İstanbul'daki binalar 11 bin denetim elemanı tarafından mercek altında

Kaynak : TRT
Haber Giriş : 31 Ekim 2011 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da yaşanan deprem hükümeti harekete geçirdi. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde yıkım çalışmaları başlayacak. İstanbul'da kamu binaları 11 bin denetim elemanı tarafından mercek altına alındı.

İstanbul'da depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen kamu binalarının güçlendirme işlemleri devam ediyor. Okullar, yurtlar, bakımevleri, hastaneler ve köprüler de uzman ekipler tarafından denetleniyor.

Bu binalardan bazılarının güçlendirme çalışması tamamlandı.

932 Okul Güçlendiriliyor

İstanbul'da 932 okul güçlendirme fizibilite çalışması kapsamına alındı.

Bazı yurtların güçlendirme çalışması tamamlandı bazılarının ise sürüyor. Daha riskli yurtlar ise yeniden yapılacak.

Bakımevleri de Mercek Altında

Mercek altına alınan diğer kamu binaları ise Bakımevleri.Buralarda diğer binalar gibi ya güçlendirilecek ya da yıkılarak yenisi yapılacak.

Hastaneler de Tek Tek İnceleniyor

Yapılan çalışmalar sonucu 48 hastane ve poliklinikte güçlendirme fizibilite çalışması gerçekleştirildi.

Güçlendirmesi Bitenler: Pendik Devlet, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, Beykoz Devlet Hastanesi.

Yıkılmasına karar verilen Koşuyolu Kalp Hastanesi yerine yapılması planlanan Koşuyolu Pediatrik Hastanesi, Okmeydanı ve Kartal Lütfü Kırdar Eğitimve Araştırma hastanelerinin 800'er yataklı yeniden yapımı için müşavirlik ihale süreci başlatıldı.

Bazı hastanelerde ise güçlendirme çalışması sürüyor.

Köprüler Daha Güvenli Hale Getiriliyor

Boğaziçi Köprüsü ve yaklaşım viyadükleri ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, eski ve yeni Haliç Köprüleri, Ortaköy viyadüğü'nün güçlendirme çalışması tamamlandı.

Mecidiyeköy viyadüğüyle ilgili çalışma ise sürüyor.

Deprem projesine toplam 610 milyon Euro ayrıldı.

İstanbul'da Binaların Kaçı Risk Taşıyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş olası bir İstanbul depremi için alınabilecek önlemlerle ilgili TRT Haber ekranlarında soruları cevapladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un neredeyse bir ülke standardında bir şehir olduğunu ve yaklaşık 1 buçuk milyon yapının mevcut olduğunu hatırlatarak konuşmasına başladı.

Bunların bir kısmının ikinci derece deprem kuşağına göre önceden inşa edildiğini ve bir kısmının depreme karşı çok dayanaklı olmadığını vurguladı.

İstanbul'da 50-60 Bin Civarında Bina Risk Taşıyor

Japonların yaptığı bir araştırmaya göre İstanbul'da 50-60 bin civarında bina olası bir depremde ağır hasar görebilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu daha detaylı bir araştırmaya göre ise 15-35 bin civarında bina risk taşıyor.

Bu binalarda yaşayanların tamamının büyük bir riskle karşı karşıya olduğunu söyleyen Topbaş, belediyeler ve hükümet bunun önlemini almak için bir çalışma içerisindeler dedi.

Daha sağlam binaların yapılması konusunda tereddüt olmadığı söyleyen Topbaş, yeniden yapılanma ve kentsel dönüşüm projelerine karşı çıkan ayak direyen hak sahiplerine de çağrıda bulundu. Devletin ve yerel yönetimlerin amacının mevcut binaların yıkılıp yerine daha güvenli ve risksiz binaların inşa edilmesi olduğunu söyledi. Kişilerin bunu bir fırsat haline getirmeye çalışmamaları için çağrıda bulundu ve zaten gayrimenküllerinin daha fazla değere sahip olacağını söyledi.

Kamu Binaları Durumu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerine ait olan kamu binalarını ve köprüleri tekrar gözden geçirdiklerini söyleyen Kadir Topbaş, her kurumun kendi bünyesinde mevcut yapıları inceletmesi gerektiğini vurguladı.

Şu an itibariyle İstanbul'da ilçe belediyelerinin de daha dikkatli davrandığını ve kamu binalarının çok daha incelendiğini söyledi. Kaçak yapılara kesinlikle göz yumulmadığını belirtti.

Tedbir alındığı zaman herkesin rahat uyuyacağını belirten Topbaş, İstanbul gibi bir ilde büyük bir depremin olması halinde bir çok alanda sıkıntıların olabileceğini, İstanbul depreminin diğer illere nazaran daha büyük riskler taşıdığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber