Mesleki eğitimde, modül çoğaltım işini Bakanlık tek elden yapmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ekim 2011 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimdeki Bütün Sorunları Çözen Sihirli Cümle

Yıllarca kayıt parası almamaları için basın ve resmi yazılar aracılığıyla uyarılan okul müdürleri yeni bakanla birlikte 20.07.2011 tarihli ve 2011/40 sayılı ?Öğrenci Kayıt ve Kabullerinde ve Diploma Karşılığı Bağış Alınmaması? konulu Genelgenin çıkarılmasıyla;
? Öğrenci velilerinden hiçbir surette bağış talep edilmeyeceği,
? Okul-aile birlikleri temsilcilerinin, öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmeyeceği,
? 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamındaki diploma harç ücretlerinin, ilgili mevzuatına göre değerlendirileceği
belirtilmişti.

Buna rağmen Bakanlığın Özel Kalem Müdürlüğüne ve Genel Müdürlüklere yapılan başvurulardan, öğrenci velilerinden bağış taleplerinin devam ettiğinin anlaşılması üzerine kayıt parasıyla alakalı özel araştırma timi kuruldu.

Okul müdürleri kayıtlarda yapılan bağışlarla ne yapıyor okulunu eğitim öğretime hazırlıyor. Bakanlığın zaman zaman gönderdiği emir ve talimatlar da yer alan ve eğitimin maddi sorunlarını bir çırpıda çözen o sihirli ?Okul Aile Birliği İmkânlarından yararlan? cümledeki emre maruz kaldığından okul aile birliklerine kanun ve yönetmelikle verilen yetki ile aldıkları bağışlar ile bu emirleri yerine getiriyor.

Örneğin; 2011 ? 2012 Eğitim Öğretim yılında okutulacak Modüllerin Çoğaltılarak Öğrencilere Dağıtılması için Gönderilen Ödeneklere İlişkin Duyuruda ?Okul müdürlüklerince ödeneklerin takibinin yapılarak ihtiyaç duyulan modüllerin öğrenci sayısına göre bir plan dahilinde orijinaline uygun olarak çoğaltılıp öğrencilere dağıtılması, ödeneğin yetersiz kalması durumunda 2006/90 ve 2007/ 73 sayılı genelge hükümlerine göre ve Okul Aile Birliği İmkanlarından da yararlanılarak bu konuda herhangi bir aksamaya meydan verilmeyecektir? açıklaması bulunmaktadır.

Okul Aile Birliği İmkânları velilerden alınan bağışlar değil midir? O zaman bu bir çelişki değil midir? Bağış alma ama Okul Aile Birliği İmkanlarından da yararlanılarak (bağış alarak bir şeyler yapmaya çalışan) ihtiyaç duyulan modüllerin öğrenci sayısına göre bir plan dahilinde orijinaline (renkli olarak, A4 büyüklüğünde) ) uygun olarak çoğaltıp öğrencilere dağıtılmasını gerçekleştir.

Zor bir emir değil mi? Kolay olmaz elbet çünkü yöneticilik ateşten gömlek!

Mesleki ve teknik eğitim öğrencileri modüler eğitim almaktadırlar. Megep internet sitesinde bulunan modüller indirilerek çoğaltılacaktır.

Çoğaltılırken;

1.öğrenci sayısına göre
2.bir plan dâhilinde
3.orijinaline uygun ölçü ve renkte olmasına

Dikkat edilecektir.

Bu durum tüm mesleki ve teknik eğitim yapan okullarda aynıdır. Bakanlık zaten "ödeneğin yetersiz kalması durumunda" diyerek gönderilen ödeneğin yetmeyeceğini peşinen kabul etmiştir. Sadece bir sınıfta onlarca derse ait yüzlerce modül bulunmaktadır. Gönderilen ödeneklerle öğrenci sayısına göre orijinaline uygun ölçü ve renkte modül çoğaltımının yapılması imkansızdır. (Bu yıl bakanlık olumlu bir adım atarak ortak derslerin modüllerinin basımını yapmış ve dağıtım yapılmak üzeredir.)

Diğer okullarda öğrencilere ücretsiz kitap dağıtımı yapılırken mesleki eğitim de bu yılda öğrenciler kitapsız kalmıştır, modüllerin basım ve satımı yapan onlarca kişi ve kuruluş türemiş yeni bir iş sahası doğmuştur.

Sayın Başbakanımızın ve Bakanımızın olaya el atarak bu işe çözüm bulması gerekmektedir. Maliye Bakanlığı tasarruf tedbirlerini bahane ederek ödenekleri durdurmuş Milli Eğitim Bakanlığı ise çaresizlik içinde sorunu Okul müdürlerine havale etmiştir.

Modül Çoğaltım işini Bakanlık tek elden yapmalıdır. Okullardan alınan listelere göre modüller çoğaltılmalı, gerekirse sponsor bulunmalı veya reklam alınmalıdır. Bu iş okul müdürlerine havale edilerek, görmezlikten gelinip çözülemez.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber