SGK, tüp bebek tedavisinde 10-15 bin lira tutan genetik tarama işlemini de karşılıyor/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Kasım 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ailelerin hasta çocukları için "verici kardeş doğmasına" yönelik tüp bebek tedavisini ödeyen SGK, artık 10-15 bin lira tutan genetik tarama işlemini de karşılıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), lösemi ve diğer kanser türlerine yakalanan ancak kök hücre tedavisi ile sağlığına kavuşabilecek çocuğa sahip ailenin, "verici kardeş doğmasına yönelik" tüp bebek uygulamasının masrafını yaklaşık 1.5 yıl önce ödemeye başladı. Ancak ailelerin hasta kardeşine şifa olacak ve tüp bebek yöntemiyle doğacak bebeklerinin sağlıklı olması gerekiyor. Bunun için doktorlar, yaptıkları genetik test ile sağlıklı embriyoyu seçiyor. Hasta çocuklarını iyileştirmek umuduyla 10-15 lira tutarındaki testi yaptırmak isteyen bir çok aile, SGK'nın bu yöntemin ücretini karşılamaması nedeniyle tüp bebek uygulamasından vazgeçiyordu. SGK'nın 5 Kasım'da yaptığı son düzenleme ile yüksek maliyeti olan "genetik tarama" işleminin devlet tarafından karşılanması kararlaştırıldı. İzmir'de özel bir tüp bebek merkezinde çalışan Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Dilek Aslan, "Çok sevindirici. Bu sayede lösemi gibi onkoloji tedavisi gören çocuklar, tüp bebekle doğacak kardeşlerinin kök hücreleriyle sağlığına kavuşacak" derken, Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kök Hücre Nakli sorumlusu Prof.Dr. Savaş Kansoy ise, "Bu gelişmeye sevindim. Çünkü genetik tarama yöntemi ailelerin bütçesini zorluyordu" diye konuştu.

HASTA ÇOCUĞA ŞİFA

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 5 Kasım 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğin "Kök Hücre Vericisi Kardeş Doğmasına Yönelik IVF (tüp bebek) Tedavisi" başlıklı maddesi, kanser hastası çocuğa sahip ailelerin yavrularına şifa olabilecek kardeş doğumlarının önünü açtı. Türkiye'de yasal düzenlemeler ile 35 yaş altında ilk iki denemede bir, bunun dışındaki hallerde iki embriyo transferi yapılabiliyor.

Erkan DOĞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber