Süre uzuyor, geçici işçiler 6 ay yerine 8 ay çalışacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Kasım 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsizliği azaltmak için toplum yararına çalışma programını hayata geçiren hükümet, yılbaşına kadar 50 bin geçici işçi alacak. Okul boyama, ağaç dikme gibi işlerde çalışacak işçilerin 6 ay olan çalışma süreleri de 8 aya çıkarılıyor. Ağırlıklı olarak Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Karadeniz'den seçilecek bu kişilere asgari ücret ödenecek ve sigortaları yapılacak.

Özel sektörün istihdamı hızla artarken devlet de işsizliği azaltmak için önemli adımlar atıyor. Yıl başına kadar 50 bin geçici işçi alacak olan hükümet, çalışma sürelerini de uzatma kararı aldı. Toplum yararına olarak tanımlanan okul boyama, ağaç dikme, enkaz kaldırma gibi işlerde çalışacak işçilerin 6 ay olan çalışma süreleri 8 aya çıkarılıyor. İstihdam edilecek 50 bin kişinin büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu illerinden seçilecek. İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi de önemli pay alacak. Bu kişilere 8 ay boyunca asgari ücret üzerinden maaş ödenecek ve sigortaları yapılacak.

Toplam varlığı 51 milyar lirayı aşan İşsizlik Fonu ile ilgili eleştirilerin başında, fonun işsizler için aktif kullanılmadığı geliyor. Fondan işsizlerin eğitimi için kaynak, işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği gibi harcamalar yapan hükümet, bu eleştirileri dikkate alarak yeni bir adım daha attı. Fon kaynakları, kullanılarak doğrudan istihdama yöneldi. Bu kapsamda ağaç dikme, okul boyama ve benzeri geçici süreli işler için istihdam oluşturma yoluna giden hükümet, 23 ile ağırlık veriyor. Proje kapsamında işçi alımları hızla sürüyor. İşçi alımlarının yıl sonuna kadar 50 bine tamamlanması hedefleniyor. Valilikler tarafından yapılan işçi alımlarında çalışacak kişilerin maaşları ise İşsizlik Fonu'ndan ödeniyor. Daha önce bu kişiler 6 ay boyunca istihdam edilirken şimdi süre de uzatılacak. Böylece bu kişilerin daha uzun süre iş sahibi olmaları sağlanıyor. İstihdam için İşkur'a kayıtlı olunması ön şart. Program, doğal afet durumunda da aktif olarak kullanılıyor. Daha önce İstanbul'daki su baskınları, Antalya'daki sel felaketinde devreye sokulan toplum yararına çalışma programı şimdi de Van'da etkin olarak kullanılıyor. Bu kapsamda işe alınan kişiler, çevre temizliğinden kalıntıların ortadan kaldırılmasına, kaldırımların temizliğinden çevre yardımların tasnifine kadar birçok işte istihdam ediliyor. Van'daki depremin ardından 5 bin kişi işe alınacak. Talebin artması halinde rakam artabilecek. Aslan payını ise işsizliğin yoğun olduğu Şanlıurfa alacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in seçim bölgesi olan bu il için 10 bin kişilik kontenjan ayrıldı. Bu kişiler özellikle ağaçlandırma yapacak. Kente 1 milyon ağacın dikilmesi hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber