Adalet Bakanlığı 'Mağdurken sanık oldular' haberini yalanladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Kasım 2011 18:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet gazetesinin 05.11.2011 tarihli sayısında "Mağdurken sanık oldular" başlığıyla çıkan haberde, 20.09.2011 tarihinde çıkan olaylarda bir grup kadın tutuklunun infaz koruma memurlarınca dövüldüğü, olayı yerinde inceleme yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonunun infaz koruma memurlarının suçlamalardan kurtulmak için kendilerinin darp edildiğine ilişkin rapor aldıklarını belirlediği iddia edilmiştir. Yukarıda bahsi geçen olay ve haber içeriğindeki, gerçeği yansıtmayan bazı bilgiler nedeniyle, aşağıdaki açıklamaya gerek duyulmuştur.

1- 20.09.2011 tarihinde Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun Yüksek Güvenlikli Kısmında boşalan bir odanın kapatılması için giden infaz ve koruma memurlarına, mevzuat gereği mümkün olmamasına rağmen burayı mutfak olarak kullanmak isteyen bir kısım tutuklunun ceza infaz kurumu görevlilerine fiili direnişte bulundukları, çıkan arbede sırasında bazı infaz koruma memurlarının yaralandığı, olay nedeniyle hem infaz koruma memurlarının, hem de olaya karışan tutukluların muayeneleri yaptırılmak üzere hastaneye sevk edildikleri, alınan raporlarda bazı tutuklular ile infaz koruma memurları hakkında, vücutlarının çeşitli yerlerinde lezyonlar olduğuna dair raporlar tanzim edilmiştir. Bu nedenle infaz koruma

memurları yasal olan zor kullanma yetkilerini kullanmış ve kendileri de yaralanmışlardır. Dolayısıyla suçlamalardan kurtulmak için darp edildikleri şeklinde rapor aldıkları iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

2- Olay nedeniyle Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından disiplin soruşturması başlatılmış ve yapılan soruşturma neticesinde Disiplin Kurulu Başkanlığının 28.09.2011 tarih ve 2011/150 sayılı kararı ile olaya karışan tutuklular hakkında disiplin cezası verilmiştir. Tutuklulara eylemleri nedeniyle verilen cezalar 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkında Kanun'un 44' üncü maddesinin gereği olup, keyfi bir uygulama söz konusu değildir. Tutuklulara verilen disiplin cezaları henüz kesinleşmemiş olup, İnfaz Hâkimliği tarafından inceleme aşamasındadır.

3- Olaya karışanlar bölücü terör örgütü mensubu oldukları gerekçesiyle tutuklanmış olduklarından, 5275 Sayılı Kanun'un 9 uncu maddesi gereği yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında barındırılmaları gerekmekte olup, Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumun Yüksek Güvenlikli Bölümüne yerleştirilmişlerdir. Dolayısıyla bu kişilerin tek kişilik hücrede tecrit edilmeleri gibi bir durum söz konusu değildir.

4- İnfaz ve koruma memurları ve tutuklular karşılıklı olarak birbirlerinden şikâyetçi olmuşlar, konuya ilişkin adli soruşturma devam etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber