Subay ve astsubaylar, 15 yıl mecburi hizmetin artık kalkmasını istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Aralık 2011 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mail ile gönderilen aşağıdaki ileti içeriği uygun bulunarak yayıma alınmıştır.

Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği atılımlar ve demokratikleşme süreci içerisinde temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi toplumun tüm kesimlerince büyük bir memnuniyetle izlenmektedir. insanımızın çoktan hak ettiği bu özgürlükler ülkenin gelişmesinin en önemli unsurudur.

AB süreci de bu gelişimin en etkili rolünü oynamaktadır. Anayasada kabul edilen değişikliklerin ardından sessiz çoğunluğun sesi olarak bu zamana kadar el atılmamış sorunların halli noktasında önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Malumuz olduğu üzre; 926 sayılı TSK personel kanununun 112'nci maddesi uyarınca muvazzaf subay ve astsubaylar 15 yıl fiilen hizmet etmedikçe istifa edememektedirler. Kanun koyucu 15 yılını doldurmayanlardan istifa etmek isteyenler için bir düzenlemeye gitmediği için maalesef bu süreyi doldurmadan hiçbir şekilde, tazminat ödemeyi kabul etseniz dahi istifa etme hakkınız yoktur. 15 yıllık mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrılmak isteyen personel alenen suça teşvik edilmekte ya şura kararıyla ya da firar ederek atılma yolu aramaktadır. Yetiştirme süreleri ve maliyetleri birbirinden apayrı iki zümre olan subay ve astsubaylara aynı sürede mecburi hizmet süresinin belirlenmesi ve 2011 yılında 15 yıl ne yaparsanız yapın yasal olarak ayrılma hakkının olmayışı ne kadar insan haklarına uygun takdirinize bırakıyorum. 15 yıllık süre kurumsal hassasiyetlerden dolayı düşmese bile 15 yılını doldurmadan istifa etmek isteyen muvazzaf subay ve astsubaylara tazminatlarını ödemek koşuluyla ayrılma hakkı verilirse kimse disiplinsizlik yapıp atılmak zorunda bırakılmayacak, Allah korusun bazı intiharların da önü kesilmiş olacaktır.

Konuya ilişkin olarak hazırlanan kanun teklifi

926 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 27/07/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun 112 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Muvazzaf subay ve astsubaylar subay ve astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren 15 yıl mecburi hizmetle yükümlüdürler.?

?15 yıllık mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılmak isteyen muvazzaf subay ve astsubaylar, her yıl kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenen; askerî öğrenci, subay ve astsubay nasbedildikten sonra kendilerine yapılan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarını, yükümlülük sürelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak kanunî faizi ile birlikte tazminat olarak ödemek koşuluyla istifa edebilirler. Öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarının hangi unsurlardan oluşacağı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar; Millî Savunma, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları tarafından müştereken yürürlüğe konulacak yönetmelikte belirlenir. Mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan istifa eden subay ve astsubaylardan toplam hizmet süreleri askerlik yükümlülük sürelerini karşılayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar. Eksik hizmeti olanların bu süreleri, 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu veya 1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine göre tamamlatılır. Mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan istifa eden subay ve astsubaylar Türk Silahlı Kuvvetlerinde tekrar muvazzaf subay, sözleşmeli subay, muvazzaf astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ya da sözleşmeli erbaş/er olarak istihdam edilmezler.?

MADDE 2- Bu Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılmak isteyen muvazzaf subay ve astsubaylara tazminatlarını ödemek koşuluyla istifa hakkının tanınması öngörülmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

GENEL GEREKÇE

926 sayılı TSK Personel Kanunun 112'inci maddesi uyarınca muvazzaf subay ve astsubaylar 15 yıl fiilen hizmet etmedikçe istifa edememektedirler. Kanun koyucu 15 yılını doldurmayanlardan istifa etmek isteyenler için bir düzenlemeye gitmediği için bu süreyi doldurmadan ayrılmak isteyen personel çeşitli disiplinsizlikler yaparak kendilerinin ordudan ilişiğinin kesilmesini sağlamaktadırlar. Bu durum hem TSK'nın disiplin durumunu zedelemekte hem de mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrılmak isteyen muvazzaf subay ve astsubayları suça teşvik etmektedir. Düzenleme ile mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan istifa etmek isteyen muvazzaf subay ve astsubayların tazminatlarını ödemek koşuluyla herhangi bir disiplinsizlik yapıp kendilerini ordudan attırmalarına gerek kalmadan ayrılmalarına olanak sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber