2011 yılından önce alınmış olan ödül belgeleri Yönetici atamada kullanılabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Kasım 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB; Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formunun ?Ödüller ve ceza? bölümüne daha önceki yıllarda alınmış olan aylıkla ödül ve takdir belgelerinin dâhil edilip edilemeyeceği hususunda açıklama yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 19/09/2011 tarihli, 63501 sayılı ve "Yönetici Atama" konulu yazısında; "İlinizde yapılacak olan zorunlu yer değiştirmeler suretiyle atamalarda Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik eki Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formunun ?Ödüller ve ceza? bölümüne daha önceki yıllarda alınmış olan aylıkla ödül ve takdir belgelerinin dâhil edilip edilemeyeceği hususunda tereddüde düşüldüğüne ilişkin yazı incelenmiştir.

Bilindiği gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 122'nci maddesi 25/02/2011 tarihli ve 27857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6111 sayılı Kanun'un 110'uncu maddesiyle değiştirilerek yeniden düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeye paralel olarak hazırlanan ilgi (b) Yönetmelik eki Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formunun ?Ödüller ve ceza? bölümünde yer alan Aldığı ödüller kısmı; "1- Başarı Belgesi (En fazla 3 adet) 2- Üstün Başarı Belgesi (En fazla 1 adet) 3-Ödül (En fazla 1 adet) " şeklinde düzenlenerek yürürlüğe girmiştir.

Bu nedenle uygulamanın yürürlükteki düzenleme çerçevesinde yapılması gerektiğinden, yapılan düzenlemede geçmişte verilen takdir, teşekkür ve aylıkla ödüllerin geçerli sayılacağı yönünde herhangi bir hükme yer verilmemiş olması nedeniyle değişiklik Öncesinde verilen takdir, teşekkür ve aylıkla ödüllerin bu kapsamda değerlendirmeye alınması mümkün değildir. Kaldı ki, konu hakkında 15/06/2011 tarihli ve 40119 sayılı yazı ile gerekli açıklamalar yapılmış olup, uygulamanın bu açıklamalar çerçevesinde yapılması gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

Fakat; Aralık 1989 tarihli ve 2302 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Aylıkla Ödüllendirilmesi Hakkında Yönerge” 657 sayılı kanunun aylıkla ödülü içeren 123. maddesinin yürürlükten kaldırıldığı gerekçesi ile Nisan 2011 tarihli ve 2643 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Aylıkla Ödüllendirilmesi Hakkında Yönergenin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönerge''nin 1. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Kasım 1999 tarihli ve 2506 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir ve Teşekkür Belgesi Verilmesine İlişkin Yönerge” Nisan 2011 tarihli ve 2643 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir ve Teşekkür Belgesi Verilmesine İlişkin Yönergenin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönerge''nin 1. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Fakat; 657 sayılı kanunun, Teşekkür, Takdir ve aylıkla ödülü içeren 123. maddesi yürürlükten kaldırılsa da bu madde kapsamındaki Teşekkür, Takdir ve aylıkla ödüllendirme hususu kanunun 122. maddesine “(Değişik: 13/2/2011-6111/110 md.)Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara, merkezde bağlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından başarı belgesi verilebilir. Üç defa başarı belgesi alanlara üstün başarı belgesi verilir.

Üstün başarı belgesi verilenlere, merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi hâlinde en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 200'üne kadar ödül verilebilir.” şeklinde başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül olarak 6111 sayılı kanunla taşınmıştır. Bu nedenle Teşekkür Belgesi, Başarı Belgesi olarak isim değiştirmiştir.

Bu nedenden dolayı Öğretmenlerin 2011 yılından önce alınmış oldukları ödül belgeleri Yönetici atamada kullanılması gerekmektedir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber