İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS-2011/2'de, Adaylarının dikkat etmesi gereken kurallar

30 Kasım 2011 tarihine kadar devam edecek KPSS tercih işlemlerine yönelik çok sayıda soru almaktayız. Bu sorulara cevap teşkil etmek üzere, 29 başlıkta bir bilgilendirme dosyası yayımlıyoruz. Özellikle daha önce yerleşmeye ilişkin çok sayıda soru gelmektedir. Yönetmelikte yer alan belirlemeye göre, şuan için, 2010/2 ve 2011/1 KPSS tercih işlemlerinde yerleşen adaylar, göreve başlasın veya başlamasın 2011/2 KPSS tercih işlemlerine başvuramayacaktır. Bunun dışındaki personel alım ilanlarıyla herhangi bir kamu görevine başlayanlar 2011/2 KPSS tercih işlemlerine başvuru yapabilecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Kasım 2011 03:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hangi sınav sonuçları geçerli

Adayların bu kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonları tercih edebilmeleri için, 10-11 Temmuz 2010 ve 28 Kasım 2010 tarihlerinde yapılmış olan Kamu Personel Seçme Sınavlarından (2010-KPSS Lisans ve 2010-KPSS Ortaöğretim/Önlisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekir.

Hangi puan türleri geçerlidir?

Yerleştirme işlemlerinde ortaöğretim mezunları için KPSSP94, önlisans mezunları için KPSSP93 ve lisans mezunları için KPSSP3 puanı kullanılacaktır.

Daha önce yerleşenlerin durumu

ÖSYM'nin yaptığı merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar. Ancak, bu kural sadece ÖSYM aracılığı ile yapılan yerleştirmeler için geçerlidir. Örneğin kişi Adalet Bakanlığına zabit katibi olarak girmişse, ÖSYM'nin merkezi yerleştirmesi ile yerleşmediği için, bu tercih işlemlerine başvuru yapabilecektir.

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin Ek 2 nci maddesi gereğince Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar (Yerleştirilen, yerleştirildiği halde ilgili kuruma başvurmayan, yerleştirilen ancak yerleştirildiği kadro/pozisyonun niteliğini taşımadığı tespit edilen ya da yerleştirilerek ataması yapılan), daha sonraki merkezi yerleştirme işlemlerinde yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamayacaklardır. Tercihte bulunacak adayların mağdur olmamaları açısından bu hususa dikkat etmeleri ayrıca önem arz etmektedir.

Henüz mezun olmayanların durumları

Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM'ye internetle gönderildiği son gün itibariyle, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. Tercihlerin internetle ÖSYM'ye gönderilmesinin son günü itibariyle mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa dahi atamaları yapılmaz.

Tercihlerinizi yapmak için ÖSYM'nin ilgili internet sayfasına girdikten sonra ÖSYM kayıtlarında size ait öğrenim düzeyi, mezun olunan program/alan ve mezuniyet tarihi bilgileri ekrana gelecektir. Adaylar sınava girdikleri öğrenim düzeyindeki kadro veya pozisyonlardan tercih yapmak zorundadır. Sınava girilen öğrenim düzeyinden mezun olamama ya da sınava girdikten sonra daha üst öğrenim düzeyinde diploma almış olmak gibi nedenlerle sınava girilen öğrenim düzeyinde değişiklik yapılması mümkün değildir.

Mezun olunan program/alan bilginizde değişiklik yapmak için ilgili resmi belge (diploma, öğrenci belgesi?vb.) ve bu kılavuzdaki ?Genel Amaçlı Dilekçe? örneği ile birlikte 29 Kasım 2011 günü saat 17:00'ye kadar SHDB KPSS Bürosuna ÖSYM'ye şahsen başvurunuz veya bu evrakın bir yakınınız aracılığı ile elden teslim edilmesini sağlayınız.

Ekranda mezuniyet tarihiniz gün, ay ve yıl olarak görülmektedir. Bu tarihte değişiklik yapmak istiyorsanız bu değişikliği ekranda tercih süresi içerisinde kendiniz yapabilirsiniz. Tercih süresi tamamlandıktan mezuniyet tarihinde değişiklik yapılamayacaktır.

Tercihlerin yapılma süreci ve son gün

Adaylar tercihlerini 21-30 Kasım 2011 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM'ye gönderebileceklerdir. İnternetten tercih gönderme işlemleri 30 Kasım 2011 gecesi, saat 23:59'da sona erecektir. Bu süre kesinlikle uzatılmayacaktır.

Birden fazla mezuniyet aranan kadro ve pozisyonlar

Bir kadro veya pozisyon için mezun olunan program/alan koşulu birden fazla ise bunlardan birinin karşılanması yeterlidir. Ayrıca, bu kılavuzdaki Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen ?Başvuru Genel Şartları ve Diğer Hususlar? başlıklı uyarıları mutlaka okumanız ve tercihlerinizi yaparken bu uyarıları da göz önünde tutmanız gerekir.

Koşullarından herhangi birini karşılamadığınız bir kadro ya da pozisyona tercihleriniz arasında yer vermeniz ve yerleştirilmeniz halinde ilgili kurum tarafından atamanızın yapılmayacağını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Yapılan tercihlerde daha sonra değişiklik yapılabilir mi?

Tercihlerinizi internetle ÖSYM'ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olunuz. Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi http://ais.osym.gov.tr adresinden elektronik ortamda yapacaklardır. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali veya mezuniyet tarihinde değişiklik taleplerini içeren dilekçeler ÖSYM Merkezlerinde kesinlikle işleme alınmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır.

Kaç tercih yapabilirsiniz ve nelere dikkat etmelisiniz?

Tercih yapmak istediğiniz kadro ve pozisyonları belirleyiniz ve 15'i geçmemek üzere istek sıranıza göre yazınız. Bu sıralamada kadro ve pozisyonun size uygunluğu ve sizin bunlara vereceğiniz öncelikler son derece önemlidir. Tercihlerinizi yazmanız için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirsiniz. Böyle bir hazırlık size tercihlerinizi internete girmenizde kolaylık sağlayacaktır.

Üzerinde çalışma yaptığınız listeyi ÖSYM'ye kesinlikle posta ile göndermeyiniz veya elden teslim etmek için girişimde bulunmayınız. Böyle bir liste ÖSYM'de hiçbir şekilde işleme konmayacaktır. Sadece internetten yapılan tercihler geçerlidir.

Tercih işlemini nasıl yapacaksınız?

İnternet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresine giriniz ve önce Tercihler alanına ardından KPSS-2011/2 Tercih İşlemleri alanına erişiniz.

Buradaki ilgili alana T.C. Kimlik Numaranızı ve şifrenizi girerek tercihlerinizi yapabilirsiniz. Kişisel şifresini kaybeden ya da unutan adaylar, ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen internet adresinden ?Şifremi Unuttum? alanına girmeleri burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Bu sorulara doğru cevap veremediği için şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar nüfus cüzdanı ya da pasaportları ile birlikte Başvuru Merkezlerine (Ortaöğretim Kurumu Müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları) şahsen başvurarak ücreti karşılığı (2,00 TL) yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Bu şifre daha sonraki gerek tercih gerekse sınavlar ile ilgili işlemlerde de kullanılacağından adayların bu şifreyi saklamaları yararlarınadır.

Tutuklu yada asker olanlar başvurabilir mi?

Adayın kişisel bilgisi olan şifreler, başka hiç bir kişiye verilmemektedir. Tutuklu ya da zorunlu askerlik görevini yapmakta olduğundan dolayı bizzat yukarıda belirtilen başvuru merkezlerine gelemeyecek olan adaylara ise, bulundukları cezaevi müdürlükleri ya da askeri birlik komutanlarının resmi yazı ile müracaat etmesi halinde, adayın ismine düzenlenmiş kapalı zarf içinde adaya iletilmek üzere şifre verilebilecektir.

İsteyen adaylar tercihlerini ÖSYM de 3 TL ödeyerek yaptırabilirler

İsteyen adaylar tercihlerini ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinde, 3,00 TL. ödeyerek yaptırabilirler.

KKTC uyruklu adayların tercih süreci

KKTC uyruklu adaylar T.C Kimlik Numarası yerine sınava başvururken kullandıkları numarayı kullanacaklardır.

Sistem bazı kontroller yapmaktadır

Mezun olduğunuz önlisans/lisans programı tercih etmiş olduğunuz kadro/pozisyon için aranan öğrenim koşulu ile uyumlu değil ise yapmış olduğunuz tercih sistem tarafından kaydedilmeyeceğinden bir sonraki tercihinizi yazmanız sistem tarafından engellenecektir. Tercihlerinizi yazarken bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Doğruluğundan emin olduğunuz zaman yaptığınız işlemi ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız. Tercihlerinizin ÖSYM'ye ulaştığından emin olmanız için ekranda ?KPSS-2011/2 Tercihleriniz ???..tarihinde başarı ile ÖSYM'ye bildirilmiştir.? ifadesini görmeniz gerekir. Bu aşamada ?Yazdır? alanına tıklayarak bir çıktı alınız ve bu çıktıyı saklayınız.

Yerleştirmede neler ön plana çıkmaktadır ve süreç nasıl işler?

Bu kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlara yerleştirme, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılacaktır. Yerleştirme işlemlerinde aynı puanı alan adaylar arasından mezuniyet tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde de yaşı büyük olana öncelik tanınacaktır.

Önlisans ve lisans düzeyindeki kadrolara yerleştirme yapılırken ÖSYM'ce sınava girilen öğrenim düzeyi, cinsiyet, mezun olunan program/alan ile kadro ve pozisyonlar için aranan nitelikler arasındaki tutarlık kontrol edilecek bunlardan birinde bile bir tutarsızlık tespit edildiği takdirde söz konusu tercih iptal edilecektir.

Yerleştirme işleminde adaylar puanlarına ve tercih sıralarına bakılmak suretiyle kadro ve pozisyonlara yerleştirileceklerdir. Daha yüksek puanlı adaylar yerleştiği için birinci tercihine yerleşemeyen bir aday ikinci tercihine, ikinci tercihine yerleşemeyen aday üçüncü tercihine yerleştirilmeye çalışılacak, yerleştirme işlemi bu şekilde devam edecektir. Bir adayın son tercihine de daha yüksek puanlı adaylardan biri yerleştirildiği takdirde bu aday herhangi bir kadro veya pozisyona yerleşememiş olacaktır.

Ortaöğretim mezunları için mezun olunan alan/dal kontrolü yapılmayacaktır

Ortaöğretim mezunları için kılavuzda yer alan kadrolara yerleştirmede, mezun olunan alan/dal kontrolü yapılmayacaktır (Sınava girilen öğrenim düzeyi, cinsiyet kontrolü yapılacaktır.). Ortaöğretim mezunu adaylar tercihlerini yaparken kadronun istemiş olduğu mezuniyet niteliklerine uygun olup/olmadıklarına dikkat etmelidirler. Mezuniyet alan/dalı istenenden farklı olan adayların, yerleşmiş olsalar bile ilgili kurum tarafından atamaları yapılmaz. Bir mağduriyet yaşamamaları için ortaöğretim mezunu adayların tercihlerini yaparken, kadronun belirttiği mezun olunan alan/dal niteliklerini çok dikkatli incelemelidir.

Yerleştirmede adayların ÖSYM kayıtlarındaki bilgileri esas alınacaktır

Yerleştirmede adayların ÖSYM kayıtlarındaki bilgileri esas alınacaktır. Bu bilgilerde gerçeğe uymayan hususlar tespit edildiği takdirde, yerleştirmesi yapılan adayların kamu kurum ve kuruluşlarınca atamaları yapılmayacak, adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyeceklerdir.

Sonuçların duyurulması

Yerleştirme sonuçları ile ilgili olarak adaylara ve ilgili kurumlara postayla herhangi bir belge gönderilmeyecektir. Adaylar yerleştirme sonuçlarını ÖSYM'nin internet sayfasından öğrenebileceklerdir. Kamu kurum ve kuruluşları da bu bilgileri elektronik ortamda kendi şifreleri ile edineceklerdir. Bir kadro veya pozisyona yerleşen adaylar atanmak üzere doğrudan yerleştirildikleri kamu kurum/kuruluşlarına başvuracaklar, atanmak için hangi evrakın gerekli olduğunu ve bu evrakın hangi tarihe kadar nereye teslim edilmesi gerektiğini bu kurum veya kuruluşlardan öğreneceklerdir.

ÖSYM nin yaptığı atama teklifidir kadro ve pozisyonlara atama değildir

ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, yerleştirme yapılan kadro ve pozisyonlara kamu kurum ve kuruluşlarınca doğrudan atanacaklardır. Yerleştirildikleri halde atama için öngörülen niteliklere sahip olmayan veya gerekli belgeleri süresi içinde yerleştirildikleri kurum veya kuruluşa teslim etmeyen adayların atamaları yapılmayacaktır.

Hak iddia edilemeyecek durumlar nelerdir?

KPSS'de yüksek puan almak, bu kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlara yerleştirmede tek başına bir hak teşkil etmeyecektir. Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile bilgilerindeki tutarsızlıklar yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri niteliklere sahip olmayan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.

KPSS de yaş şartı var mıdır?

KPSS Atamalarında Yaş Şartı Var mıdır? 50 Yaşındaki Bir Kişi KPSS B Grubu Kadrolara Yerleşebilir mi?

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in ek 3'üncü maddesine göre kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sınırı tespit edemezler. Dolayısıyla 50 yaşındaki birisi de KPSS B grubu kadrolara yerleşmesi halinde memur olarak atanabilir. Ancak, karo veya pozisyonun karşısında özel şartlar arasında yaş şartı varsa bu şartın taşınması gerekmektedir.

Adayların başvurma özel şartları var mıdır?

Yukarıdaki şartları taşıyan adayların, bu Kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları bölümünde aranılan şartların ?tamamını? taşımaları gerekmektedir. Bununla birlikte, eğer ?BAKINIZ BAŞVURMA ÖZEL ŞARTLARI ...? ifadesi var ise kurumlarca aranılan diğer şartların yanı sıra adayların bu bölümde belirtilen şartları da taşımaları gerekmektedir. Bu şekilde olan kadrolarla ilgili açıklamalar aşağıda yapılacağı için bu bölümün çok dikkatli okunması gerekmektedir. Bu şartları taşımayan adayların yerleştirilseler dahi atamalarının yapılması mümkün değildir.

Belgelere hangi tarih itibariyle sahip olunması gerekir?

Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ile tercih edecekleri kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı, sürücü belgesi, sertifika vb. diğer belgelere, yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle sahip olmaları gerekmektedir. Sağlık kurulu raporunun ise atama yapılacak kuruma belgelerin teslim edilmesi sırasında alınması yeterlidir.

Adayların öncelikle tercih edecekleri kadro/pozisyonun karşısında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları ilaveten bu kadro/pozisyon için aranılan diğer özel niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekmektedir. Adayların tercih edecekleri kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları bölümünde birden fazla öğrenim alanı veya programı belirtilmiş ise, bunların sadece birinden mezun olmuş bulunmaları yeterlidir.

Tercih edilecek kadroların başvuru şartları arasında mesleki öğrenim görmüş olmak şartına ilave olarak ustalık-kalfalık belgesi veya sertifika sahibi olmak şartı yer alması halinde, mesleki öğrenimi olanların ayrıca bu mesleklerle ilgili ustalık-kalfalık belgesi veya sertifika sahibi olmaları şart değildir. Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde belirtilen yabancı dil sınav türü ve seviyesinin dengi sınav türü ve seviyesinde aynı yabancı dili bilenler de söz konusu kadroları tercih edebilirler.

M.E.B.'dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak

Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, ?M.E.B.'dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak? niteliğine ve aynı şekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, ?M.E.B.'dan Onaylı Daktilo Sertifikasına Sahip Olmak? niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir. Adaylardan istenilen sertifikaların, Milli Eğitim Bakanlığından veya Milli Eğitim Bakanlığından onaylı kurslardan veya yükseköğrenim kurumlarından alınmış olması gerekmektedir.

Özürlü adaylar tercihte bulunursa ataması yapılır mı?

Kılavuzda Özürlü statüsündeki adayların, kamu kurum ve kuruluşlarının bu kılavuzda yer alan kadro veya pozisyonlarını tercih etmelerine yeşil ışık yakılmıştır. Ancak, Kılavuzda bu ifadelere yer verilmekle birlikte Özürlü olan adayların tercihte bulunmamalarını öneririz. Çünkü, kamu kurumları yerleşen adaylardan atamaya esas belgeleri isteyecekler ve bu belgeler arasında da sağlık raporu veya sağlık kurulu raporu bulunmaktadır. Bu raporlarda özür durumu % 40 ve üzerinde olanların atamaları yapılmayacaktır daha önce bir çok kamu kurumu yerleşen özürlü adayları bu gerekçeyle atamamıştır. Mağdur olmak istemeyen adaylara bu durumu önemle hatırlatmak istiyoruz.

Kılavuzdaki derece ve kademeler ne anlama geliyor?

Kılavuzda, bazı kadroların yanında GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler bulunmaktadır. Adayların tercihlerini yaparken bu ayrıntıya hiç dikkat etmemesi gerekmektedir. Sınıf belirtilmeyen ve derecesi olmayan pozisyonlar KİT'leri ifade etmektedir; GİH Genel İdare Hizmetleri Sınıfını, TH Teknik Hizmetler Sınıfını, SH Sağlık Hizmetlerini ifade etmektedir.

Dereceler: Derece, memuriyete giriş derecesidir. Bu detay, tamamıyla teknik bir düzenleme olup, adayları ilgilendirmemektedir. Bu nedenle tercih yapılırken derece hususuna hiç dikkat edilmemelidir.

Yerleştirmesi yapılanların atama için müracaat etmemesi halinde yaptırım var mıdır? Atama işlemi dondurulur mu? 4/B de durum nedir?

Yerleştiği halde atanmak için müracaat etmeyenler, ÖSYM tarafından yapılacak sonraki KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) katılamayacaktır. Ayrıca adayların atamayı dondurma gibi bir hakları bulunmamaktadır. Bu nedenle adayların atanmayı düşünmedikleri kurumları tercih etmemelerini öneririz. 4/B sözleşmeli pozisyonlar için yerleşenlerin gitmemesi halinde ise bir yaptırım söz konusu değildir. Ayrıca, bazen adaylar, nitelikleri taşımamasına rağmen, istemedikleri bölümleri yazabilmektedir. Örneğin kadroda ehliyet şartı yer alabilmekte ancak aday bunu göremeyebilmektedir. İşte, bu tür küçük hatalar nedeniyle, yerleştirilme yapılmış olsa dahi, bu adayın ataması iptal edilecektir. Yerleştirilen ancak yerleştirildiği kadro/pozisyonun niteliğini taşımadığı tespit edilen adaylar 2012'ye kadar yapılacak KPSS tercih işlemlerine katılmayacaktır.

Şu an bir kurumda memur olarak çalışmaktayım. Kılavuzda yer alan hangi kadroları tercih edersem muvafakata gerek yoktur?

Halen Memur olarak çalışan bir kişi başka bir memur kadrosunu tercih eder ve yerleşirse, bu kişi o kadroya ancak kurumlar arası muvafakat ile geçebilir. Çalışılan kurum muvafakat vermez ise naklen atanılması mümkün değildir. Eğer memur kişi kılavuzda yer alan sözleşmeli pozisyonları (Kılavuzda sınıfı bölümü boş olan kadrolar sözleşmelidir.) seçerse muvafakata gerek yoktur. Bu halde istifa edip geçebilir. Aynı durum şuan sözleşmeli olup, memur kadrosunu tercih edecek adaylar için de geçerlidir.

Göreve başlama ve aday memurluk statüsü

Bir kamu kurumuna memur olarak atanan kişinin ilk statüsü aday memurluktur. Aday memurluk süresi 1 ila 2 yıl arasında değişmektedir. Aday memurluk süresinin ne kadar olacağı 657 sayılı Kanun'da düzenlenmiştir. Kanunun 54'üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki düzenleme şu şekildedir: "Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz."

Bu hükme göre adaylık süresi 1 ile 2 yıl arasında değişebilmektedir. Kamu kurumlarının hangi süreyi uygulayacağı kendi takdirlerinde olan bir konudur. Adaylık süresinde KPSS sonuçlarına göre başka kurumlara yerleşenlerin daha önceki süreleri adaylık süresinin hesabında dikkate alınacaktır. Ancak, KİT lerde veya 657 sayılı Kanunun 4/B statüsünde sözleşmeli olarak çalışılan süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesine rağmen bunun dışındadır.

Aday memurken başka kuruma geçilebilir mi? Muvafakat verilmezse ne yapılabilir?

Aday memurken başka kuruma naklen geçiş yapılamamaktadır. Zira 657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinin ikinci fıkrasında, aday memurluk süresince, başka kuruma geçiş yapılamayacağı belirtilmiştir. Ancak, uygulamaya esas görüşler veren Devlet Personel Başkanlığı bu madde hakkında önemli bir mütalaa vermiştir. Başkanlık mütalaasında, "657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinde geçen "nakil" ibaresinden memurun başka kurumlarda durumuna uygun bir kadroya sınava tâbi tutulmaksızın naklen atanmasının anlaşılması gerektiğinden, sınav sonucuna göre yapılan atamalar gereğince yapılması gereken nakiller 54'üncü maddesinde geçen 'nakil' anlamında değerlendirilmemektedir" denilmiştir. Sınav kazanların kurumlarınca muvafakat verilmezse dava yoluyla muvafakat alınabilmektedir. Bu konudaki idari yargının kararları istikrar kazanmıştır ve kesinlikle ümitsizliğe kapılmamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber