Bacağı kırılırsa 1 hafta; bileği kırılırsa 1 gün

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 17 Ekim 2011 16:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de artık çocukları kısa sürede ayağa kaldıracak ve kırıklarda yatışları en aza indirecek ameliyat teknikleri uygulanıyor. Çocuk, ayak bileği kırıklarında yumuşak alçı ile bir hafta sonra ayağının üzerine basarak okuluna gidebiliyor; Ya da el bileği kırılırsa da 1 gün sonra yazı yazabiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Tuncay Centel, son yıllarda geliştirilen yeni yöntemler sayesinde artık çocukların kırık yüzünden sezonu kapatmayıp, en kısa sürede okula geri dönebileceğini bildirdi.

Centel, çocukların kırık tedavilerinde iyileşme sürelerini kısaltan yeni yöntemler bulunduğunu vurgulayarak, şunları aktardı:

''Türkiye'de artık çocukları kısa sürede ayağa kaldıracak ve kırıklarda yatışları en aza indirecek ameliyat teknikleri uygulanıyor. Kayma riski bulunmayan basit kırıklarda eski kireç alçıların yerine; hafif, dayanıklı, sudan etkilenmeyen, cildin havalanmasına imkan tanıyan sentetik alçılar kullanılıyor. Sentetik alçıların yumuşak olan türleri tercih ediliyor. Bunlar sökülüp takılabilen sargı gibi alçı olduğu için alçı motoru ile alçı çıkarma derdi de sona ermiş oluyor. Anneler çocuklarının alçılarını artık evde çıkararak, doktora o şekilde kontrol için getiriyor. Yumuşak alçının içinde kısmi hareket mümkün. Yani el ya da ayak bileği alçı içinde hareket ettirilebiliyor. Çocuk, ayak bileği kırıklarında yumuşak alçı ile bir hafta sonra ayağının üzerine basarak okuluna gidebiliyor.''

El bileği kırılan çocuğun 1 gün sonra yazı yazabileceğini kaydeden Centel, zor kırıklar olarak da bilinen kayma riski bulunan kırıklarda, ciltten kapalı yöntemle bir tel geçirilerek kırıkların sabitlendiğini, böylelikle kırığın tekrar kaymasının engellenmiş olduğunu anlattı.

Centel, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

''Çocukları yatağa en çok bağlayan uyluk kemiği kırıklarında hasta, 2.5-3 ay yatmak zorunda kalabiliyordu. Bu kırıkların hepsine önceleri pantolon alçısı yapılıyordu. Artık 6 yaşın üzerindeki çocuklarda bu tür kırıklar için, 'eksternal fikstör' denilen 'Dış tespit cihazları' kullanılıyor. Röntgen altında kırık uçları yerine konarak eksternal fiksatörle bu konumda tespit ediliyor. Bu sayede ciltte kesi olmuyor, kırık yeri açılmadığı için kırığın kaynaması olumsuz etkilenmemiş oluyor, estetik kusur kalmıyor ve enfeksiyon riski oluşmuyor. Çocuk bir hafta sonra kontrollü bir şekilde ayağa kalkarak, okuluna gidebiliyor. Bir süre koltuk değnekleri ile daha sonra da baston yardımı ile yürüyebiliyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber