Teziç'den Bumin'e destek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2005 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümündeki konuşmasında şahsi görüşlerini dile getirmediğini, "Hukuki bir gerçeği ortaya koyduğunu" söyledi.

Rektörler Komitesi toplantısındaki açıklamalarının ardından Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmaları değerlendiren Teziç, Anayasa'da egemenliğin kullanılması ile ilgili hüküm bulunduğunu belirtti. Buna göre, egemenliğin kullanılmasının yetkili organlar aracılığıyla olduğunu vurgulayan Teziç, "Bunun başka bir ifadesi Anayasamızda, ne yasama ne yürütme ne de yargılama... bunların hiç birisi sorumsuz değildir" dedi. Teziç, şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi'nin işlevi Anayasanın sözünü söyletmektir. Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı, konuşmasında şahsi görüşlerini dile getirmedi, alınmış mahkeme kararlarını dile getirdi. Kişisel kararını ortaya koymadı. Hukuki bir gerçeği ortaya koydu. Yasama organının yetkileri de Anayasa'nın çerçevesinde kullanılır.

Bugün parlamentoya seçilmiş üyeler, salt Meclis'in çıkarmış olduğu yasayla seçilmemişlerdir. Bu yasa iki aşamalı bir baraj öngörüyordu. Bölge ve genel ülke barajı. Bölge barajını Anayasa Mahkemesi iptal edince sadece genel baraj kaldı ve o seçim sistemi ile Sayın Meclis Başkanı ve geri kalan bütün üyelerde bu sistemle seçildiler. Demek ki, itiraz etmediklerine göre kabul ettikleri bir mekanizmanın içinde faaliyetlerini gösteriyorlar. Başka bir seçim sistemini getirebilirlerdi ama Anayasaya uygun bir düzenleme yapılması koşuluyla. Yasama organı dilediği konuda düzenleme getirir ama kamu yararı amacıyla çıkarılıp çıkarılmadığını Anayasa Mahkemesi denetler. Anayasa yargısının bulunduğu bütün ülkelerde yasama işlemi zaman zaman Meclis'in iradesiyle eğer başvuru yapılmışsa kanunların Anayasa uygunluğunun denetimini yapan organlarının iradesinin de eklemesiyle oluşur. Bu hukuk devletinin zorunlu kaçınılmaz sonucudur."

Türkiye'de de zaman zaman iktidarda olanların kendi önerdikleri yasaların iptalinde Anayasa Mahkemesi'ne yüklendiklerini ifade eden Teziç, "Ama muhalefet oldukları zamanda kendi başvuruları ile ortaya çıkan kararlarda da onların savunuculuğunu yapmışlardır" dedi.

Teziç, şunları kaydetti:

"TBMM Başkanı tarafsız bir makamda oturmaktadır. Kendisi aynı zamanda iyi bir hukukçudur. Ama acaba basına yanlış mı yansıdı düşüncesindeyim. Çünkü parlamentonun 550 üyesinden 549'nun oy verme hakkı vardır, bir kişinin oy hakkı yoktur. O da Meclis Başkanı'dır, sırf tarafsızlığını koruyabilmesi için. Onun için anayasal kurumların uyumlu, dengeli çalışması yönünde zaman zaman kendisine görev düşerse burada bir taraf olma gibi tutum içine girmemesi gerekir, anayasa gereği. Çünkü Cumhurbaşkanlığı makamına vekalet etmektedir. Vekaletini kullandığı gün ne olursa olsun o ortamda dahi Anayasa'nın 104. maddesi uyarınca organların uyumlu çalışma sorumluluğuyla yükümlüdür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber