7 bin kişi ile yapılan dev anket

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Ekim 2011 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de siyasi partilerin kurduğu yeni anayasa için Uzlaşma Komisyonu vatandaştan tam destek aldı. Ankete katılan vatandaşların yüzde 67'si anayasada uzlaşmanın şart olduğunu söyledi.

Nevin Bilgin / ANKARA

ULUSLARARASI Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği'nin 7 bin örneklem üzerinde yaptığı yeni anayasadan toplumsal beklentiler konulu ankette, vatandaşların yüzde 68.7'si parlamenter sistemin devamından yana tavır koyarken, vatandaşların yüzde 67'si anayasada uzlaşma sağlanmasını istiyor. Vatandaş askerlerin genel terfi ve atamalarında yüzde 52 oranında siyasi iradenin etkili olmasından yana tavır takınıyor. Araştırmanın sonuçları şöyle:

PARLAMENTER SİSTEME BÜYÜK DESTEK: Türkiye genelinde parlamenter sistem yüzde 68.7 oranında destek bulurken, bu oran Türkler arasında yüzde 70.4 iken, Kürt ve Kazalar arasında yüzde 56.9. Başkanlık sistemine destek Türkiye genelinde yüzde 24.4 iken, bu oran Türkler arasında yüzde 23.3, Kürt ve Zazalar arasında yüzde 33.2 ile biraz daha yüksek.

MUHALEFET SEÇMENİ HALKOYU İSTİYOR: Yine Ak Partililerin yüzde 63.6'sı, CHP'lilerin yüzde 59.4'ü, MHP'lilerin yüzde 61.4'ü, BDP'lilerin yüzde 72'si anayasanın referanduma götürülmesini istiyor.

TÜRKLÜK TANIMI: Vatandaşların yüzde 34.3'ü anayasada Türklük dahil hiçbir etnik gruba atıf yapılmamasını isterken, yüzde 30.6'sı Türklüğe atıf olmasını, yüzde 35.1'i Türklük yanında diğer etnik gruplara atıf yapılmasını talep ediyor.

MUHALEFET SEÇMENİNİN ASKER GÖRÜŞÜ: AK Partililerin yüzde 60.8'i Genelkurmay Başkanlığı'nın MSB'ye bağlanmasını isterken, bu oran CHP'lilerde yüzde 54.6, MHP'lilerde yüzde 54.3, BDP'lilerde ise yüzde 53 olarak ölçüldü.

KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI OLMALI: Vatandaşların yüzde 68'i milletvekili dokunulmazlığının kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmasını talep ediyor. Yüzde 57.6'sı ise kamu görevlileriyle ilgili kovuşturmaların izne tabi olmasını savunuyor.

Seçmenler partilerine ?uzlaşıda birleş' diyor

VATANDAŞLARIN yüzde 57.2'si çerçeve anayasa çıkarılmasını istiyor. Yüzde 67'si ise anayasada uzlaşma sağlanması gerektiğini düşünüyor. 2011 seçiminde oy verilen siyasi parti tercihlerine göre, Ak Partililerin yüzde 66.6'sı, CHP'lilerin yüzde 62.6'sı, MHP'lilerin yüzde 64.1, BDP'lilerin yüzde 60.6'sı uzlaşma komisyonunca anayasanın hazırlanmasını istiyor.

Genelkurmay sivil idareye bağlanmalı

VATANDAŞLARIN yüzde 58.9'u Genelkurmay'ın MSB'ye bağlanmasını isterken, yüzde 59.9'u Jandarma ve Sahil Güvenlik'in İçişlerine bağlı kalmasını savunuyor. Askeri yargılamanın kaldırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 56.1'i iken, TSK'nın harcamalarının yerindelik denetimi yapılmasını isteyenlerin oranı yüzde 66.5'e ulaşıyor.

Uzlaşma Komisyonu'nda mutabakat

MECLİS Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanan ve yeni Anayasa çalışmalarını yürütmek için oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma usul ve esaslarını belirlemek için yaptığı toplantıda, 14 maddeden oluşan taslağın 12 maddesi mutabakatla kabul edildi. Komisyon haftada en az iki kez toplanacak. 7 kişinin görev yapacağı bir teknik heyet kurulacak. Toplantılara her partiden bir kişinin katılması yeterli olacak. Çiçek'in katılamadığı toplantıları, yine Çiçek'in atadığı üye yönetecek.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber