Mühendisliği bitiren teknikerlerin zam ve tazminatına ilişkin BUMKO görüşü

Yan ödeme kararnamesinde, kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlar için istisnai bir düzenleme bulunmaktadır. Buna göre THS ve SHS'de çalışanlar, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirmesi halinde, üst öğrenimin zam ve tazminatını alabilmektedir. Burada en kritik konu, mesleki üst öğrenimin ne olup olmadığıdır. Ancak, bu hafta içinde memurlar.net'e ulaşan bir BÜMKO görüşünde, bu ayrıntıya hiç değinilmeksizin, tekniker kadrosunda olup maden mühendisliğini bitiren kişiye, mühendis zam ve tazminatı verilebileceği belirtilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ekim 2011 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki haber metninin hazırlanmasına olan katkılarından dolayı, vzor67 ve har_leyci rumuzlu memurlar.net üyelerine teşekkür ediyoruz.

Teknikerlerin zam ve tazminatına ilişkin BUMKO görüşü

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü)

SUNULMAK ÜZERE

DEFTERDARLIK MİLLİ EMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

KOCAELİ

Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 29.06.2010 tarihli atama onayı (EK-1) ile Kocaeli Milli Emlak Dairesi Başkanlığına Tekniker olarak atandım ve 03.08.2010 tarihinde görevime başladım.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152. maddesi uyarınca 17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 06.01.2010 tarihli ve 2010/7 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2010 yılında, 03.01.2011 tarihli ve 2011/1241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de 2011 yılında uygulanmasına devam edilen Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar'ın 3. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, ?I Sayılı Cetvelin (B) ve (C) bölümlerinde yer alan zamlar ile II Sayılı Cetvelin (C), (E) ve (F) bölümlerinde yer alan özel hizmet tazminatının ödenmesinde, anılan bölümlerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, personelin işgal ettiği kadronun sınıfı ve kariyeri?nin esas alınacağı, ayrıca anılan Kararın 4. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde ise, ?Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez.? düzenlemesine yer verilmiş olup söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının uygulanması sırasında ortaya çıkması muhtemel tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan ve 11.05.2006 tarihli ve 26165 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 160 seri No'lu Devlet Memurları Genel tebliğinin ?E-Uygulamaya İlişkin Ortak Açıklamalar? bölümünün 3. sırasında; ?kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunan personelden, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirerek, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere, intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, belgelerin kuruma ibrazını takip eden ay başından geçerli olmak üzere, ita amirlerinden alınacak ödeme onayı ile, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere bitirilen aynı sınıfla ilgili mesleki üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlar ödenecek, bunlar için ayrıca yıl içinde kontrol işlemi yapılmayacaktır.? ibaresiyle konuya ilişkin gerekli açıklama yapılmıştır.

Bu nedenlerle; her ne kadar kadro unvanım tekniker olsa da teknik hizmetler sınıfında atanılabilecek bir üst öğrenim olan mühendis kariyerine haiz olduğumdan, mühendis olarak görev yapan kişilere ödenmekte olan zam ve tazminatların, teknik hizmetler sınıfında göreve başladığım 03.08.2010 tarihinden sonraki ilk ay başından geçerli olmak üzere tarafıma da ödenmesi hususunda, Defterdarlık Makamına sunmuş olduğum 25.08.2010 tarihli dilekçemle (EK-2) ilgili olarak; bitirmiş olduğum Maden Mühendisliği öğreniminin, daha önce bitirmiş olduğum Harita ve Maden Ölçme Programının bir üst öğrenimi sayılıp sayılamayacağının anlaşılması amacıyla Kurumum tarafından 07.09.2010 tarih ve 798 sayılı yazı ile Yüksek Öğrenim Kurumu Başkanlığına görüş sorulduğu, 15.09.2010 tarihli yazı (EK-3) ile tarafıma bildirilmiştir.

Sayfa: - 2 -

Ancak konu hakkında, 17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar'ın ?Tereddütlerin giderilmesi ile emsal kadro ve unvan tespiti? başlıklı 13. maddesinin birinci fıkrasında ?Zam ve tazminatların ödenmesine esas olmak üzere;? (a) bendinde, ?Bu Karar ve eki cetvellerin uygulanmasından doğacak her türlü sorunu çözüme bağlamaya Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine, Maliye Bakanlığı? yetkili kılındığından 17.01.2011 tarihli dilekçemle (EK-4); Maliye Bakanlığından görüş sorulması gerektiğini bildirdim.

Kurumumun 01.02.2011 tarih ve 230 sayılı yazısı (EK-5) ile; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınan 03.02.2011 tarih ve 005474 sayılı yazının bir örneği tarafıma gönderilmiş olup söz konusu yazıda Maden Mühendisliği öğreniminin, daha önce görmüş olduğum Harita ve Maden Ölçme Programının bir üst öğrenimi sayılmadığına karar verildiği, bildirilmiştir.

Ancak, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının bu kararında, Maden Mühendisliği öğreniminin, daha önce görmüş olduğum Harita ve Maden Ölçme Programının bir üst öğrenimi sayılmadığına karar verilmiş olup, asıl, zam ve tazminatların ödenmesine esas anılan Kararname ve Genel Tebliğde açıkca belirtilen, ?teknik hizmetler sınıfında atanılabilecek mesleki bir üst öğrenim? olup olmadığı konusunda bir karar olmadığı aşikardır.

Ayrıca Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın, ?Tereddütlerin giderilmesi ile emsal kadro ve unvan tespiti? başlıklı 13. maddesinin birinci fıkrasında ?Zam ve tazminatların ödenmesine esas olmak üzere;? (a) bendinde, ?Bu Karar ve eki cetvellerin uygulanmasından doğacak her türlü sorunu çözüme bağlamaya Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine, Maliye Bakanlığı? yetkilidir, denilmekte olup, ?Yan Ödeme Kararnamesi uyarınca ödenen zam ve tazminatlara ilişkin olarak, Kamu kurum ve kuruluşlarınca münferit olarak iletilen tereddütler ve sorunlar hakkında Maliye Bakanlığı görüşünü oluşturarak uygulayıcı birimleri yönlendirmek? Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, Personel Mevzuatı Dairesi (I)'nin görevleri arasında sayılmakta olup konu hakkında Bakanlığımızın (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) görüşünün alınarak, Teknik Hizmetler Sınıfına dahil ?Tekniker? kadrosunda görev yapmamla birlikte Mühendislik Fakültesinden mezun olmak suretiyle ?Mühendis? unvanını alarak teknikle ilgili mesleki bir üst öğrenimi bitirmiş olduğumdan, tarafıma ?Mühendis? unvanını alanlar için öngörülen zam ve tazminatların ödenmesi gerekmektedir.

Gereğini arz ederim. 04/03/2011

Adres :

Ekler : 1- Atama Onayı Fotokopisi (1 adet)

2- Dilekçe Fotokopisi (1 adet)

3- Yazı Örneği Fotokopisi (1 adet)

4- Dilekçe Fotokopisi (1 adet)

5- Yazı Örneği Fotokopisi (1 adet, 2 sayfa)

6- Diploma Fotokopileri (2 adet)

7- Aynı Mevzuat kapsamında olup farklı kurumlarda çalışan

emsal olabilecek kişilere ödeme yapılabileceğine dair

yazı ve görüş örnekleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber