Öğretmen atamaları, Bütçe Kanunundaki sınırlamaya tabi olmasın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ekim 2011 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ders; Bütçe Kanunu Tasarısı, Konu; Atanamayan Öğretmenler 

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına arzı Bakanlar Kurulu'nca 10/10/2011 tarihinde kararlaştırılan "2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı" ?2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı? haberimizde yayınlanmıştır.

2012 Bütçe Kanunu Tasarısında Yeterli Öğretmen Ataması Yok 

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 10/10/2011 tarihinde kararlaştırılan "2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı"nın ?Kadroların kullanımına ilişkin esaslar? başlıklı 22'inci maddesi 1. fıkrasındaki; ?(1) 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2011 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ilave 5.000 adet, diğerleri için ilave 29.000 adet atama izni verilebilir.? hükümlerine göre Atanmayan Öğretmenler umutlanmasınlar. 

Bu hükümler nedeniyle öğretmen alımı istenilen düzeyde yapılamamaktadır. 2012 yılındaki öğretmen alım sayısı, 2011 yılında emekliye ayrılan öğretmen sayısına bağlıdır.  

2011 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan öğretmenlerin sayısının yüzde 50'si kadar öğretmen alınabilecektir. Ekstradan 29.000 adet fazladan atama izni verilmesine rağmen bu tüm memur kadroları için geçerlidir bu kadroların ne kadarının Atanmayan Öğretmenlere ayrılacağı belli değildir. 

Bu durum değiştirilmediği sürece istenilen düzeyde öğretmen alımı yapılamaz Sayın Ömer DiNÇER bu durumu değiştirmeye çalışmak için uğraşmalıdır.  

Aynı maddenin diğer fıkrarındaki sayılan kadrolar; ?2011 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir? hükmünden muaf tutularak sınırsız atama ya da yüzde 50 sınırlamasından daha fazla atama yetkisi verilmiştir. 

Bu sınırsız atama yetkisi öğretmenlik kadrolarına tanınmamaktadır. Yapılması gereken 2012 sayılı Bütçe Kanunu tasarısının ?Kadroların kullanımına ilişkin esaslar? başlıklı 22'inci maddesi 2. fıkrasına öğretmenleri de eklemek olmalıdır. 

2012 yılındaki öğretmen alım sayısı, 2011 yılında emekliye ayrılan öğretmen sayısına bağlı kalmamalıdır. 

Sayın Ömer DiNÇER 14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Kadro değişiklikleri? başlıklı, geçici 5. maddesi, 2. fıkrasına ?  Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle Millî Eğitim Uzman Yardımcısı, Millî Eğitim Denetçi Yardımcısı ve İl Eğitim Denetmen Yardımcısı kadrolarına yapılacak açıktan atamalar, yılı merkezî yönetim bütçe kanunlarında yer alan açıktan atama sayı sınırlamasına tâbi değildir.? hükümlerini koydurarak Millî Eğitim Uzman Yardımcısı, Millî Eğitim Denetçi Yardımcısı ve İl Eğitim Denetmen Yardımcısı kadrolarına yapılacak açıktan atamaları bütçe kanunundaki sınırlamadan muaf tutmuştur. 

İstenildiğinde bütçe kanunundaki sınırlama delinebildiğine göre öğretmen atama konusunda hükümet ve Sayın Ömer DiNÇER samimi ise 2011 yılı sonunda çıkarılacak olan 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 22. maddesinin 2. fıkrasına öğretmenleri de dâhil etmeli öğretmen atamalarındaki sınırlandırmayı kaldırmalıdır. 

MEB Yeterli Öğretmen Atamayarak Anayasal Suç  İşlemektedir 

Aslında 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ?Öğretmenlik? başlıklı 43/1 maddesindeki ?Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.? hükümlerine göre; öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olmasına rağmen, ülkemizde yeterince öğretmen alımı yapılmadığından Öğrenci öğretmensiz kalmakta, birçok yerde ihtiyaçlar pedagojik formasyonu olmayan meslek yüksek okulu mezunları ücretli öğretmenlerle ve öğretmen ihtiyacı farklı alanlardaki branşlarla giderilmektedir.  

Mevcut atama bekleyen öğretmenler bulunduğuna göre; Bu durum Anayasamızın ?II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi? başlıklı 42.maddesi 1.fıkrasında; ?Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.? hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. 

Her yıl öğrencilere ücretli öğretmenler görevlendirilmektedir. Esasında her yıl değil her ay ücretli öğretmenin biri gidip diğeri gelmektedir. Basına yansıyan bilgilere göre hayvan yetiştiriciliği yüksek okulu mezunu bir genç sınıf öğretmeni olarak görevlendirilmiştir. Öğretmen açığı had safhadadır. 

Sayın Ömer DiNÇER, Maliye Bakanı ile görüşmelerde bulunarak 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı"nın ?Kadroların kullanımına ilişkin esaslar? başlıklı 22'inci maddesi 1. fıkrasındaki hükümlerin öğretmen lehine değiştirilmesini sağlamak olmalıdır. 

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu 
 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber