Güneşteki patlamaların 2012 yılında yaratacağı tehlike

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Eylül 2011 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilim insanları Güneş'teki patlamalara bağlı olarak yerdeki ozon miktarının 2012 ve 2013 kışında maksimum seviyeye çıkacağını belirterek vatandaşları uyardı. Uzmanlar bu ozonun hamileler, solunum ve dolaşım yolu hastaları için riskli olabileceğini kaydetti. Güneş'teki büyük patlamaların etkisi dünyada hissedilmeye başlandı. Dünyanın sıcaklığını artıracağı ve haberleşmeyi etkileyeceği beklenilen patlamalar kışın da etkisini hissettirecek. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Güneş'teki patlamalar sonucu yayılan radyoaktif maddelerin Dünya'daki radyasyon miktarını artırdığını kaydetti. Yerdeki ozonun oluşumunun Güneş'ten gelen radyasyona bağlı olduğunu ifade eden Prof. Şen, ?Güneş'ten gelen radyasyonu arttırdığı için doğal olarak ozon miktarı da artacak?dedi.

EGZOZ GAZINDAN BESLENİYOR

Söz konusu ozona fotokimyasal smog adı verildiğini ve büyükşehir tipi hava kirliliği olarak da algılandığını ifade eden Şen sözlerine şöyle devam etti: ?Özellikle kış aylarında karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde görülür: Egzoz gazı ve normalin üzerindeki sıcaklıktan beslenir. Özellikle kış aylarında insan sağlığı için büyük tehlike arz edebiliyor. Hele hele Güneş aktivitelerinin artacağı 2012-1013 kışında buna daha fazlamaruz kalacağız.?

YERE YAKIN OLANI KÖTÜ OZON

İnsan sağlığı için son derece önemli olan ozonun iyi ve kötü olmak üzere 2 türü bulunuyor. Biri atmosfer katmanında diğeri ise yerde. Kötü ozon yeryüzü yakınlarında bulunup ciddi bir hava kirliliğine neden oluyor. Stratosferdeki ise Güneş'in zararlı ışınlarını süzen ozon tabakası.

SABAH 10-12 ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN

Prof. Dr. Orhan Şen, yerdeki ozon miktarının sabahtan başlayarak öğle saatine kadar yükselişe geçtiğini belirtti. Prof. Dr. Şen, ?Sabah 10-12 saatleri arasında ozon üretimi oldukça fazla olur. Bu saatlerde dışarıda bulunmak riskli. Özellikle hamilelerin solunum yolu ve bağışıklık yolu hastaları bu risk grubunda. Bu saatler arasında kesinlikle dışarı çıkmamalılar. Çünkü fazla solunan ozon ciğerlerde ciddi tahriplere neden olabilir? diye konuştu.

Nesrullah SONAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber