Bakan Şahin'den düşündüren vakıf raporu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 20:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, göreve geldiklerinde 9 bin olan kayıtlı vakıf eseri sayısının, 3 yılda 18 bin 500'e çıktığını, gelirlerin ise 38 trilyon TL'den 206 trilyon TL'ye yükseldiğini belirterek, "Geçmişinize sahip çıkarsanız, vakıf eserlerinin kimin, nasıl kullandığını araştırırsanız 3 yılda geliriniz 4-5 misli artar, kaybolan tarihinizde gün ışığına çıkar" dedi.

Şahin, Bursa'da 8 yıl önce yandıktan sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden inşa edilen 500 yıllık tarihi Tahtakale Hali'nin açılışında yaptığı konuşmada, göreve gelmeden önce vakıf eserlerinin durumunu anlattı. Üsküp'te de, Bursa'da da çil çil kubbelerin, göğe şahadet parmağı gibi uzanan minarelerin Osmanlı'nın mührü olduğunu söyleyen Şahin, "Her gittiği yere mührünü vuran Osmanlı'nın ecdadın çocukları olmaktan gurur duyuyoruz. Ancak buna layık olmalıyız. 28 Kasım 2002'de göreve geldiğimizde, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 9 bin civarında vakıf eseri olduğunu bildirdi. Geçen gün yine gelen bir raporda, vakıf eseri sayısının 18 bin 500'e çıktığını görünce, Beyazıt'a 'Ecdat ayağa kalkıp da mı bu eserleri yaptı' diye sordum. Ne yazık ki, ecdadımızın bıraktığı mirasın Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde kayıtları yoktu. Geçmişine sahip çıkmayan, geleceğini inşa etmesi mümkün değil. Bu şuurla vakıf eserlerine sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

Göreve geldiklerinde vakıf eseri sayısı gibi vakıfların kira gelirlerinin de 38 trilyon TL'den 206 trilyon TL'ye yükseldiğine dikkat çeken Şahin, "Eserlerinize sahip çıkarsanız, kimin, nasıl kullandığını araştırırsanız, geliriniz 3 yılda 4-5 misli artar. Bu gelirleri artırarak, 8 yıldır yapılamayan Tahtakale Hali bitirilir. Ayrıca eserlerin restorasyonu için sponsorluk gibi farklı modeller geliştirdik. Yap-işlet-devret sistemindeki tahsis süresini 10 yıldan 29 yıla çıkarmıştık. Şimdi de tahsis süresini Vakıflar Kanunu'nu değiştirerek, 49 yıla çıkartacağız. Ecdat yadigarı vakıf eserlerine hepimiz sahip çıkmalıyız. Geleceğimize sahip çıkacağız, bugünümüzü inşa edeceğiz, geleceğin aydınlık yarınlarını hep birlikte kuracağız" şeklinde konuştu.

Bursa Milletvekili Şevket Orhan, 8 yıldır bütün siyasilerin sürüncemede bıraktıkları Tahtakale Hali'ni hükümetleri döneminde yapıldığını belirtti. Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal da, "Aslını inkar eden haramzadedir" diyerek, tarihi ve kültürel eserlere el birliği içinde sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da, Türkiye'de onarılmadık tarihi eser bırakmayacaklarını iddia etti.

Bakan Şahin, açılış sonrasında 18 dükkanı tek tek gezerek, esnafa 'hayırlı işler' temennisinde bulundu. Bir işyerinden 10 YTL karşılığında bir litre zeytinyağı alan Şahin, esnaftan parasının üstünü isterken, gazetecilerin fiş almadığını hatırlatması üzerine, "Ben fişi poşetin içinde sandım. Alış veriş yaparken mutlaka fiş alalım" dedi.

Bursa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, Tahtakale Hali'nin yapımındaki katkısından dolayı Bakan Şahin'e plaket verdi.

Bu arada, Ömür Tansever adlı işsiz, Bakan Şahin'in önünü keserek, iş istedi. Bakan Şahin, kartvizitini verdiği gence yardım edeceği sözünü verdi. Milletvekili Şevket Orhan, Şahin'in yolunu kesen işsiz genci sakinleştirerek, iş bulmasına yardım edeceğini bildirdi.

Öte yandan Bakan Şahin, Ulucami'de Cuma namazı sonrasında bir vatandaşın cenazesine katıldı. Bursa'nın eski esnaflarından İrfan Yenigelenler isimli vatandaşın cenaze namazını kılan Şahin, bir süre tabutu taşıdı. Şahin, burada bazı vatandaşların, "Bursaspor'a sahip çıkın, sayın bakanım" sözlerine, "Sahip çıkmakla bu işler olmuyor. Herşey sahada bitiyor" şeklinde karşılık verirken, yeşil-beyazlı kulübün Süper Lig'e çıkmasını çok istediğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber