Emekliye promosyon umudu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Ekim 2011 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 10. Sulh Mahkemesi promosyonla ilgili bir davada yeniden bilirkişi raporu aldırılmasına karar verdi.

Mahkeme kararında geriye doğru 5 yıl için hesaplama ve bu hususta hesap cetveli istedi.

Emeklilerin promosyon alması konusunda önemli bir gelişme yaşandı. SGK'dan emekli aylığı alan, aynı zamanda Ankara Barosu'na kayıtlı avukatlık mesleğini de sürdüren Sedat Vural'ın, aylık aldığı bankadan kendisine de ?promosyon'' parası ödenmesi talebiyle açtığı davaya dün devam edildi. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada yargıç Mustafa Altunbaşak, dosyaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğunu kaydetti. Taraflar, bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak üzere süre talebinde bulundu. Yargıç Altunbaşak, taraf vekillerine bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak üzere 2 hafta süre verilmesine karar verdi.

Yasal dayanağı yok

Altunbaşak, dosyanın tekrar bilirkişiye tevdi edilerek hiçbir yorum yapılmayarak sadece verilen görev konusunda çalışanlarla uygulamada eşitlik olması halinde davacıya ödenmesi gereken promosyonun geriye doğru 5 yıl için hesaplanmasının ve bu hususta sadece hesap cetveli sunulmasının istenmesini kararlaştırdı. Bankacı bir bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, kamu çalışanlarına, yapılan protokoller çerçevesinde maaşlarını aldıkları bankalar tarafından promosyon verilmesi hususunun yasal bir mevzuata dayandığı kaydedildi.

Bankalara maliyeti yüksek olur

Emeklilerin maaşlarının ödenmesi için SGK ile bankalar arasında yapılan protokollerde ise promosyon ödemesi hükmü bulunmadığı belirtilen raporda, SGK'nın da yasal bir mevzuat olmadan bankalardan promosyon talep etmesinin mümkün olmadığı bildirildi. Bilirkişi raporunda, davalı bankanın her bir emekliye yıllık 200 lira promosyon ödemesi yaptığı varsayıldığında bankaya toplam maliyetinin yıllık 988.1 milyon lira olacağı bildirildi.

Bankalara maliyeti yüksek olur

Bilirkişiyi dava edecek

Avukat Vural, bilirkişi raporunda, hakiminyetki alanına girilip, yasal olmayan hukuki değerlendirme yapıldığını savunarak, bu nedenle suç işlendiğini iddia etti. Vural, bilir kişi raporunu hazırlayan bankacı bilirkişi hakkında yasal işlem başlatılması için başvuruda bulunacağınıda söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber