Hakim ve Savcı adayları karakolda da staj yapacak

Haber Giriş : 07 Mayıs 2005 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hâkim ve savcılar karakollarda da staj yapacak 2 yıllık staj sürelerini, Danıştay, Yargıtay ve adliyelerde yapan hâkim ve savcı adaylarının, zanlıların ilk geldiği yer olan karakollara da gideceği belirtildi.

Türkiye Adalet Akademisi, hâkim ve savcı adaylarına mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak ve bunu davranış haline getirmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştu. Eğitim çalışmalarında önemli değişikliklere gitme kararı alan Akademi, hâkim adaylarının karakollarda staj görmesine ilişkin talebini önce İçişleri Bakanlığı'na iletti. Bakanlık yetkilileri, Ankara'daki tüm karakolların hâkim ve savcı adaylarının eğitimine açılabileceğini vurguladı. Bunun üzerine Türkiye Adalet Akademisi de, eğitim programına karakolları da dahil etti.

Savcılara, Adli Kolluk Birimi

Yetkililer, hâkim ve savcı adaylarının, birlikte görev yaptıkları polisin çalışma esaslarını yakından görme fırsatı bulacaklarını belirtiyor. 3 hafta sonra yürürlüğe girecek yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'yla (CMK) savcılara adli işlemlerde bir çok yetki verildiğini hatırlatan yetkililer, savcıların görevlerini, karakollarda kendilerine bağlı özel ?Adli Kolluk Birimi ile yerine getireceğini vurguluyor.

hâkim ve savcı adayları mesleğe başlamadan önce 2 yıllık meslek içi eğitim alıyorlar. Bu iki yıllık eğitimin, ilk 3 aylık hazırlık eğitimi ile dört aylık son eğitim dönemini Adalet Akademisi'nde geçiren hâkim ve savcı adayları, böylece 2 aylık staj bölümü için karakollara gidecek.

Çalışmalar yerinde görülecek

Stajyer hâkim ve savcılar, hırsızlık, gasp, cinayet ve kapkaç gibi bir olay işlendiğinde çalışma sistemini yakından değerlendirme fırsatı bulabilecekler.

Güvenlik güçlerini, olaylara ilişkin yaptığı tüm işlemleri, savcı ile olan çalışmaları, stajyer hâkim ve savcı adayları tarafından yerinde incelenecek. Polis ve savcı arasında gerçekleşen adli yazışmaların yanı sıra, stajyer hâkim ve savcılar mesleğin yazılı olan ya da yazılı olmayan kurallarına uygun çalışma şartlarını da karakollarda görecekler.

Yetkililer, mesleğe yeni başlayan savcı ile güvenlik güçleri arasında tecrübesizlikten kaynaklanan sıkıntıların yaşandığına işaret ediyorlar.

h.o. tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber