Aytaç Durak hakkında 19 yıl hapis istemi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2011 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığınca hakkındaki soruşturmalar sebebiyleAdana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak'ın da aralarında bulunduğu 10'nu tutuklu 29 kişi hakkındaki soruşturma tamamlandı. Özel Yetkili Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 314 sayfalık iddianamede örgüt yöneticisi olmakla suçlanan Durak için 19 yıl 6 ay hapis cezası istendi. Aytaç Durak ile tartışmalarıyla gündeme gelen Belediye Meclis Başkan Vekili tutuklu sanık Mustafa Tuncel'in de kurumda ayrı bir örgüt kurduğu ileri sürülerek, hakkında ise toplam 71 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

Geçtiğimiz Haziran ayında Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Adana Büyükşehir Belediyesinde çıkar amaçlı suç örgütü kurulmasıyla ilgili operasyon başlatmıştı. Baskınlar kapsamında Aytaç Durak'ın evinde de arama yapılmış, gözaltına alınan zanlılardan Mustafa Tuncel ile birlikte 10 kişi tutuklanmıştı. Cumhuriyet Savcısı, 5 mağdur, 11 müştekinin de yer aldığı 29 sanık hakkında hazırladığı iddianamede Durak'ın yerine bakan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile birlikte 27 kişi hakkında ise takipsizlik karar verildi. Sanıkların 'İhalere fesat karıştırma, yağma, dolandırıcılık, şantaj, rüşvet...' gibi 18 ayrı suça karıştıkları savunulan iddianamede Adana Büyükşehir Belediyesi'nde olaylar şu şekilde açıklandı: "Adana'da 'Adam kaçırma, haraç alma' gibi suçlarla yapılanma içinde olan M. S. T.'nin kentin en işlek yerindeki Çakmak Palaza içindeki tüm iş yerlerini tehditle ele geçirme girişiminde olduğu ihbar edildi. Mahkeme kararıyla telefonu dinlemeye alınan T.'nin görevden alınan Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın oğlu G. D.'yi fidye için kaçırma planları yaptığı tespit edildi."

Teknik takip ve telefon dinlemelerinde Aytaç Durak ve Mustafa Tuncel'in "belediye içinde çıkar amaçlı suç örgütleri kurdukları ortaya çıkınca soruşturma genişletildiği" anlatılan iddianamede "Tuncel'in belediye ihalelerini yandaşlarına verilmesini sağladığı, kendi isteği doğrultusunda imar değişikliği yaptırıp rüşvet aldığı, itiraz eden belediye meclis üyelerine baskı yaptığı" ileri sürüldü.

Durak'ın bir akaryakıt istasyonunun ruhsatıyla ilgili yapıldığı belirtilen rüşvet pazarlığı kasetini meclis ortamında dinlettikten sonra Tuncel'in Durak'ın grubundan ayrıldığı kaydedilen iddianamede bu yöneticinin basına yansıyan tartışmalarına da dikkat çekildi.

Tuncel'in "Bugüne kadar belediyede yapılan yasadışı ne kadar imar değişikliği varsa mimarı Aytaç Durak'tır. Başkanın 2 milyar dolar serveti var" sözlerine karşılık Durak'ın, "Böyle yalan yanlış konuşursan insanların kafası karışır. Varsa bir hukuksuzluk adliye 300 metre ileride" sözlerinin delil olarak yer aldığı iddianamede Tuncel'in Durak için söylediği, "Sizle beraber hapis yatmaya razıyım. Şeref duyarım. Sizi tek göndermem. Nasıl bugüne kadar birlikteysek hapiste de birlikte yatarız."ifadeleri üzerinde duruldu. "Cebir ve şiddet kullanarak suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticisi' olduğu iddia edilen Durak, "Meclis toplantısında 260 bin dolarlık rüşvetle ilgili ses kaydını dinletmesi ve meclis üyesi B.S.Ö.'nün bir otelden çıkarken fotoğrafını gazeteciye çektirip bir yerel gazetede yayınlattığı" belirtiliyor.

Ayrıca Durak, "Kamu kurum ve kurumunu zarara sokmak için dolandırıcılık yapmak ayrıca pek az sayıda mermi bulundurmak" iddialarıyla suçlanıyor. Belediye Meclis Başkan Vekili tutuklu sanık Mustafa Tuncel hakkında ise "Örgüt kurmak, tehdit, ihaleye fesat karıştırmak, basit yaralama, rüşvet almak ve vermek, kamu malına zarar vermek.." gibi 7 ayrı suç ileri sürülüyor.

Önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak diğer sanıklar sanıklar hakkında ise 3 yıldan başlayan değiş oranlarda hapis cezaları istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber