CHP'li Kart, Gül'ün görev süresini YSK'ya sordu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2011 17:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

Kart, YSK'ya sunduğu dilekçede, 31 Mayıs 2007'de cumhurbaşkanı seçim esaslarını belirleyen anayasanın 102. maddesinin değiştirildiğini ve yapılan düzenlemeyle cumhurbaşkanı görev süresinin 7 yıldan 5 yıla düşürüldüğünü, halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanının 2 dönem görev yapacağını anımsattı.

Yapılan değişikliklerin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi konusunda belirsizlik ve tereddütler olduğunu ifade eden Kart, dilekçesinde şunları kaydetti:

''Sayın Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 ya da 7 yıl olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Hukuk devletlerinde böyle bir belirsizlik kabul edilemez. Hele bu belirsizlik ve tereddütler devletin en üst makamının 'seçim tarihi' konusunda yoğunlaşmış ise hem siyaseten ve hem de anayasal olarak kaotik bir ortamın doğması kaçınılmaz hale gelir.

Bu konulardaki belirsizliği gidermek görev ve sorumluluğu ise Anayasamızın 79. maddesine göre Yüksek Seçim Kuruluna aittir. Yüksek Seçim Kurulu, bu anlamda seçim istikrarını sağlamak ve denetimini yapmakla yükümlüdür. Hukuki istikrarın sağlanamaması halinde, her anlamda spekülatif ve provakatif ortamlar doğabilecektir. YSK, spekülatif ve kaotik ortamlara yol açmamalıdır. YSK, 'hele bir günü gelsin, bakarız' diyemez. Siyasi iktidarın muhtemel strateji ve yönlendirmelerine tabi olmadan, şimdiden anayasal çerçevede gerekli değerlendirmeler yapılmalıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber