilenmeden TBMM'de görüşülemiyor. Hükümet, benzer bir çalışmayı diğer tasarılar için de yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber