?Alo polis' gitti ?eksperim' geldi

Haber Giriş : 01 Mayıs 2005 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'yle müzakere masasına oturmaya hazırlanan Türkiye'de sektörler yavaş yavaş standartlarını AB'ye uydurmaya başladılar. Standartların gelmesi sadece sektörleri etkilemeyecek günlük hayatımızda da bazı değişiklikler yaşayacağız. Örneğin sigortacılık sektörü. Sigortacılık sektöründe AB standartlarını öngören 3 ayrı kanun tasarısı kanunlaştığında, artık kaza ihbarları trafik polisleri yerine, sigorta eksperlerine yapılacak. Böylece kaza yerine polis yerine sigorta eksperi gelip zabıt tutacak. Tasarıda halkın kendi eksperini bağımsız bir şekilde seçebilmesine de imkan tanınıyor. Bu arada eksperlerimiz AB üyesi ülkelerde de iş alma hakkına kavuşacaklar.

?3 yılda teşkilatlanırız?

Sigorta Eksperleri Derneği Başkanı Hüseyin Akyol, henüz dernek statüsünde yönetilen sigorta eksperlerinin meslek kuruluşu olmadan trafik kazalarına bakarak tutanak düzenlemeleri gibi bir görevi üstlenmelerinin asla beklenemeyeceğini söyledi. Öncelikle meslek kuruluşu olmayı beklediklerini ifade eden Akyol, kendilerinin hem sigortalı hem de sigorta şirketi arasında bağımsız otorite kişiler olduklarını söyledi. Polis ve jandarmada trafik kazalarına bakan 163 bin personel bulunduğunu hatırlatan Akyol şöyle konuştu: ?Trafik kazalarına bizim bakmamız konusu daha önce de gündeme gelmişti. Bizimle ilgili hazırlanan yeni tasarıda buna yine yer verildi. Vatandaş bundan böyle kaza sonrası polis veya jandarma yerine ?Alo Eksperim' hattını arayacak. Olay yerine biz gidip tutanak düzenleyeceğiz. Ancak Türkiye genelinde 900 faal, 600 de gayrifaal eksper var. Bu kadroyla nasıl trafik kazalarına yetişeceğiz. Gerçi kanun taslağında 3 yıllık bir geçiş süreci öngörülüyor. Tüm kazalara biz bakacaksak hem yetki bakımından hem de fiziki donanım için bütçe desteğine ihtiyacımız var. Bunun için de öncelikle dernek statüsünden çıkıp meslek örgütü olmamız gerekiyor.?

Sigorta kanunu çıkarsa AB'den 3 milyon euro yolda Sektörün henüz bir yasasının dahi bulunmadığını ifade eden Sigorta Eksperleri Derneği Başkanı Hüseyin Akyol, şu sıralar Hazine tarafından AB uyum hazırlıkları çerçevesinde 3 ayrı yasa taslağı hazırlandığını bildirdi. Akyol, şöyle konuştu: ?5 milyar dolarlık poliçe kesen koskoca sektör, maalesef 7397 sayılı eski bir murakabe yasasıyla yönetiliyor. Yeni bir düzenleme yıllardır yapılmamış. Şimdi ortada 3 ayrı tasarı var. Biri sigorta şirketleriyle alakalı. Hükümet AB'den 3 milyon euroluk desteği alabilmek için bu tasarıyı çıkarmak için hız verdi. Diğeri sigorta eksperleri olarak bizi ilgilendiriyor. Üçüncüsü ise sigorta acenteleri birliğiyle ilgili. Biz diyoruz ki, bu kadar kanun israfına gerek yok. Sigorta kanunuyla ilgili hazırlanan tasarıya ek 2 madde daha koyarsanız bizim meslek kuruluşu olmamız sağlanabilir. Sektör tek kanunda anlatılabilir.?

Poliçelerin % 30'u sahte!

Sigortacılık sektörünün her yıl 5 milyar liralık sigorta poliçesi primi topladığına işaret eden Sigorta Eksperleri Derneği Başkanı Hüseyin Akyol, buna karşılık sigorta eksperlerinin tuttuğu raporlar toplamının 2,5 milyar dolar olduğunu bildirdi. Tutulan raporların yüzde 30'unun sahte olduğunu anlatan Akyol, şu bilgileri verdi: ?Sigorta yolsuzluklarında en büyük payı hırsızlık olayları alıyor. Eksper olay yerine gittiğinde beyana dayalı tespit yapmak zorunda kalıyor. Sigorta şirketi de bunu ödüyor. Dünyada en fazla hırsızlık sigortası tazmin eden ülke Amerika. Bu ülkede sahtecilikle vurgun yapan şirketler var. Bizde ise sahteciliğin önlenmesine yönelik adımlar atılıyor. Bunun için de etkili denetim ve öncesinde elemanlara iyi eğitim verilmesi şart.?

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber