Bürokrasisi az, hızlı yargı dönemi başlıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2011 22:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu'nun da içinde bulunduğu 20 ilde uygulanan proje ile bürokrasisi az, hızlı yargılama dönemi başlayacağı belirtildi. Adalet Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi destekli 'Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Ortak Projesi'nin bilgilendirme toplantısı Kastamonu Adalet Sarayı'nda yapıldı.

Proje bilgilendirme toplantısı için Kastamonu'ya gelen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri Ömer Köroğlu, Ali Aydın, Avrupa Konseyi üyeleri ve üst düzey bürokratlardan oluşan heyet, ilk olarak Kastamonu Adalet Sarayı'nı ziyaret etti. Kastamonu Adliyesi'nde incelemeler de yapan heyet yeni sisteme geçilmesi için yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Heyet daha sonra konferans salonundaki seminere geçti.

Seminerde, Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamaların göz önünde bulundurarak yargının iş yükünü azaltacak, yargılama sürelerini kısaltacak kişilerin adalet alanında daha etkin sonuçlar almalarını sağlayacak bir mahkeme yönetimi sisteminin kurulmasının amaçlandığını belirtildi.

KASTAMONU 20 İLDEN BİRİ

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Tarık Gür, seminerde adliye binasında çeşitli değişikliklerin yapılacağını söyledi.

Kastamonu Adliyesi'nin 'Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Ortak Projesi'nin uygulanması amacıyla seçilen 20 pilot adliyeden biri olduğunu da bildiren Tarık Gür, proje kapsamında adliyeye gelen her vatandaşa yardımcı olacak danışma masaları kurulacağına, hâkim ve savcıların daha sağlıklı bir ortamda çalışacağına, davaların hızlanacağına ve daha dinamik bir adliye yapısına ulaşacaklarına dikkat çekti.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 3'inci Daire Üyesi Ömer Köroğlu ise hakimlerin daha hızlı ve verimli çalışabilmesi için daha fazla çalışacak ortamın sağlanması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin yargının mevcut yükünü azaltmak amacıyla destek verdiği 5 milyon 500 bin euro bütçeli, 'Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Ortak Projesi' için pilot adliyelerde başarılı sonuçlar alındığını aktaran Köroğlu, proje ortaklarından birisinin de Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olduğunu ifade etti.

ADALET MÜDÜRLÜĞÜ VE BASIN SÖZCÜLÜĞÜ GELİYOR

Toplantıda konuşan Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mesut Orta, proje uygulamasıyla ilgili bilgi vererek, uygulanacak proje kapsamında yargı işleyişin hızlanacağını vurguladı.

Sistem sayesinde verimliliğin en üst noktaya ulaşacağını ifade eden Orta, savcılık, hukuk ve ceza mahkemeleri için ön bürolar kurulacağını ve vatandaşın işleyiş hakkında yaşadığı sıkıntıların ön bürolar yardımı ile hızlandırılarak çözüme kavuşturulacağını dile getirdi.

Ön bürolarda Ulusal Yargı Ağı Projesi(UYAP)'ne işlenerek hakim ve savcılara evrakların online olarak ulaşmasının sağlanacağına dikkat çeken Orta, hakim ve savcılar ile daha az kişinin muhatap olacağının altını çizdi

Adliye müdürlerinin atanması ile başsavcılıkların sadece hukuki işlere zaman harcayacağını aktaran Orta, böylece yargılamanın hızlanarak davaların kısa sürede sonuçlanmasının hedefleneceğini kaydetti.

Mesut Orta ayrıca, proje ile hâkim ve savcıların idari görevlerden arındırılmasını sağlayacak adliye müdürlüğü sisteminin oluşturulması, hakim ve savcıların hukuki çalışmalarında yardımcı olacak 'adli yardımcılık' müessesesinin kurulması, basın sözcülüğü ve vatandaşlara bilgi vermek üzere ön danışma büroları kurulmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber