Suç işleyen akıl hastaları için 'adlî hastaneler' geliyor
İLYAS KOÇ
Sadece, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde suç işleyen 400 akıl hastasının tedavi için sıra beklemesi, yetkilileri harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı, suç işleyen akıl hastalarının tedavisi için ayrı hastaneler kurmayı planlıyor. Halen hastanelerdeki kapasite ve altyapı yetersizlikleri nedeniyle hastaların tedavileri yarım kalıyor.Sağlık Bakanlığı, suç işleyen akıl hastalarının tedavisi için ayrı hastane kurma kararı aldı. Uzun süredir üzerinde çalışılan 'Toplum Temelli Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilecek proje ile Türkiye genelinde 16 ilde yüksek güvenlikli adli psikiyatri ve tutuklu psikiyatri hastanelerinin açılması hedefleniyor. Açılacak hastanelerin 2 bin yüksek güvenlikli psikiyatri, 350 adet de tutuklu psikiyatri yatak kapasitesi olacak. Bu hastanelerde hastalarla sağlık personelinin emniyetini özel güvenlik görevlileri sağlayacak.
2004 yılında yürürlüğe giren kanuna göre, adli suç işleyen ya da suça karışan akıl hastalarının, yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınması gerekiyor. Kanun, akıl hastalarının gözaltı ve müşahede durumunu "Hakkında güvenlik tedbirine hükmedilen akıl hastaları, yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınırlar." şeklinde düzenliyor. Türkiye genelinde 8 adet ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesi (RSHH) bulunuyor.
400'DEN FAZLA AKIL HASTASI SIRA BEKLİYOR
Bu hastanelerin sahip olduğu "yüksek güvenlikli adli psikiyatri yatağı" sayısı ise kanunda öngörülen hedefi gerçekleştirmeye yetmiyor. Yine, 668 adli psikiyatri yatağının 551'i de yüksek güvenlik standartlarının çok altında bulunuyor. Yer sıkıntısı sebebiyle RSHH'ler, hastalar için ileri tarihlere randevu vermek zorunda kalıyor. Bu durum, suç işleyen akıl hastalarının müşahede, muhafaza ve tedavisini geciktiriyor. Sadece İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde sıra bekleyen 400'den fazla vakanın olduğu belirtiliyor. Ayrıca adam öldürme gibi suçlardan dolayı yakalanan, ancak cezai ehliyeti olmadığı için RSHH'lere getirilen akıl hastaları hastanelerden kolayca kaçabiliyor. Kaçamayanlar ise özel güvenlik görevlilerinin değil, hemşire ve yardımcı sağlık personelinin gözetimi altında tutuluyor. Hasta odaları da suç işleyen akıl hastalarının intihar etmesini engelleyecek ya da yanındaki hastaya zarar vermesini önleyecek yapıda değil.
Bazı ruh sağlığı hastanelerinde ise yatak ve yer sıkıntısından dolayı suç işleyen akıl hastaları daha kısa sürede taburcu ediliyor. Konu hakkında bilgi veren eski Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Başhekimi Arif Verimli, "Mahkeme, hastanelere bu vakaları gönderirdi. Tıbbî açıdan örneğin 5 yıl kalması gereken bir hasta, yer olmadığı için mahkemeye başvurularak 1 yıl sonra taburcu edilirdi." diyerek, durumunun vahametini ortaya koyuyor.