MEB; yemek ve dinlenme sürelerinin ne kadar olması gerektiğini açıkladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Kasım 2011 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB; yemek ve dinlenme sürelerinin ne kadar olması gerektiğini açıkladı

MEB

27.08.2003 tarih ve 25212 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğin ?Ders Etüt ve Dinlenme Süreleri? başlıklı, 9. maddesi, 2. fıkrasında; ?(Değişik ikinci fıkra: 24.12.2008/27090 RG) Normal öğretim yapan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40, en çok 60 dakika süre verilmesi esastır. Ancak, bu süre, valiliklerce okul ve çevrenin şartlarına göre de düzenlenebilir. Yatılı ilköğretim bölge okullarında etüt için günde iki ders saati ayrılır.? Hükümleri ile İlköğretim okullarında Yemek Ve Dinlenme Süreleri olarak en az 40, en çok 60 dakika süre verilmektedir.

Buna rağmen 31.07.2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğin ?Ders süresi ve günlük çalışma saatleri ? başlıklı, 7. maddesi, 2. fıkrasında; ?(2) Derslerin başlama ve bitiş saatleri ile yemek ve dinlenme saati il veya ilçe milli eğitim müdürü veya ilgili müdür yardımcısı ya da şube müdürünün başkanlığında eğitim bölgesi danışma kurulu başkanları ile yapılan toplantıda okulların özellikleri, uygulanan programlar ile çevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir.? hükümleri ile Ortaöğretim Kurumlarında yemek ve dinlenme süresi serbestçe belirlenebilmektedir.

Aynı durum 3.7.2002 tarih ve 24804 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin ?Çalışma ve ders/kurs süresi? başlıklı 161. maddesi, 2. fıkrasında; ?Derslerin başlama ve bitiş saatleri, il/ilçe milli eğitim müdürü veya ilgili müdür yardımcısı ya da şube müdürünün başkanlığında eğitim bölgesi danışma kurulu ile yapılan toplantıda okulların özellikleri ve uygulanan programlar dikkate alınarak belirlenir.? şeklinde de yer almaktadır.

Fakat bu belirleme yetkisi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ?Günlük Çalışma Saatlerinin Tesbiti? başlıklı, 100. maddesi, 1.fıkrasındaki hükümlere aykırıdır. Öğle dinlenme süresi illerde valiler tarafından tesbit olunurken Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğince serbest olarak belirlenmesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aykırıdır.

Türk Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından bu durumun 11/10/2011 tarihli, 58361 sayılı ?Yemek Ve Dinlenme Süreleri? konulu yazı ile ??bazı normal öğretim yapan okullarımızda yemek ve dinlenme süreleri için 10?20?30 dakika gibi süreler ayrıldığı noktasında sendikamız genel merkezine şikayetler ulaşmaktadır.

Bu kapsamda öğrencilerimizin ve eğitim çalışanlarının yemek ve dinlenme sürelerinden dolayı mağduriyetlerine meydan verilmemesi için, normal öğretim yapan okullarımızda yemek ve dinlenme sürelerinin İnsan hakları açısından en az ne kadar olması gerektiği konusunda valiliklere ve sendikamıza bilgi verilmesi?? şeklinde Milli Eğitim Bakanlığına iletilmesi üzerine;

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 31/10/2011 tarihli, 7274 sayılı ve ?Yemek Ve Dinlenme Süreleri? konulu yazılarında; ?Normal öğretim yapan okullarda yemek ve dinlenme sürelerinin 10, 20, 30 dakika gibi kısa tutulduğu, bu durumun öğrenci ve eğitim çalışanlarının mağduriyetine yol açtığı yönünde öğrencilerden, velilerden, sivil toplum örgütleri ve sendikalardan yazılı ve sözlü başvurular alınmaktadır

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 7. maddesi, 2. fıkrasında; ?(2) Derslerin başlama ve bitiş saatleri ile yemek ve dinlenme saati il veya ilçe milli eğitim müdürü veya ilgili müdür yardımcısı ya da şube müdürünün başkanlığında eğitim bölgesi danışma kurulu başkanları ile yapılan toplantıda okulların özellikleri, uygulanan programlar ile çevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir.? denilmekte ve Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 161.maddesinde de benzer hükümlere yer verilmektedir.

Konunun Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek, normal öğretim yapan ortaöğretim kurumlarında, öğle arası sürenin, öğrenci ve eğitim çalışanlarının yemek ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

Konu ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması hususunda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim? açıklamasında bulundu.

Buna göre;

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 31/10/2011 tarihli, 7274 sayılı ve ?Yemek Ve Dinlenme Süreleri? konulu yazılarında ?Normal öğretim yapan okullarda yemek ve dinlenme sürelerinin 10, 20, 30 dakika gibi kısa tutulduğu? açıklaması yapıldığından tüm orta öğretim kurumlarında Mesleki ve Teknik Okullar dahil Yemek Ve Dinlenme Süre 30 dakikadan fazla olmak zorundadır.

27.08.2003 tarih ve 25212 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğin ?Ders Etüt ve Dinlenme Süreleri? başlıklı, 9. maddesi, 2. fıkrasında; ?(Değişik ikinci fıkra: 24.12.2008/27090 RG) Normal öğretim yapan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40, en çok 60 dakika süre verilmesi esastır. Ancak, bu süre, valiliklerce okul ve çevrenin şartlarına göre de düzenlenebilir. Yatılı ilköğretim bölge okullarında etüt için günde iki ders saati ayrılır.? hükümleri bulunduğundan Normal öğretim yapan İlköğretim Okullarında yemek ve dinlenme süreleri en az 40, en çok 60 dakika olarak belirlenecektir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber