5651 sayılı internet kanununda değişiklik hazırlığı var/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Ekim 2011 08:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Sansürde revizyon

BTK'ya bağlı İnternet Kurulu, internet hukukunu, internet üzerinde işlenen suçları ve buna bağlı uygulamaları düzenleyen 5651 sayılı kanunu değiştirmek için teklif düzeyinde bir değişiklik taslağı hazırlıyor.

Erdem ANILAN / ANKARA

İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, AKŞAM'a bilgi verirken, daha önce hazırladıkları taslakta değişiklik yaptıklarını ve hazırladıkları çalışmayı 1 ay içerisinde Ulaştırma Bakanlığı'na sunacaklarını kaydetti.

'ÇAĞDAŞ NORMLARDA'

AB düzenlemelerine ve çağdaş normlara uygun değişikliklerle yasayı tekrar düzenlediklerini anlatan Özeren, 'Özellikle 'erişimin engellenmesi' uygulamalarını yenileyecek bir yapılanma ihtiyaç var' dedi. Özeren, İnternet Kurulu haricindeki platform ve sivil toplum kuruluşlarını da çalışmaya katkıda bulunmaya çağıracaklarını, taslağı web sitelerinde yayınlayıp görüş alacaklarını söyledi.

Genel çerçevede değişiklik teklifi, yersağlayıcı olmanın koşulları, resen site kapatma, erişime engellenme uygulamalarının günün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde revize edilmesini kapsayacak.

Özeren, 'Bu çalışma sonunda yeni kanun ile içerik hizmet sağlayıcılara yönelik hapis cezaları ve faaliyet belgesi zorunlulukları gibi maddelerde büyük değişiklikler olacak. Google'ın YouTube'un Türkiye'de temsilcilik açmasını engelleyecek hiçbir hukuki zaruret kalmayacak. Kısaca bu kuruluşların Türkiye'ye gelmemek ve vergi sistemine dahil olmamak için öne sürdükleri bahaneler ortadan kalkmış olacak' dedi. Başkan Özeren, değişikliklerdeki en önemli iki maddeden biri olan 'uyar-kaldır' ve 'içeriğin yayından çıkarılması' kavramlarının ilk kez tanımlanmak suretiyle, kararların 'ölçülülük ilkesi'ne uygun alınıp uygulanmasını güvence altına aldığını da kaydetti.

TİB'in Dink direnişi

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, 'özel hayatın gizliliği' gerekçesiyle mahkemenin istediği bilgileri göndermeyen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) direnmeye devam ediyor. Bölgedeki tüm görüşmelerin bildirmesi istenen TİB, bunun 'mümkün olmadığını' belirtti.

27 Eylül 2011'de mahkemeye ulaşan TİB İdari Daire Başkanı Dr. Abdülkadir Mahmutoğlu imzalı yazıda şöyle denildi:

'Mahkemenizce gönderilen yazıda talep edilen baz istasyonu sorgusunun yapılabilmesi için aşağıda belirtilen şekilde temsili görüşme yapılması gerekmektedir. Baz istasyonu sorgusu talep edilen GSM işletmecisi ve/veya işletmecilerine ait numaradan (Avea, Turkcell, Vodafone) her biri için ayrı ayrı olmak üzere diğer işletmecilere ait (GSM veya sabit hat) herhangi bir numara aranmak suretiyle yapılacak, en az 1 dakikalık görüşmelerin, arayan numara, aranan numara, arama tarihi, arama saati, dakikası ve arama süresinin açıkça yazılarak gönderilmesi halinde gereği yerine getirilecektir.'Seda KILIÇ / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber