Babanın soyadı çocuğu kısıtlamaz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Ekim 2011 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oya ARMUTÇU

?Soyadı bir kez değiştirilebilir? hükmünü sarsan bir karar alındı: ?Babaları soyadlarını değiştirdiğinde çocuklar ergin değildi, dolayısıyla şimdi soyadlarını kendi iradeleriyle değiştirebilirler.?

MERSİN'de bir kişi ?Kamış? soyadını ?Özümcem? diye değiştirdi. Yurtdışında yaşayan 2 oğlu, akrabaları ile farklı soyad taşımaktan rahatsız olduklarını belirterek, eski soyadlarını geri almak için dava açtı. Nüfus Kanunu'ndaki ?Soyadı bir kez değiştirilebilir? hükmüne rağmen mahkeme, çocuklar soyadı değiştiğinde ergin olmadıkları gerekçesiyle davayı kabul etti.

İkinci kez dava açamaz

Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi, kararı oyçokluğuyla bozdu. Kararda, şöyle denildi: ?Babanın açtığı soyadı değişikliğini içeren dava ile ergin olmayan çocuğun da soyadı değişmiş bulunduğundan, o çocuk ergin olduktan sonra aynı konuda aile soyadının değiştirilmesi istemli dava açamaz. Nüfus Hizmetler Yasası'nın 36/b bendi izin vermez. Davanın reddi gerekir.?

Mahkeme, bozmaya karşı direndi. Kararda, kişinin kendisi ile özdeşleştiremediği isim-soyadını değiştirmesinin en doğal hakkı olduğu vurgulandı.

Mahkeme direndi

Babanın, çocuklar henüz ergin olmadan dava açıp soyadı değişikliği yaptığı, şu anda davacı olan çocukların bu ilk değişlikte iradelerinin bulunmadığı ve önceden açılmış bir dava bulunduğunun savunulamayacağı belirtildi. Direnme kararında, ?Bir kez kayıt tashihi davası açılabileceği kabul edildiği takdirde davacıların bu haklarını bir daha kullanamayacakları sonucunu doğuracaktır? denildi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 12 Ekim Çarşamba günkü toplantısında davayı ele aldı. Mahkemenin direnme kararını uygun buldu. Aksi yöndeki daire kararı ise kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber