Yılın polisine zimmetten 26 yıl hapis istemi/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Kasım 2011 12:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İzmir Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde mutemet olarak görev yaparken, değerli evrakların bedeli olan 1 milyon 133 bin lirayı zimmetine geçirdiği iddiasıyla tutuklanan polis memuru S.O. hakkında 26 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Aynı olayda tutuksuz yargılanacak olan Mal Müdürü A.A. hakkında da 11 yıl hapis cezası istendi.

İzmir Deftedarlığı Muhasebe Denetmenleri Başkanlığı, 2011 yılı çalışma programı kapsamında Urla Mal Müdürlüğü'nde vezne denetimi yaptı. İnceleme sonunda, Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nün mutemetliğini yapan ve geçen nisan ayındaki 'Trafik Haftası'nda yılın polisi seçilen polis memuru S.O.'nun, Mal Müdürlüğü'nden zimmetle aldığı değerli kağıtların (yeni sürücü belgesi, motorlu araç trafik ve tescil belgeleri), önceki yıldan devir eden yüksek tutarlarının zimmetinde görüldüğü anlaşıldı. S.O.'nun yıl içinde yine bu değerli kağıtları aldığı, ancak satış hasılatlarını cüzi miktarda yatırdığı, ya da yönetmelik hükümlerinde belirtilen sürelerde veya zamanda saymanlık veznesine yatırmadığı saptandı.

ÇELİK KASADA DA BULUNAMADI

Ayrıca Noter aracılığıyla satışı yapılan motorlu araç trafik ve tescil belgelerinin zimmetten düşüm kayıtlarında kullanılan 'yetkili memurlar tarafından düzenlenen değerli kağıt listelerinin' de yüksek miktarlarda düzenlendiği ve gerçeği yansıtmadığı kanaatine varılarak sistemden onaylı listeler istendi. Listelerin ibraz edilmemesi ve defter kayıtlarına göre şüpheli S.O.'nun üzerinde fazla miktarda değerli kağıt bulunmasına rağmen, sürekli biner adet değerli kağıt alması ve satış hasılatlarını uzun aralıklarla ve cüzi miktarda yatırılması görevlilerin dikkatini çekti. S.O.'ya ulaşılamayınca Emniyette çalıştığı birimdeki çelik kasa açıldı. Kasada S.O.'nun zimmetinde görülen, vezneye yatırması gerekirken yatırılmadığı tespit edilen değerli kağıtlar arandı ancak bulunamadı. Noter aracılığıyla tahsil edilen değerli kağıt bedellerine ait zimmet düşüm kayıtlarında da usulsüzlükler olduğu tespit edildi. S.O.'nun 8 Haziran 2010 tarihinden itibaren düzenlediği, sistemden aldığı ve kendisi ile birim amiri olan H.A. ve onun ayrılmasından sonra göreve vekaleten bakan Ö.S.'nin yerine imza atarak, noter aracılığı ile tahsil edilen değerli kağıtlar listelerini zimmetinden düşüm kaydı yaptığı ortaya çıktı.

FOTOKOPİYLE ÇOĞALTIP İMZALARI TAKLİT ETMİŞ

İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden uygulamanın başlangıcından yıl sonuna kadar alınan onaylı listelerden 440 motorlu araç trafik belgesi, bin 621 motorlu araç tescil belgesinin noter aracılığı ile tahsil edildiği, ancak belirtilen tutarların gerçeği yansıtmadığı, bu listelerin incelenmesi sonunda S.O.'nun mevcut listelerin fotokopilerini alarak birleştirip yüksek adetlerde düzenlediği, amirleri tarafından imzalanması gereken yerleri taklit edip imzaladığı anlaşıldı.

4 YILDA 1 MİLYON 133 BİN LİRA ZİMMET

S.O.'nun önceki yıllardan süre gelen, zimmetine geçirdiği tutarları kapatabilmek amacıyla sahte belge düzenleyerek Mal Müdürlüğüne verdiği de iddia edildi. Yapılan tespitlere göre de polis memuru S.O.'nun 4 yıl içerisinde toplam 1 milyon 133 bin lirayı zimmetine geçirdiği sonucuna ulaşıldı.

Polis memuru S.O. ve bu duruma göz yumduğu iddia edilen Mal Müdürü A.A. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılığın talimatıyla geçen temmuz ayında harekete geçen polisler, meslektaşları S.O. ve mal müdürü A.A.'yı gözaltına aldı. Adliyeye sevkedilen S.O. tutuklanırken, A.A. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

'ZİNCİRLEME ZİMMET'

Dosyayı inceleyen Cumhuriyet Savcısı Emin Ekmekçioğlu, polis memuru S.O.'nun 'Zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik. Zincirleme zimmet' suçlarından 26 yıl, Mal Müdürü A.A.'nın da 'Zincirleme zimmet suçunun işlenmesine kasten göz yummak'tan 11 yıl hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açtı.

Polis memuru S.O. ve Mal Müdürü A.A.'nın yargılanmasına, Ağır Ceza Mahkemesi'nde örümüzdeki günlerde başlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber