Özürlülerin kamuda istihdamı için üst yaş sınırı kaldırıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2011 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, özürlülerin istihdama katılması için yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS)'nın özürlülerin eğitim durumu ve özür grupları göz önünde bulundurularak yapılacağını söyledi. Şahin, bu sınavlarda daha önce talep edilen üst yaş sınırının da kaldırıldığını belirtti. Böylece kamu kurum ve kuruluşları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde yerleştirme yapılmasını talep ettikleri kadrolar için üst yaş sınırı belirleyemeyecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında iki önemli yönetmelik değişikliğini hayata geçirdiklerini belirtti. 5375 Sayılı Özürlüler Kanunu'nun önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Şahin, ?Evde bakım hizmeti kapsamında Haziran 2011 itibariyle 328 bin aileye asgari ücret tutarında bakım desteği sağlanmıştır. Yaklaşık 520 bin kişiye özürlü aylığı ödenmeye başlanmıştır. 230 bin engelli çocuğa özel eğitim desteği verilmiştir. Özürlülere yönelik bin 328 mesleki eğitim projesi desteklenmiştir.? dedi.

Özürlülerin istihdamı konusunda da önemli adımlar atıldığını kaydeden Şahin, özel sektörde istihdam edilen özürlü işçi sayısının 2002 yılında 10 bin 883 iken, 2010 yılında üç kat artarak 32 bin 257'ye ulaştığını belirtti. Şahin, ?Kamu kurumlarında istihdam edilen memur sayısı 2002 yılında 5 bin 777 iken 2010 yılı sonunda yaklaşık 3.5 kat artarak 19 bin 915'e ulaşmıştır.? diye konuştu.

Türkiye için merkezi olarak yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) düzenlemesi getirildiğini hatırlatan Şahin, bu kapsamda özürlülerin eğitim durumu ve özür gruplarının göz önünde bulundurulacağını aktardı.

Şahin, ?Yani artık ilköğretim, ortaöğretim, lisans ve ön lisans olan gruplar kendi içinde sınava girecek, ayrıca özürlü grupları dediğimiz, bedensel özürlüler kendi içerisinde, işitme engelliler kendi içerisinde, görme özürlüler kendi içerisinde sınava tabi tutulacak. 2012 yılının ilk çeyreğinde de bu sınavın tamamlanabilmesi için de ilgili bakanlıklarımızla, Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere gerekli çalışmalar yapıldı.? dedi.

Şahin, özürlülerin bilgi yetenek ve becerilerini ölçecek şekilde ayrı ayrı sınavlar hazırlanacağını, sınavın uygulamasında da özür grupları ve ulaşılabilirliğin göz önünde bulundurulacağını dile getirdi. Şahin bu sınavlarda daha önce uygulanan üst yaş sınırın da kaldırıldığını belirtti. Böylece kamu kurum ve kuruluşları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde yerleştirme yapılmasını talep ettikleri kadrolar için üst yaş sınırı belirleyemeyecek.

Özel sektörün, ?boş kadromuz yok' şeklinde ileri sürdüğü bazı mazeretlerin de önüne geçmek istediklerini kaydeden Şahin, ?Kadro değiştirme hakkı onlara verilmiştir. Böylece özürlü çalıştırmamak için mazeret üreten kurum ve kuruluşlarla biz de mücadele etmeye devam edeceğiz.? şeklinde konuştu.

Öte yandan yeni düzenleme ile özürlülere yönelik sınavların merkezi sistemle daha fazla sayıdaki ilde yapılması sonucu, özürlülerin sınav yerine ulaşmaları ve konaklamaları esnasında karşılaştıkları sorunlar en aza inecek. Sınavların özürlüler için yarattığı maddi külfet ortadan kalkacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber