Van dışındaki depremzede öğrencilere kolaylık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2011 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da üst üste yaşanan depremler, binaları ve sosyal hayatı olduğu kadar eğitim öğretimi de vurdu. İl genelinde okullar 5 Aralık 2011 tarihine kadar tatil edilirken, il dışına çıkan öğrencilerin gittikleri yerde 'misafir öğrenci' statüsünde okula devam edebilecekleri belirtildi.

23 Ekim 2011 günü merkez üssü Van Erciş olan 7.2 büyüklüğünde ve 9 Aralık günü Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Van adeta boşaldı. Özellikle Vanlı olmayıp da burada yaşayan vatandaşlar, memleketlerine ya da başka şehirlerde bulunan yakınlarının yanlarına gitti.

Taşınanlar arasında da binlerce öğrenci var. Artçı sarsıntıların halen devam ettiği Van'da depremler, sosyal hayatı olduğu kadar eğitim öğretimi de derinden sarstı. Yeni binaların yıkılmasına ve ölümlerin yaşanmasına neden olan 5.6 büyüklüğündeki son depremin ardından ise ilk ve ortaöğretim ile yüksek öğrenime verilen ara 5 Aralık tarihine kadar uzatıldı. Bu durum Van'da okulların normal eğitim öğretim takviminden daha geç kapatılmasını gündeme getirdi.

Diğer taraftan ise il dışına çıkan öğrencilerin bulundukları yerde okula devam edebilecekleri belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, depremzede öğrencilere, bulundukları şehirdeki dengi bir okula 'misafir öğrenci' statüsünde kayıt yaptırabilme fırsatı tanıyor.

Yönetmeliğin ilgili 'Olağanüstü Haller' başlıklı 10. maddesinde, "Eğitim öğretimi aksatacak nitelikte olağanüstü durum, sel, deprem, hastalık, aşırı sıcak ya da soğuk gibi nedenlerle mülki amirlerin ve il veya ilçe sağlık kurulunun gerekli gördüğü durumlarda okullarda öğretime ara verilebilir. Bu gibi durumlarda öğrencilerin yetiştirilmesi amacıyla milli eğitim müdürlüklerince gerekli önlemler alınır." deniliyor.

Bu maddenin son cümlesinden hareketle, geçici bir süreliğine de olsa Van'daki deprem nedeniyle başka bir ile giden öğrencilerin, bulundukları şehirde 'misafir öğrenci' statüsünde okula devam edebileceği kaydedildi. Depremzede öğrencilerin okula kayıtlarında sözlü beyan yeterli oluyor. Okuduğu sınıfa kayıt yaptıran öğrenci, yeni sınıfındaki ders programına tabi olarak sınavlara da girebiliyor. Aldığı notlar ise döneceği okula bildiriliyor ancak bunu esas alıp almamak öğrencinin resmi kaydının bulunduğu okul idaresine bağlı. Olağanüstü hal sonrası annesi ya da babasından birisini kaybeden öğrencilerin aynı şekilde yatılı bölge yurtları ve okullarına da direk kayıt yaptırabilme hakları bulunuyor. Her öğrencinin 'misafir öğrenci' ya da yurda yerleşme uygulamalarından yararlanma zorunluluğu ise bulunmuyor.

Van dışında bulunan depremzede öğrencilerin evlerinde oturmak yerine okula devam etmeleri gerektiğini belirten Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Bölümü Şube Müdürü Mehmet Şahin, Kayseri'de bu durumda bir öğrencinin okula başlamadığı bilgisini verdi.

Öğrenci ve velilere çağrıda bulunan Şahin, "Olağanüstü durumdan etkilenen depremzede öğrenciler, derslerden geri kalmamak için yaşadıkları ikamete en yakın okula gelerek müracaat etsinler. Bu öğrencilerin kayıtlarını, beyan esasına göre ve 'misafir öğrenci' statüsünde okullara alabiliyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber