Eylemci öğrencinin cezası veliye sorulacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Ekim 2011 07:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

HAZAL ATEŞ

İdare mahkemesi, pankartlı eylem yapıp okuldan uzaklaştırılan gencin ailesinin itirazını haklı bulup "Velinin ifadesine başvurulmalıydı" dedi

Çorum İdare Mahkemesi, öğrencilere yönelik disiplin cezaları konusunda bir ilke imza attı. Mahkeme, pankartlı eylem yaptığı için 3 gün okuldan uzaklaştırılan ve davranış notu 20 puan düşürülen İbrahim Top'un ailesinin disiplin cezasına itirazını haklı buldu. Mahkeme, "Cezaya dayanak olan soruşturma kapsamında velinin ifadesine başvurulması gerekirdi" dedi. Çorum Eti Lisesi öğrencisi İbrahim Top, 8 Ekim 2010'da okul bahçesinde pankartlı eylem yaptığı için 3 gün süreyle okuldan uzaklaştırıldı. Top'un davranış notu da 20 puan düşürüldü. Mahkemenin yolunu tutan Top ailesi, ceza konusunda bilgilendirilmedikleri ve ceza verilirken mevzuata uyulmadığı gerekçesiyle işlemin iptalini talep etti. Okul yönetimi ise öğrencinin tüm uyarılara rağmen okulda izinsiz gösteri yaptığını belirterek, işlemin hukuka uygun olduğunu savundu.

CEZA İPTAL EDİLDİ

Tarafların savunmasını alan Çorum İdare Mahkemesi'nin kararında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın disiplin yönetmeliğinde eylemin okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezası gerektiren davranışlar arasında sayıldığı, ayrıca davranış puanından 20 puan indirilmesinin de yönetmelikle düzenlendiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Aynı yönetmeliğin 'Ceza takdirinde dikkat edilecek hususlar' bölümünde sınıf öğretmeni ve öğrenci velisinin de öğrenci ile ilgili görüşlerinin alınacağı hükümlerine yer verilmiştir. Davacının velisinin soruşturma kapsamında ifadesine başvurulması gerekirken, buna riayet edilmediği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir."

MAHKEME, disiplin cezasının iptaline karar verirken, 117 liralık yargılama giderini de Çorum Eti Lisesi'ne fatura etti. Mahkeme kararında, "Dava konusu işlemin iptaline, 117 liralık yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin isteği halinde davacıya iadesine karar verildi" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber