Avea ile Eyüp Belediyesi, Akıllı Belediye projesini hayata geçiriyor

Haber Giriş : 21 Kasım 2011 00:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Avea'nın, Eyüp Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiği 'Akıllı Belediye' projesi, ilk etapta 6 modül ile başlatılıyor. Bazı parklardan ücretsiz internet erişimi, güvenlik kameralarına bağlanabilme, çöp toplama hizmetlerinin izlenebilmesi, tarihi eserler hakkında güncel bilgilere QR kod yardımıyla internetten erişim, proje kapsamında kullanıcılara sunuluyor.

Avea ve Eyüp Belediyesi Türkiye'de bir ilke imza atarak 'Akıllı Belediye' projesini hayata geçirdi. Projeyi hayata geçiren İstanbul'un 6'ncı büyük yüzölçümüne sahip Eyüp Belediyesi, sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesi artırırken, diğer yandan belediye çalışanlarının verimliliğini de yükseltmeyi hedefliyor.

Projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Avea CEO'su Erkan Akdemir, sürdürülebilir şehirlerin geleceği şekillendiren bir hareket olarak hayatımıza girmeye hazırlandığını belirterek, bu şehirlerin teknoloji ile varlıklarını sürdüreceklerini ifade etti. Teknoloji ile akıllı şehirler döneminin başladığını belirten Akdemir;

"Akıllı şehirler belediyelerin hizmet hızını artırırken, maliyetlerini düşürecek, bugün lüks gibi görünen birçok alana yatırım için bütçe yaratacak. Verimliliği artırıp tek merkezden tüm süreçlerin yanlışsız yönetilmesini sağlayacak. Vatandaşlar kamera sistemleriyle kendilerini güvende hissedecek, herhangi bir aksaklık ya da adli bir olaya anında müdahale edilebilecek. Bilgisayar ve akıllı cep telefonlar ile ücretsiz internet ve e-belediye servislerine erişim sağlayıp hizmeti beklemeden hizmet alacaklar"şeklinde konuştu. Projenin, Eyüp sakinlerinin yaşam kalitesini artırırken belediye çalışanlarının verimliliğini de yükselteceğinin altını çizen Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, hedeflerinin çalışmayı 2012 sonuna kadar tüm belediye birimlerinde uygulanır hale getirilmesi olduğunu söyledi. Kavuncu, projenin amaç ve hedefleri hakkında ise şunları söyledi:

"Teknolojinin ışık hızıyla ilerlediği dünyamızda Eyüp'te yaşayan vatandaşlarımızı çağdaş yaşamın olanaklarıyla buluşturmaya çalışıyoruz. Ülkemizin en önemli teknoloji şirketlerinden biri olan Avea ile bu projeyi hayata geçirdiğimiz için çok mutluyuz. Eyüp'e gelen konuklarımız artık Akıllı Belediye Projesi sayesinde ilçemizi gezerken teknolojinin imkanlarından faydalanacak ve gezerken öğrenmenin keyfini yaşayacak. Vatandaşlarımız belediyenin hizmetlerini takip edebilecek, parkta vakit geçiren çocuğunu, yaşlı büyüklerini evden, işyerinden kontrol edebilecek. Şu anda daha yolun başındayız."

Eyüp Belediyesi için gerçekleştirilen Türkiye'nin İlk Akıllı Belediyesi Projesi pilot çalışmalarının yaklaşık 4 aydır devam ettiğini ve Aralık ayında tamamlanacağını belirten Avea Kamu Satış ve Ankara Bölge Direktörü Mehmet Işık, proje çerçevesinde meydanlarda 42 Megabit'e varan ücretsiz internet hizmetinden akıllı çöp arabası takip ve analizi, tarihi eserlerin mobil bilgi ortamına alınmasından parklara kameralı takip sistemine kadar farklı uygulamaların yer aldığı bilgisini verdi.

Mehmet Işık, turk.internet.com'un sorusu üzerine tamamlanan projenin pilot bir çalışma olduğunu belirterek bu aşamada maliyet açıklamadıklarını ifade etti. Işık, yine turk.internet.com'un bir başka sorusuna cevaben yaptığı açıklamada, benzer projeler gerçekleştirmek için İstanbul'daki 4 ilçe belediyesiyle görüşmelerin sürdürüldüğünü; halen 6 olan Eyüp'te kullanılabilen modül sayısının 2012 yılı sonuna kadar 30'a ulaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Entegre edilecekler arasında Büyükşehir Belediyesi'ne ait uygulamalar ın yanı sıra yakın saha iletişimi (NFC) ile mobil ödeme gibi güncel olanlar da bulunacak.

Eyüp Belediyesi'nin, entegre ettiği servis ve uygulamalar şu şekilde sıralanıyor:

?Ücretsiz İnternet Erişimi: Rami Parkı'nda 42 Megabit'e varan 3G bağlantısı kurularak parkta ADSL altyapısına gerek duyulmadan 3G üzerinden internet erişimi sağlandı.

?Parklarda Güvenlik Kameraları: 3G destekli cep telefonlarına indirilecek uygulama ile ailelere çocuklarını uzaktan izleme imkanının yanı sıra parkın doluluk durumunu eş zamanlı görme imkanı sunuluyor. Pilot uygulama kapsamında Rami Parkı'na kurulan kameralar, bu amaç doğrultusunda 7x24 eş zamanlı görüntü sağlıyor.

?Çöp Toplama Hizmetinin Optimizasyonu: Çöp toplama araçları ve çöp konteynırlarına yerleştirilen takip sistemi ile çöplerin zamanında toplanıp toplanmadığı, çöp kamyon ve konteynırlarının hangi lokasyonlarda ne kadar süre ile kaldığı gibi istatistiki veriler elde edilecek. Elde edilen bu bilgiler ise belediyelerin daha sağlıklı planlamalar yaparak hizmetlerin daha verimli hale getirilmesini sağlayacak.

?QR Code ile Tarihi Alan Bilgilendirmesi: Pilot uygulama kapsamında ilk etapta Eyüp İlçesi'nin en önemli tarihi ve turistik alanları olarak kabul edilen Eyüp Sultan Türbesi, Eyüp Sultan Camii, Mihrişah Valide Sultan İmarethanesi, Cülus Yolu, Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmet Akif Ersoy'un kabirlerinin bilgileri uygulanan QR Code (QuickResponse) sisteminde toplandı. Kurulan bu sistem ile eserlere ilişkin tüm bilgiler hızlı, doğru ve farklı dillerde cep telefonlarına taşındı. Uygulama, içeriklerin sürekli güncellenebilmesine imkan sağlıyor.

?Saha Yönetim Sistemi, Saha Personeli Otomasyonu: Ekiplerin işlerini kolaylaştırmak, zaman ve işgücünden tasarruf etmek üzere planlanan sistem, Eyüp Belediyesi sınırları dahilinde yaşayan vatandaşlarla esnafın şikayet ve gereksinimlerine daha hızlı cevap verebilmesini sağlıyor.

?Eyüp Belediyesi Çalışan Güvenliği ve Koordinasyonu: Eyüp Belediyesi sınırları içinde yer alan kamusal alanların temizliğini gerçekleştiren Fen İşleri personelinin saha otomasyonu ve güvenliği için sağlıklı takibin yapılabilmesini sağlıyor. Yaya saha çalışanları en uygun şekilde görevlendirilirken gezici araçlar ile de koordinasyon halinde görev atamaları yapılabiliyor.

18 ayrı ürün ve hizmeti kapsayan modülden oluşan ve Eyüp Belediyesi için ilk etapta 6 modülü hayata geçirilen projenin, 2012 yılsonunda tamamlanması hedefleniyor.

turk.internet.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber