Halkın Polise Bakışı: Güveniyorum ama rüşvetçi ve kaba

Haber Giriş : 01 Mayıs 2005 06:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis Akademisi öğrencilerinin halkla ilişkiler dersi için Ankara'nın çeşitli yerlerinde yaptığı röportajlar, halkın polisi nasıl gördüğünü ve polise bakış açısını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre halk, polise hem güveniyor, hem de ?rüşvetçi ve kaba' olarak görüyor.

POLİS Akademisi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Önder Aytaç tarafından 300 akademi öğrencisinden istenen toplam 1200 röportaj ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Buna göre vatandaş, polisi öncelikle ?emniyet' ve güvenlik' sağlayıcı olarak tarif ediyor, ama ardından polis hakkında ?rüşvet, sertlik, kabalık, devletin copu, korku, ürperti, silah, kelepçe, beleş yaşam' gibi olumsuz ifadeler kullanıyor.

KARAKOL MU, AMAN

Halk, mümkün olduğu kadar karakola gitmemeyi tercih ediyor. Halkta polis için, ?Allah ne yanımızdan eksik etsin, ne de onlara muhtaç etsin' şeklinde bir önyarğı hákim. Vatandaş, karakola başvurmakla ilgili olarak ?Eğer başka yapılacak hiçbir alternatif kalmamış ise sonunda çaresiz olarak polise gider derdimi söylerim' değerlendirmesini yapıyor. Meslek olarak polisliğe bakıldığında, kızının polis olmasını kesinlikle istemeyen anne babalar, oğlunun başka bir iş bulamazsa polis olmasını kabul ediyor. Ama öte yandan vatandaşlar, akrabaları içinde bir polis olmasını ya da oturduğu apartmanında bir iki polis komşusunun olmasını arzuluyor. Çünkü akraba polis, sorunları daha kolay çözüyor, komşu polis ise evi hırsızlardan korumakta etkili oluyor.

Onları TL olarak ?görürsen' onlar da evrakı görmez

Röportaj yapılanların büyük çoğunluğu günlük hayatta sadece trafik polisi ile karşı karşıya geldiğini belirtirken, neredeyse tamamı trafik polisini ?rüşvetçi' olarak ifade ediyor. Taksi, minibüs ve kamyon şoförleri ise tarafik polisleriyle ilişkilerini, ?Sen onları TL olarak görürsen onlar da senin evrakındaki eksikleri görmezler' diye özetliyor. Röportajların ortaya çıkardığı bir gerçek ise işkencenin toplum tarafından tümüyle reddedilmediği yönünde. Halk polisin işkence yapmasına ?kendi ailesine yapılmasına ne kadar izin verirse' ölçüsünde karşı çıkarken, suç işleyen kişilerin ?insan' olmadığını, bu nedenle onlara ?işkence yapılabileceğini' düşünüyor. Röportajlar, işkenceyi onaylayanlar arasında hákim, öğretmen, tıp doktoru, gazeteci, asker gibi statü sahibi kişilerin de bulunduğunu ortaya koyuyor

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber