Çayın tadı düzelecek kaçağa karşı etkin mücadele verilecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Ekim 2011 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turan YILMAZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk çayının DNA'sının çıkarılması için çalışma başlatıldığını söyledi. Yazıcı, önümüzdeki yıl sonunda tamamlanacak çalışmanın amacını da, ?Çayda bozulan damak tadını düzeltmek, kaçak çayla daha etkin mücadele ve Türk çayının markalaştırılıp tanıtımı? olarak açıkladı.

Çay tüketiminde birinciyiz

Yazıcı, Rize'de yapılan ?Çay Çalıştayı?nda, ?Dünyada üretiminde beşinci, tüketiminde ise birinciyiz? dediği çay sektörüne ilişkin bir dizi karar alındığını söyledi. Yazıcı, eylem planına ilişkin şu bilgileri verdi: ?Türk çayının menşei, yani DNA'sı belirlenecek. Böylece, hem piyasaya giren kaçak çayla daha etkin mücadele edilmesi, hem de Türk vatandaşının damak tadına uygun çay yetiştirilmesi sağlanacak. Çünkü bu yolla, hangisi kaçak, hangisi harman edilmiş çay kolayca saptanmış olacak. Daha kaliteli çay üretimine imkan sağlanırken, Türk çayının markalaştırılması, içte ve dışta tanıtımının daha iyi yapılması ve tabii ki pazar payının arttırılmasına da katkı olacaktır. Gıda ve Tarım Bakanlığının koordinasyonunda Rize Üniversitesi'nde yapılacak bu çalışma 2012 sonuna kadar bitirilecek.?

Organik çaya teşvik

Çayda fide çeşitliliğinin sağlanacağını, hastalığa dayanıklı türlerin yetiştirilmesi için laboratuvar kurulacağını belirten Yazıcı, yapılacak çalışmaları şöyle anlattı: ?Siyah çayla ilgili mevzuat çalışması ve gıda kodeksi hazırlanacak. İthal çay tebliği hazırlanacak. Organik çay üretimi teşvik edilecek. Kuru çay yanında çayın piyasaya sürülmesinde yeşil çay, soğuk çay gibi ürün çeşitliliği arttırılacak. Türk çayının tanıtımı için fındıkta olduğu gibi çayda da tanıtım grubu oluşturulacak. Kaçak çayla mücadele daha etkin hale getirilecek. Kaçak çayla mücadelede kullanılan dedektör köpek sayısı arttırılacak. Kaçak çayların piyasaya satılması önlenecek. Bugüne kadar bu çaylar TASİŞ'e devredilip, uygun olanlarının iç piyasaya sürülmesi sağlanıyordu, artık ya imha edilecek ya da damak tadları bu çaylara uygun fakir ülkelere gönderilecek. 68 ton kaçak çayı Somali'ye gönderilmek üzere Kızılay'a verdik.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber