Mühendise deprem dersi yolda

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Kasım 2011 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'ın Edremit ilçesinde meydana gelen 5.6 şiddetindeki depremin ardından ortaya çıkan ?rapor skandalı?, deprem uzmanlarını ve deprem raporlarını tartışmaya açtı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir yandan hasarlı konutları sağlam raporu veren mühendislerin peşine düşerken bir yandan da, deprem hocalarını deprem konusunda eğitime almaya hazırlanıyor.

STAR'ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, mühendislerin deprem konusunda tam olarak bilgisinin bulunmadığı tespit edildi. Bunun üzerine, projeye başlamadan önce, mühendislerin deprem eğitiminden geçirilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Samsun, Nevşehir, Trabzon, Çanakkale, Gaziantep olmak üzere, tüm illerdeki mühendislere eğitim verilecek.

İhalesi bu hafta yapılacak

Üç gün sürecek eğitimde, mühendislere, deprem yönetmeliği, kentsel dönüşüm projeleri, çürük binaların yıkılmasıyla ilgili yapılması gerekenler, hazırlanacak raporlarla ilgili bilgi verilecek. Bakanlık, mühendislere deprem eğitimini özel sektör aracılığı ile vermeyi planlıyor. Bu konuda hafta içinde ihale yapılacak. Şirketler, söz konusu illerdeki deprem eğitimleri için paket teklifi yapacaklar. En uygun teklif veren şirket de, mühendislerin eğitimini üstlenecek. Deprem eğitimleri ise, şirketlerin anlaşacağı üniversite hocaları tarafından gerçekleştirilecek. Eğitimlere bakanlık personeli de eşlik edecek. -HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

BAKANLIK VE SAVCILIK İNCELİYOR

?Oturulur' diyene çifte soruşturma

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın, ?O raporu yazan hesabını verecek? diyerek tepki gösterdiği, Van'da hasarlı binalara oturulabilir raporu veren mühendislerle ilgili çifte inceleme yapıldığı öğrenildi. Konuyla ilgili olarak Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynakları, raporları yazanlarla ilgili kendilerinin de inceleme yaptığını bildirdiler. Şu ana kadar yapılan incelemelerde ise, yıkılan binalarla ilgili hazırlanmış resmi bir raporun tespit edilemediği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber