Doğalgazın yaygınlaşması kaçak ağaç kesimini engelledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2011 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye'de doğalgazın ilçelere kadar yaygınlaşmasıyla evlerde yakacak olarak kullanılan odunun ormanlardan kaçak kesiminin önemli ölçüde azaldığı bildirildi.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 10-15 yıl öncesine kadar özellikle orman köylerinde ve ormana yakın kentlerde yakacak odun tüketiminin çok fazla olduğunu söyledi.

Önceki yıllarda Orman Genel Müdürlüğünün verdiği yakacak odunlar haricinde ciddi miktarda gayri resmi odun tüketiminin gerçekleştiğini belirten Mere, yakacak odun tüketiminin her geçen yıl azaldığını kaydetti.

''Doğalgazın ülkemizde yaygınlaşması vatandaşların yakacak odun taleplerini ciddi boyutta azalttı'' diyen Mere, şöyle konuştu:

''Ormana yaptığımız bakım müdahalelerinde en ince materyale kadar yonga ve kağıt sanayisinde kullanılıyor. Geriye kalan çalı çırpıları da 'ormana gayri yasal müdahale olmasın' diye orman köylülerine tutuşturucu olarak çok az bir bedelle veriyoruz. Doğalgazın yaygınlaşması bize artı değer kattı. Ürünleri değerlendirmemiz de artı değer kazandı. Ormana usulsüz müdahale çok daha azaldı. Ekonomik durumun gelişmesi ve köylülerin refah durumunun gelişmesi de ormana yapılan usulsüz müdahalelerin önüne geçiyor. Bunun yanında Orman-Köy İşleri (ORKÖY) destekli orman köylülerimize güneş enerjisi sistemlerini kuruyoruz. Böyle olunca değişik temizlik amaçlı kullanımda da odun ihtiyacına fazla gerek duymuyorlar.''

Ormana usulsüz müdahalenin önlenmesi konusunda çalışmalar yapıldığını ifade eden Mere, ''Özellikle doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte Eskişehir'de resmi kayıtlara göre, ormana yapılan usulsüz müdahaleler yılda 200'lerden 20'lere düştü. Türkiye genelinde buna paralel durumda seyreden usulsüz kesim yok denecek kadar az'' diye konuştu.

Orman köylülerinin yakacak odun ihtiyacının üretim artıklarından karşılandığını dile getiren Mere, şöyle konuştu:

''Türkiye'de yakacak ve endüstride kullanılan odun üretimi yapılan iyileştirme çalışmalarıyla 7 milyon metreküpten 17 milyon metreküpe yükseldi. Yani odun üretimimiz ciddi miktarda arttı.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber